Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Hrvatski pendrek za hrvatskog radnika
 Post Postano: 20 tra 2014 09:42 
Administrator

slika

Fotografija na kojoj se kordon policajaca gura s radnicima može trajno služiti kao dokaz koliko je divlji hrvatski kapitalizam učinkovit u stvaranju nesretnih ljudi. Teško da je ijedan policajac tog dana uživao u svom poslu

Nije to lako povjerovati. Ima posla. Ima i radnika, koji bi htjeli raditi. Ali ih policija dolazi mlatiti. U zemlji čija industrija predstavlja uspomenu, sve češće i spomeničku baštinu, policija štiti radna mjesta od radnika. Ti prizori iz Nauta Lamjane, malog škvera sa stoljetnom tradicijom na otoku Ugljanu, paradigma su posljednjeg čavla u lijesu moderne hrvatske ekonomije. U kojoj pendrek hrvatskog policajca za metu ima leđa hrvatskog radnika.

Sve što se na Ugljanu događa, događa se po slovu zakona. Komplicirana priča u stvari je sasvim jednostavna, jer je cijeli problem nastao zato što se više love na brzinu može zaraditi od budućih apartmana, podizanja kredita i davanja nekretnina pod hipoteku nego od rada u škveru. Stečaj je otvoren 2011. godine na zahtjev tvrtke Odmarališta IO Adria zbog duga od svega 172.630 kuna. Vlasnik Nauta Lamjane i tvrtke koja je podnijela zahtjev za stečaj je isti, britanski fond Jupiter Adria. Vlasnik je također podignuo ogromne kredite od Erste banke dajući u zalog nekretnine škvera, čiji je dug i stečajno terećenje po tom osnovu narastao za 56,36 milijuna kuna. Ta pak lova nije išla u navoze, dizalice, alat, nije išla u škver, već je investicijski fond preko leđa radnika kupovao nekretnine kao što je Hotel Preko ili stancija Dajla u Istri. Njima razvoj Naute nije bio zanimljiv, nije ih uopće zanimao. Zato je i stečaj zatražen za tako smiješnu svotu, maloj u usporedbi s 2 milijuna kuna, koje su radnici zaradili i danas stoje na računu tvrtke.

Tu dolazimo do pravog paradoksa. Ljudskog i ekonomskog. Jer je bivši stečajni upravitelj Ivan Rude napravio najveći mogući grijeh i prekršaj zato što je uspješno pokrenuo proizvodnju. Rude je u svega 16 mjeseci vratio na posao 48 radnika, još toliko kooperanata, uredno im dijelio plaće, podmirivao sve naknade prema državi i u praksi jedan stečaj pretvorio u pozitivnu poslovnu priču. Smijenjen je iz banalnih razloga. Tvrde da je varao na putnim nalozima, isplatio sebi nekoliko stotina kuna više negoli je smio, iako je to obična smijurija. Jer, ono što Rude nije smio napraviti jest oporavak škvera. Nije smio pokrenuti proizvodnju i vratiti radnike na posao, jer takav stečajni plan ne podržava najveći vjerovnik, onaj isti koji je ogromnim kreditima opteretio tvrtku ne vraćajući u nju niti lipe.

Uz taj formalno britanski fond Jupiter Adria sa sjedištem u švicarskom Luzernu i Bahamima, vezuje se ime Goranka Fižulića, bivšeg ministra gospodarstva u vladi Ivice Račana. Oni se bave velikim biznisom, većim od tamo nekog škvera na tamo nekom otoku. Zato radnici doista nisu pogriješili kad nisu htjeli prihvatiti novog stečajnog upravitelja Aleina Khana. Ovaj je to ekspresno potvrdio. Čim je pod kordonom policajaca i zaštitara ušao u škver, podijelio je otkaze izvršnom direktoru, te šefu proizvodnje i glavnom sindikalnom povjereniku, Ivi Baljkasu i Mariju Košti. Ljudima, koji su po svojim funkcijama, očito zaslužni što je škver dobro radio u zadnjem periodu. Kao da ta naopaka tragedija nije dovoljna, slijedi prizor novog stečajnog upravitelja, koji poziva, kao da je Aga-khan, deset radnika da uđu u škver, dok ostali trebaju ostati s druge strane ograde. Sve to radi okružen policijom i zaštitarima. Dok u Nauti Lamjani 40 brodova čeka na servis, jednako kao što čeka i jedan Australac s djecom da mu netko spusti brod u more. Na kojemu čovjek spava sa obitelji.

