Kako sam ovdje dobio gomilu korisnih informacija, da podijelim svoja iskustva s vama. Tekućine ne prodajem, pa nemam zadrški oko otkrivanja postupka. Problem sam izložio ekipi kemičara i u vrlo konstruktivnom razgovoru zaključili da je pitanje topivosti arome u bazama. Kako baze nisu otapala koja bi sama po sebi "upila" aromu, treba aromu "prisiliti" da se rastopi u bazama.
PG ima veću sposobnost otapanja nego VG, pa je kod tekućina s većim postotkom VG-a to i veći problem. Par postova iznad je link na slike sazrijevenja tekućina i to je samo potvrdilo ispravnost postupka. Evo kaj sam napravil:
U staklenu posudu (ne smije biti smeđa, jer je od olovnog stakla), recimo staklenka od nekog pekmeza primjerene veličine, neka bude barem 2x veća, stavim prvo izračunatu količinu arome. Volim malo jaču pa sam stavio 7%. Na to natočiš čisti PG. To malo zavrtiš da se aroma malo rasporedi po PG-u. Staviš u mikrovalnu, da se malo ugrije iznad temperature okoline. Za svakih 100ml, 30sec. Na to dodaš ostatag VG-a. Opet malo zavrtiš da se malo izmiješaju. Opet u mikrovalnu, ovaj puta na duže vrijeme. 210ml (PG+VG+aroma) je 2 minute. Otprilike minuta za 100ml. Ako je mikrovalna jača, onda manje. Moja je 600W. Tekućina treba doći na oko 80°C...85°C. Ne smije zakipiti, ali se mora dimiti. Onda uzmeš mikser za kapučino (ness kavu), onaj mali baterijski. Miksaš to sve skupa na vruće 10ak minuta. Ostaviš na zraku da se ohladi. Kad se ohladi pretočiš u flašice i drugi dan možeš pariti. Prije svakog natakanja u atomizer, malo flašicu promućkati. Neke arome se znaju primiti na stjenke flašice.
Tehnološko kemijska pozadina je da se topivost povećava temperaturom, a UV zrake (sunce) ubrzavaju da se aroma "sljubi" s VG-om. Mikrovalna zračenja su isto tako elektromagnetna, samo veće energije od sunca, pa se stvar ubrzava. Neke arome se rade tako da se tope u alkoholu, neke u vodi. Kada se tekućina ugrije do isparavanja a da ne zavrije, taj alkohol i/ili voda ispare, a aroma se veže za baze.
Druga stvar je još da ako radite tekućinu s 0mg nikotina, treba barem 1..2% više arome staviti. Nikotin povećava topivost arome, ali nisam primijetio da koncentracija nikotina utiče bitno na postotak potrebne arome. Bitno je da ga ima. Po ovoj recepturi sam smikaso i 0mg i 3mg.
E, da. Nakon što se tekućina ohladi, postane malo gušće. Ovisi koji atomizer se koristi, možda ju treba razrijediti s malo vode. Tu koristim tzv. Mili-Q vodu koje nema u prodaji, negu ju imaju kemijski laboratoriji za referentnu vrijednost jer je kemijski čista voda (<1bpb).
Arome koje sam koristio su inawerine i TG-ine.
Eto.
_________________ "The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera" - Dorothea Lang 
|