@ Zecman
Pozdrav,
radi se o klasičnom povremenom zaustavljanju na carini.
Iako mi je čudno jer je meni prije par dana došao paket sa FTa vrijednosti cca 36 USDa, što premašuje prag od 22 € (tzv. zanemariva vrijednost za privatnu osobu).
Malo me čudi jer su meni za mod i set grijača napisali na paket Kinezi da je deklarirana vrijednost # USDa, tj. puno manja:)
Ne znam koliko je tvoj iznos računa?!
Uglavnom, evo kaj vele za plaćanje:
Iznosi do kojih se ne plaća carina i porez na dodanu vrijednost za robu naručenu putem interneta?
Pošiljke zanemarive vrijednosti do 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti, kao i nekomercijalne pošiljke do 45 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi oslobođene su plaćanja carina i poreza na dodanu vrijednost.
Pošiljke zanemarive vrijednosti do 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti po pošiljci, osim alkoholnih proizvoda, parfema i toaletnih voda, duhana i duhanskih proizvoda, uvoze se oslobođene od plaćanja uvoznih carina. No, na sve takve pošiljke čija je vrijednost veća od 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti, obračunava se porez na dodanu vrijednost.
Roba vrijednost preko 22 EUR-a, - pitanje plaćanja porez na dodanu vrijednost na razliku od 22 EUR-a do 150 EUR-a, ili na cjelokupnu vrijednost pošiljke
Primjer: roba kupljena putem interneta, kunske vrijednosti npr. 250,00 kn biti će oslobođena carina (jer je vrijednost pošiljke manja od 150 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti), ali će se na cjelokupan iznos od 250,00 kn platiti porez na dodanu vrijednost (jer je vrijednost pošiljke veća od 22 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti).
Izvor:carina.hr
Ako te za veću pošiljku budu tražili elektronsku deklaraciju, a s time i EORI broj za privatnu osobu, obrazac zahtjeva imaš na webu carina.hr i dobiješ broj isti dan kad predaš zahtjev. Tebi je najbliža CI Jankomir.
Kasnim, ali možda pomogne.