To su one najvažnije činjenice. Podsjećaju na prizore iz starijih američkih filmova o tamošnjoj borbi za radnička prava staroj skoro stotinjak godina. Ljude se tada također mlatilo i probiralo na ogradi za poneki sat posla uz bijednu nadnicu. S tretmanom prosjaka što mole poslodavca svoj komadić kruha. Kao u Nauta Lamjani danas.

Neki dan se premijer Zoran Milanović iznenadio kad su ga pitali za ovu temu. Taj navodni socijaldemokrat i vođa stranke kojoj radništvo ne bi trebalo biti baš toliko odbojno, nije imao ništa za reći. Osim da opere sebe i ustvrdi kako Vlada nije poslala policiju, već sud. Izrazi nekakvo opće žaljenje zbog situacije i onda nastavi lamentirati o državnom dugu, deficitu, novim nametima i skorašnjim izborima. Iako je apsolutno netočno da je nemoćan.

Mogao je i morao barem kazati kako Vlada na Ugljanu neće dozvoliti prenamjenu područja, da škver tamo mora ostati. Mogao je i puno više. Recimo otići na Ugljan umjesto na svečanu sjednicu povodom obljetnice osnutka Primorsko-goranske županije. Od našeg premijera takvo što ne treba očekivati. Kad nije baš niti jednom našao za shodno otići pred očajne i obespravljene ljude, vjerojatno nikad i neće.

Fotografija na kojoj se kordon policajaca gura s radnicima stoga može trajno služiti kao dokaz koliko je divlji hrvatski kapitalizam učinkovit u stvaranju nesretnih ljudi. Teško da je ijedan policajac tog dana uživao u svom poslu. I davno opjevani stihovi Tome Bebića življi su nego ikad. Mriža je sagnjila, škver je napušten brod. Leuti su poraženi, a Nauta ostaje tek sličica Hrvatske u malom. Zemlje koja radnike tretira kao kriminalce. A mešetare i špekulante štiti, iako je policija odavno i njima morala pokucati na vrata.

Novi List

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Hrvatski pendrek za hrvatskog radnika
 Post Postano: 20 tra 2014 10:01 

:uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi:

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 tra 2014 10:08 

Hrvatski pendrek na hrvatskom ramenu... što je tu čudno... imamo 'rvacku!

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh 

Post Postano: 03 lip 2014 13:52 
Administrator

Radnici kaljskoga brodogradilišta Nauta Lamjane okupili su se danas na prosvjednom skupu u Zadru s kojega su poručili kako je stečajni postupak brodogradilišta nezakonit, zbog čega traže njegovo zamrzavanje dok pravosuđe ne istraži sve nezakonitosti.

Sindikalni povjerenik Mario Košta istaknuo je kako se stečaj provodi nezakonito te da ga treba zamrznuti do okončanja sudskog postupka, rekavši kako stečajnim postupkom zapravo upravlja Erste Steiermerkische banka. "To je jednostavno bio reket vlasnika. Potpuno neopravdano su izvlačili novac za nikakve usluge, ali imali su svoga direktora koji im je potpisivao takve lažne fakture, jednako kao što je davao lažne izjave", kazao je Košta.

"Krediti su dizani po principu kraljevića Marka – pola pije, pola šarcu daje. I to je tako cijelo vrijeme bilo. Imali su u brodogradilištu kravu muzaru, a mi smo završili na ulici", naglasio je.

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija rekao je kako se sindikat protivi smjeni stečajnog upravitelja Ivana Rude te će od DORH-a tražiti da ispita zakonitost njegove smjene.

