Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 1 post ] 
Autor Poruka
 Naslov: Breme žutog čovjeka
 Post Postano: 20 ruj 2013 00:30 

Zadnjih dana puno se pisalo o posjetu Hrvatskoj Sumadija Kusumaha, predsjednika Uprave Globar Putra International

Cijela epizoda, viđena kroz domaće medije, izgleda kao još jedna prvoklasna hrvatska komedija, prvo se u izdanjima EPH lik najavljivao kao "Kinez", čak i na naslovnici Globusa, a zapravo je iz Indonezije, nema ni kinesko ime, čak niti fizionomiju za one koji kuže te istočnjačke razlike. Ne samo da je druga zemlja i narod, nego posve druga kultura, religija, onako – drugo SVE. Novinarski zločin za koji bi trebali letjeti otkazi, uzimati se koncesije i sl.

Dalje, prilozi o tipu su dno dna. "Bogati investitor, multimilijarder..." sve u stilu bjež'te cure, bjež'te snaše, vodi baja tamburaše, evo bogataša – a čime se točno bavi, nemamo pojma, čujemo da ima love, pa ćemo mu se klanjati po defaultu. Kao crnci iz džungle gledamo u bwanu koji donosi novac i poslove. Kolonizacija u drugom smjeru. Nekad smo mi ovako išli nesvrstanima "prodavati spike", a sad oni nama.

Koliko se vidi guglanjem na netu, tip je CEO tvrtke koja se uz ostalo bavi izvozom palmina ulja. Indonezija je najveći proizvođač palmina ulja na svijetu, a većina se izvozi u "crude", sirovom, nerafiniranom obliku. I kaže "Kinez" da bi mu za te biznise dobro došao aerodrom i riječna luka. Neki članci su pomiješali riječnu luku - pretpostavljam u Osijeku – i Riječku luku – u Rijeci, ne znam što točno Kinezu treba, možda obje, možda samo jedna, a možda je lost in translation. Zanima me je li Kinez uopće shvatio da mi imamo i grad koji se zove Rijeka, The River i da ta Rijeka ima veliku luku, ali morsku, a ne riječnu? Uglavnom, OK. Veli da mu treba i rafinerija, kako bi to sirovo palmino ulje rafinirao i zatim, pretpostavimo, prodavao u EU. Kinez sve zna što mu treba, ne dolazi on u ovu Afriku jer ga svrbe pare pa da dijeli crncima.

Brže bolje svi se polomiše! Ministri, župani, plemenski vođe, šamani, josipovići... samo da je pomoći Kinezu, odjednom se zaklinju u to palmino ulje ko da su na njemu diplomirali, a siguran sam da do jučer nisu ni znali da postoji. Stvarno smo ko afrički domoroci – nemamo ni državnu strategiju, ni know how, niti znamo što hoćemo, ni ništa. Došao Kinez, malo trućao o nekom palminom ulju i BAM! sad je to najvažnija stvar na svijetu. Da je umjesto palminog ulja govorio o kokosovoj ljusci, pašteti od kikirikija, gutaperči ili kobaltnoj prašini - svi ovi naši Afrikanci reagirali bi na isti način: "Na nama je da im pomognemo, da im ponudimo mogućnost izgradnje rafinerija za preradu palminog ulja na teritoriju Hrvatske u komuniciranju s Europskom komisijom kako bi palmino ulje imalo i svoju poziciju na europskom tržištu" - zaključio je ministar Vrdoljak. Hrvat će se odreći prošeka, ali NIKAD neće palmina ulja!

Ni mozga ni pameti. BTW ovaj projekt možda i uspije (ne radi nas nego zato jer se Kinez kocka a možda na ovoj kocki dobije), ali može i ekspresno propasti – da ovakav afrički kolonijalni projekt propadne dosta je da se neki birokrat u Bruxellesu sjeti zabraniti palmino ulje u cijeloj EU, ili drastično izmjeniti zakone prodaje biodizela od palminog ulja, pod pritiskom nekog snažnog lobija negdje u Njemačkoj ili Francuskoj kojem to ulje ne odgovara, a moguće je smisliti petsto scenarija po kojima im ne odgovara. Tako je to kad ti se cijela strategija svodi na "vodi baja tamburaše", prvi koji plati piće ministru je lovator, a onda odmah i genijalac. Dat ćemo mu aerodrom, sagradit rafineriju za nešto o čemu nemamo pojma, ma sve šta treba za brata Kineza (koji nije Kinez)...

Kad si očajnik kao ovi naši ministri, to se vidi. Prvi "Kinez" koji siđe s aviona i što god kaže da mu treba - mi ćemo sagraditi, naš trošak i naš rizik (ako sutra npr Brisel zabrani kompletno tu cijelu granu, gubimo mi, a ne Kinez). Baš me zanima bi li lik ovako mogao otići u Finsku i reći treba mi rafinerija za moje ulje o kojem vi Finci pojma nemate i prvi put za njega čujete.

Smiješno je na što smo mi spali. Nekad smo toj ekipi iz nesvrstanije bili uzor, a sad imaš vladu čije strateško promišljanje se temelji na "čekajmo da nas netko izgugla" i onda ministar gospodarstva preko noći postaje ljubitelj palmina ulja jer se prvi milijuner koji je izašao iz aviona bavi time. Da se bavi laticama tulipana ili mrvljenim orasima – preko noći bi postali ljubitelji toga. Ova zemlja više nema niti minimalan kapacitet za strateško planiranje, čemu nam onda uopće služi ministar? Uvedimo izravnu zapovjednu i vlasničku liniju: Kinez => zračna luka. Nađimo nekog pametnog Kineza i dajmo mu cijelu zemlju u koncesiju kad drugačije ne znamo.

Osnovna razlika između kolonizatora i koloniziranih je upravo to - sposobnost za strateško razmišljanje. Afrikanci su imali sirovine i prostor, ali nisu imali blage veze što s njima. Onda dođe Englez, Nizozemac, Nijemac, koji je poduzetan i itekako dobro zna što s njima, pa kolonizira crnca, a crnac sretan što mu je Veliki Bwana uopće dao smisao i posao. Eto tako ide i kod nas sada, samo što kolonizatori više nisu Englezi, Nizozemci i Nijemci tj jesu i oni, ali ima ih i s kosim očima.

Nažalost dovoljno sam star da se sjećam kad su naši ljudi, državnici i direktori i inženjeri iz uspješnih kompanija išli po tim zemljama i prodavali pamet i know how. I to je bila svojevrsna kolonijalizacija, uz predznak nesvrstanih, a neki njihov Vrdoljak se klanjao našem direktoru nekog Končara i ponavljao svaku njegovu riječ ko sveto pismo... Sad nas baje pretekoše i uloge se zamijeniše.

Zli Luđak = Oleg Maštruko, bug.hr

Povratak na vrh 

[ 1 post ] 

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club