Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 14 stu 2024 17:42. Sada je: 14 stu 2024 17:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Nordijsko hodanje
PostPostano: 23 lip 2015 19:19 
Administrator

Zasto hodanje? Ima li sto prirodnije iskonskom lovcu - sakupljacu od hodanja?
Zasto nordijsko hodanje? Ima li sto prirodnije modernom homo sapiensu od nordijskog hodanja?

Budimo iskreni - debeli smo i svaki korak preko 2km je korak blize kolapsu. Prekomjerna tezina stvara preveliki pritisak na koljena i kukove. Rezultat su bolovi koji nas udaljuju od tjelesnih aktivnosti bar za tjedan dana. I za tjedan i opet za tjedan sve dok ne odustanemo.

Kod nordijskog hodanja povecani pritisak na zglobove prenosimo na stapove i to preko cijelog tijela. Rezultat je da bas svaki misic radi i bez problema se prodje 3-4 puta duza staza od klasicnog hodanja. Kada osjetite da je neki misic preopterecen jednostavno promijenite tempo ili duzinu koraka ili pritisak na stapove i nastavite hodati. A sve to na svjezem zraku.

Nordijsko hodanje je jeftino. Sportsku odjecu i obucu sigurno imate doma i za prvu ruku ce posluziti. A ako se zarazite kupit cete nesto primjerenije dugom hodu.
Jos vam samo trebaju stapovi. Postoji velik izbor kvalitetnih stapova a jedan od vodecih proizvodjaca je Leki Kvalitetan par stapova kosta 300-400Kn na vise ... ali moze se proci i jeftinije. Stotinak kuna mozete dati? U tom slucaju vam preporucujem Karrimor Explorer Walking Poles lagani i dobro izbalansirani stapovi sasvim pristojni za pocetnika uz neka ogranicenja:

Rucka/hvatiste stapa je plasticno, pluto je najbolje. Da bi izbjegli zuljeve na duzim setnjama koristite rukavice, moze one jeftine i lagane koje koriste trkaci.

Stap je teleskopski iz tri dijela. To znaci da ima dva spojna mjesta koje nakon sto ste odredili pravilnu duzinu pritegnite kombinirkama. Nista ne frustrira vise nego kad vam se putem otpusti spoj a prsti su preslabi da dobro stegnu. Stap nosi veliki pritisak i bez problema drzi 100kg. A oni koji ˝vuku˝ stapove za sobom neka ih radije ostave doma.

Najslabija karika ovih stapova je vezica koja ide oko zgloba ruke i onemogucuje pravilnu tehniku hodanja. Naime stap se cvrsto uhvati, pritisne u podlogu, odgurne i zatim se saka otvori da bi ponovo uhvatila stap kod slijedeceg koraka. Bolji stapovi umjesto trake imaju nesto slicno rukavici koja je cvrsto povezana za stap i oko sake se veze cickom. Tako bez bojazni mozete otvoriti saku jer znate da ce stap uvijek biti na pravom mjestu. Ako ne otvarate saku bol u misicu ce vas upozoriti da nesto ne radite dobro. No i s tom trakicom se mozete izvuci ako samo malo opustate saku kad nije u radu.

----- nastavak slijedi -----

Povratak na vrh

Naslov: Re: Nordijsko hodanje
PostPostano: 23 lip 2015 19:59 
Moderator

Citat:
A oni koji ˝vuku˝ stapove za sobom neka ih radije ostave doma.

Ovo je jako česta greška koju , nažalost , vidim kod većine "nordijskih hodača" u Hrvatskoj, mlataraju ili vuku štapove za sobom tako da nemaju nikakve koristi od štapova. Nažalost u većini slučajeva štapovi su samo pomodni dodatak bez ikakve stvarne funkcije ....

Povratak na vrh

PostPostano: 24 lip 2015 21:26 
Administrator

U svijetu postoji puno stilova i skola nordijskog hodanja koji su medjusobno posvadjani. I svatko od njih tvrdi bas kao i nas Valter da je samo njihovo najbolje a sve drugo ne valja.
Nordijsko hodanje je mozda najbolja rekreacija kojom se moze baviti bas svatko i jasno je da tu lezi ogroman novac prema kojoj svaka skola zeli imati ispruzenu sto vecu lopatu.