Ponovio je kako je Nauta Lamjana otišla u stečaj na temelju fiktivnog kredita od sedam milijuna kuna. "Od toga ni kuna nije ušla u brodogradilište, a tri osobe su pod istragom zbog gospodarskog kriminala. Nauta Lamjana je poslužila za pranje novca, a umjesto brodogradilišta htjeli su graditi apartmane", kazao je.

Od Vlade i resornog ministarstva ztražio je aktivnije uključivanje u spašavanje radnih mjesta u brodogradilištu. "Najveća je odgovornost upravo na predsjedniku Vlade Milanoviću i ministru Dončiću, nadamo se i vjerujemo da će shvatiti da su upravo radna mjesta prioritet, a ne prepucavanja s Linićem", poručio je Uranija.

Naglasio je kako je više tvrtki zainteresirano za preuzimanje koncesije nad brodogradilištem, uz riječki Viktor Lenac i zagrebački Douglas International, još jedna talijanska tvrtka, te još nekoliko njih iz Hrvatske i inozemstva.

Nauta Lamjana i dalje radi, iako je sadašnji stečajni upravitelj Alein Khan najavljivao da će škver biti likvidiran 1. lipnja. Radnici i sindikalisti izvijestili su novinare da je od 42 radnika na poslu ostalo samo njih 21.

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 srp 2014 09:14 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/novi ... 59665.aspx

...jedan je čitatelj/forumaš postavio ovo interesantno pitanje.

"Ima li igdje slika kako Titina milicija izbacuje porodicu iz stana? "

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 srp 2014 14:32 

a kako bi iz yu narucivali s fasttecha? :)

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 srp 2014 14:42 
Moderator

veljo_81 je napisao:
a kako bi iz yu narucivali s fasttecha? :)

Pa sa popustom, yu i čajna su bili najbolji prijatelji :D

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 srp 2014 14:46 

a internet i paypal?
a goli otok zbog slanja novca u inostranstvo, finansiranje teroristickih grupa rekli bi i ajmo 10 godina robije :)

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 srp 2014 17:12 
Administrator

veljo_81 je napisao:
a internet i paypal?
a goli otok zbog slanja novca u inostranstvo, finansiranje teroristickih grupa rekli bi i ajmo 10 godina robije :)

Veljo ti nisi osjetio yugu jel da? :D

Povratak na vrh 

Post Postano: 13 srp 2014 18:55 

Ma jesam al se sprdam malo, uvijek kad citam komentare novinskih clanaka nadje se par klinaca koji tako lupaju a ne vide dalje od Iphone-a pa reko idem i ja malo za promjenu
Osjetio sam mozda onaj najlosiji dio i sad kad pogledam unazad ne kontam kako se tad zivjelo, tad sam ja bio sretan s jednim cokolinom, pojeo bih ga i izletio na ulicu da se igram s drugarima dok ne dodje 19:15 i da pogledam crtic na tvsa u crno bijeloj tehnici
Sad moj klinjo gleda kad hoce i kakav hoce, ima igracaka jedno 80 puta vise nego sto sam ja imao, jede sta hoce, cim trepne drugacije nego inace vodimo ga po svim bolnocama regije i guramo 100 evrica svakom doktoru koji ga pregleda, kuca napravljena u doba yu nikad nije bolje izgledala i stalno se nesto ulaze u nju, ja radim prosjeka 250 sati u firmi i jos malo sa stranw ako mogu gdje sta da zaradim al zato imam citavih 5 radnih dana godisnjeg odmora, vozim mnogo bolji auto nego sto je stari vozio... Ako docekam penziju imacu minimum ali tesko jer sa 33 godine mi je zdravstveni karton kao sabrana dijela Ive Andrica, ali jbg takav je standard, radi kao konj da bi mogao da se uklopis u sve to
Najvise sam yu nostalgicar kad se vozim po ex yu i vidim sve te firme koje su jugosloveni izgradili kako su unistene i propale a nekad je svako morao da ima posao a danas privatni sektor pa gdje treba da rade trojica radi jedan, ali onda dodje nekakva fudbalska ili kosarkaska tekma ili se prikaze kakav ratni film i ja kazem ma nece oni nama tako i zaboravim da sam yu nostalgicar :)

Povratak na vrh 

[ 10 post(ov)a ] 

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club