A mi tu mozemo samo profitirati jer cemo iz svakog stila uzeti najbolje.
Kad smo vec naucili podesiti vezu stapa i sake, treba podesit i duzinu stapa. Stap postavimo okomito na podlogu i podlaktica ruke mora biti paralelno s podlogom. Otprilike je isto kad svoju visinu pomnozite s 0,7 i rezultat je duzina na koju treba podesiti stap. To vrijedi za sve osim za hodanje po bocnom nagibu kada gornji stap treba skratiti a donji produziti.

Tehnika hodanja je jednostavna jer slijedi prirodne pokrete: lijeva noga - desna ruka, desna noga - lijeva ruka.
Kad zakoracite lijevom nogom, stap u desnoj ruci spustite otprilike da vam je u razini ispruzenog lijevog stopala (izmedju prstiju i pete). Oslonite se na stap i odgurnite. Prvih 10-15 minuta ce te gubiti ritam, nista strasno. Zaustavite se i pocnite ispocetka. Kad savladate osnovu nadjite nesto teze. Ja imam ˝srecu˝ da je u mojoj ulici propalo puno malih firmica. A to znaci dugi plocnik svako malo ispresjecan kolnim ulazom omedjenih rubnjakom. Dusu dalo za vjezbu. Ako ste savladali ritam vrijeme je da podignete glavu i da konacno vidite kuda idete. :) I ispravite se. Zatim maksimalno produzite korak, razmasite se na sve strane i ljuljajte se ko stari spaček.
Cestitam, upravo ste ustedjeli cetristotinjak kuna koliko kosta taj prvi sat pocetnickog nordijskog hodanja.

Povratak na vrh

PostPostano: 24 lip 2015 21:36 
Veliki Cezar splitske podružnice

Prije cca sigurno 8 godina moj ujko koji je inače čudan nabavio te štapove i hodao sa njima.
Isto tako znam da je odusato jer su mu se rugali da je puko i di će ljeti na skijanje.
Izgleda da je ipak normalan :zu:

Povratak na vrh

PostPostano: 24 lip 2015 21:55 
Administrator

sopta12345 je napisao:
Prije cca sigurno 8 godina moj ujko koji je inače čudan nabavio te štapove i hodao sa njima.
Isto tako znam da je odusato jer su mu se rugali da je puko i di će ljeti na skijanje.
Izgleda da je ipak normalan :zu:

Steta za tvog ujku sto je odustao. Svi mi vaperi dobro znamo sto je zaostala sredina u stanju napraviti. Ali parimo i dalje, preme tome tko ih sljivi.
:finger:

Povratak na vrh

PostPostano: 24 lip 2015 22:00 

Kinta je napisao:
U svijetu postoji puno stilova i skola nordijskog hodanja koji su medjusobno posvadjani. I svatko od njih tvrdi bas kao i nas Valter da je samo njihovo najbolje a sve drugo ne valja.

Aaaaa ne. Nisam ja nikada rekao da nordijsko hodanje ne valja ili nije korisno. Samo sam želio naglasiti kako su bicikli došli na zao glas zbog pogrešne upotrebe MTB. Nitko ne pokušava štapove za hodanje koristiti kod plivanja. Zašto onda MTB koristiti na cesti?

Mislim kako bi spavle upravo bicikl trebao koristi uz nordijsko hodanje i plivanje. Kao neku vrstu triatlona.

Povratak na vrh

PostPostano: 25 lip 2015 14:53 
Administrator

Dvije stvari vas mogu sprijeciti u dnevnom pohodu, a to nisu ni :cobra: ni ljubljena punica. Nego kisa i zuljevi.
Na kisu nemamo utjecaj ali na zuljeve itekako. Osnovno je da noga bude suha i ne pomice se u tenisici. Izbor sportske obuce je od presudnog znacaja. Peta mora biti cvrsta a materijal prozracan. I naucite cemu sluze najgornje rupe za veznje tenisice.

Izbor tenisice nije vise tako jednostavan kao nekad jer imamo izbora zavisno od toga kako smo uneredili noge tokom godina.

slika

Ja sam se savrseno pronasao u Mizuno Crusader 8 ali vi cete sami morati odabrati ono sto vam odgovara. Iako mi je Mizuno savrsen iduca kupnja bit ce dobra sportska cipela. Izmedja hodanja i trcanja je bitna razlika sto je tenisica preopterecena prilikom hodanja nizbrdo i samo cekam da mi palac izroni kroz njezno platno. Ali za hodanje po ravnom je savrsena.

Da nije bas sve iz uvoza nabavite Zagrebacki Melem. Malo na tabane gdje postoji opasnost od stvaranja mjehura, ali i malo izmedju nogu. Znate vec zasto ali ako ne znate onda ste jednostavno sretnik.

Pamucne sportske carape se ne koriste desetljecima zato jer zadrzavaju vlagu i pomazu stvaranju zuljeva. Bas sva sportska odjeca je izradjena od umjetnih materijala koji ne upijaju znoj nego ga se sto brze rjesavaju. Stoga je svaki proizvodjac zastitio svoj naziv za brzosusecu odjecu: Dri Fit, DryLie, Lightning Dry ...
Ali pricamo o carapama i ono o cete nabaviti su kompresijske carape. U grubo one stavaraju pritisak na krvne zile i sprecavaju da se krv nakuplja u djepovima nego ravnomjerno cirkulira. Uz put pomazu da se sitne kosti i misici stopala namjeste tamo gdje trebaju biti. Rezultat je da nema bolova u nogama !!! Tko puno stoji, trgovci ili postari preporodit ce se s kompresijskim carapama. Prave kompresijske carape kostaju 300-400 KN ali i za to postoji rjesenje.

http://www.ebay.com/itm/201234493767?_t ... EBIDX%3AIT

Uzmite bas ove jer sam previse puta dobivao djecje brojeve. Da se razumijemo, to nisu carape koje nose aktualni svjetski prvaci. Ali za tu cijenu sam savim zadovoljan s onim sto su nosili prije 5 godina.

Sto ako se unatoc svemu ipak pojave zuljevi? Ne treba ih trgati ni busiti jer u zulju se stvori tekucina koja stiti mladu kozu koja izrasta.
A ako smo u nekoj vukojebini ili iz bilo kojeg razloga ipak moramo dalje? Sterilizirajte iglu i probusite zulj sa svake strane. Ako nije dovoljno provucite iglom konac kroz zulj. Iglu spremite a konac ostavite u zulju. Konac ce sprijeciti da se rupice zacepe i mozete nastaviti hodati.

Majice i sportske gace izaberite sami. Neka ne budu pamucne nego sinteticne. Majice s mrezastim panelom na boku a gacice s mrezastim umetkom koji glumi klasicne gace. Kad spustite obiteljske dragulje u tu mrezicu bit ce vam jasno zasto se ne nose klasicne gace ispod sportskih. Nema zuljanja, nema znojenja, nema prebacivanja iz jedne nogavice u drugu ... cisto zadovoljsvo.

Povratak na vrh

PostPostano: 25 lip 2015 18:09 

S jednom stvari se apsolutno ne slažem i to radim godinama i nikad nisam imao žuljeve na nogama, čak ni u vojničkim čizmama. Obuća ne smije biti preuska i ne smije se prejako zatezati (kao recimo u video prilogu). E sad, moguće da tokom hoda i malo popusti, ali on tu steže toliko da to prekida cirkulaciju... Mislim da tu mjeru ispravnog zatezanja svatko mora naći. Čvrsto, ali ne prečvrsto, jer će biti gadnih problema.
I da ne mislite da pričam bezveze, ovo vam govori čovjek koji ima prilično visok rist i gadnih problema u odabiru obuće zadnjih godina.
Inače, postovi su super, čak mislim da bi trebalo prebaciti i onu malu video školu od talijana o tehnikama nordijskog hodanja ovdje.
:51:

Povratak na vrh

PostPostano: 25 lip 2015 21:46 
Administrator

Jasno nismo svi isti ali ja obucu stezem do ruba pucanja vezica. I s cirkulacijom nemam problema, dapace dlake na noznim prstima su mi nanovo pocele rasti sto je znak dobre cirkulacije.

I trazeni video:

Edit: Ma moram vam rec inace bi mi rit probrbotala.
Obratite paznju na otvaranje sake kad stap nije u opterecenju.
Drugo, radi se o iskusnom hodacu male tezine. Znaci on moze svasta, ali iskusni hodac produzuje stap za 5cm sto mijenja percepciju koju gledamo.

Povratak na vrh

PostPostano: 30 lip 2015 10:11 

Evo clanak sto sam slucajno naisao na njega.. Covjek sa Kinezioloskog je radio diplomski na temu nordijskog hodanja, i to u praksi a ne teoriji..
http://www.telegram.hr/zivot/proveli-sm ... -hodanjem/

slika

Povratak na vrh

[ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: