Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 13 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: HE Ombla i golf teren na Srđu
 Post Postano: 10 vel 2013 11:53 
Administrator

Mozda lupam u svom neznanju ali nesto mi zapelo za oko.
Dubrovnik ima dovoljno pitke vode, nista previse ali je sve u ravnotezi. Problemi su jedino kada obilne kise zamute izvore. OK sedam dana godisnje prokuhavati vodu ili kupovati pitku u ducanu i nije tako strasno. Medjutim kada se izgradi golf teren na Srdju nece ostati sve isto. Golf teren ce trositi toliko vode koliko cijeli Dubrovnik danas i nece je biti dovoljno. Jeli to razlog zbog kojeg vlada inzistira na izgradnji HE Ombla, bez obzira sto ce pritom unistiti stotine endemskih vrsta?
Blage veze nemam, ali znam potraziti sto govori struka o utjecaju golf terena na ljude i okolis u podrucju na kojem je izgradjeno:

Svi znamo da je bavljenje sportom zdravo, jer on povoljno djeluje na naše psiho-fizičko zdravlje. No, je li baš svaki sport zdrav, odnosno, što je s onim sportovima za koje moramo koristiti pesticide? Kako uopće povezati nešto što je štetno i za ljude i za okoliš s promicanjem zdravlja?

Boravak na svježem zraku, u prirodi, daleko od industrijskih zagađivača i automobila, povezan s laganom rekreacijom zvuči sjajno. To nam svima treba, kao lijek za stres, ali i kao preventiva za bolje zdravlje. No postoji li bolja kombinacija za održavanje zdravlja od golfa? Da, ima ih jako puno i niti jedna od njih ne mijenja prirodu u svoju korist već koristi prirodu kao dobar poligon za aktivnost.

Ugledna tiskovina The Guardian piše da je najozbiljna optužba protiv golfa empirijska i neporeciva, a to je njegov utjecaj na okoliš. Izgradnja i održavanje golf igrališta je štetno za krhke ekosustave diljem svijeta.

Prema izvještaju o utjecaju turizma na okoliš, Program o okolišu Ujedinjenih naroda izvještava:

“Održavanje golf terena također može iscrpiti resurse svježe vode. U posljednjih nekoliko godina porasla je popularnost golf turizma te je naglo porastao i broj golf igrališta. Golf tereni zahtijevaju ogromnu količinu vode svaki dan, a kao i kod drugih slučajeva prekomjernog korištenja vode, to može dovesti do nestašice vode. Ako voda dolazi iz bunara, pretjerano ispumpavanje može izazvati prodore slane vode u podzemne vode. Golf naselja se sve više i češće nalaze u ili u blizini zaštićenih područja ili područja gdje su resursi ograničeni, pogoršavajući njihov utjecaj. “

“Tourism Concern” (britanska organizacija koja radi “sa zajednicama u destinacijskim zemljama s ciljem smanjenja socijalnih i ekoloških problema vezanih uz turizam”) je izračunala da: “prosječno golf zemljište u tropskim zemljama poput Tajlanda treba godišnje oko 1500 kg kemijskih gnojiva, pesticida i herbicida te troši vode jednako kao 60.000 mještana “.

Osim iznimnih količina vode potrebne za navodnjavanje golf terena, problem je i utjecaj na krajolik, krčenje prirodne vegetacije i uništavanje staništa i hranilišta brojnim životinjama. Također postoji i veliki problem zbog korištenja velikih količina kemikalija koje se koriste da bi trava ostala zelena i bez korova, kao i protiv bolesti i nametnika.

Korištenje umjetnih gnojiva i pesticida ne utječe samo samo na travu, već i na čovjeka i kompletni eko sustav. Oni se nakupljaju u zemljištu, te navodnjavanjem ili kišom dolaze u podzemne vode i time i do čovjeka. Pogođeni su i brojni insekti, gujavice i glodavci, te životinje koje se hrane njima. Dakle, golf tereni snažno utječu na eko sustav i mijenjaju ga bez ikakvih prethodno napravljenih analiza o posljedicama izmjene krajolika.

Da bi trava ostala zdrava koriste se sljedeći pesticidi: insekticidi (protiv insekata), rodenticidi (protiv glodavaca), herbicidi (protiv korova), fungicidi (protiv gljivica), akaricidi (protiv pauka i grinja). limacidi ili moluskicidi (protiv mekušaca). Prema Stockholmskoj konvenciji o postojanim organskim onečišćujućim tvarima, 9 od 12 najopasnijih i postojanih organskih kemikalija su pesticidi. Opće poznata činjenica je da su pesticidi kancerogeni, neki djeluju kao hormonalni disruptori, neuro toksični su, urokuju smetnje u rastu i razvoju, dok su neki”samo” otrovni. Niti jedan ni je siguran za ljudsku uporabu.

The Daily Green prenosi studiju koja povezuje dijabetes s pesticidima. Pesticidi koji se obično koriste na terenima za golf su bili povezani s nevjerojatnim povećanjem rizika od dijabetesa od 250% za radnike koji primjenjuju pesticide. Ovo je jedna od najvećih studija te vrste, provedena od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, na više od 30.000 ispitanika.

Kemikalija, trichlorfon, povezana je s 85% povećanjem rizika od dijabetesa kod povremenih korisnika, a čak 250% povećanje rizika za je primjećeno kod onih koji ga primjenjuju više od 10 puta. Od onih koji koriste kemikalije često, 8,5% je razvilo dijabetes, u odnosu na 3,5% onih koji ga nikada nisu koristili. Taj pesticid se koristi za uništavanje žohara, cvrčaka, stjenica, buha, muha i krpelja, a njegova glavna primjena je za terene poput golfa. Ovo nije jedino istraživanje, studije dokazuju i da korištenje bilo kojeg od pesticida više od 100 dana u životu povećava rizik od dijabetesa za 17%.

Na PubMed-u (Nacionalna Medicinska Biblioteka Nacionalnog Instituta za Zdravlje SAD-a) postoje brojne studije koje se tiču povezanosti pesticida i golf terena. Jedna od studija govori i o tome da većinom radnici koji održavaju terene uopće nisu upoznati s opasnostima i pravilima rukovanja pesticidima, te da je veća pažnja posvećena treningu rada sa strojevima i alatima nego njihovoj sigurnosti. Ako su uopće upoznati, onda se ti treninzi obavljaju za vrijeme kišnih dana ili van sezone, a ne prije samog početka rada.

Ovo samo potvrđuje da uopće ne postoje neka zdravstvena ili ekološka pravila, koja bi se morala uzimati jako ozbiljno u obzir pri izradi elaborata golf terena, ili ako postoje, nisu sveobuhvatna.

Dakle, postoji jako veliki broj studija koje se tiču golf terena i utjecaja na okoliš i zdravlje, i nemoguće ih je sve ovdje iznijeti, no pokazatelj su traga kojim bi se trebale voditi vlasti pri izdavanju dozvola za gradnju golf terena i pratećih objekata. Treba uzeti u obzir sve učinke te gradnje, a ne samo profit. Postoji također i mogućnost da se golf tereni održavaju na ekološki prihvatljiv način, no to se sada čini kao utopija u ovom svijetu gdje briga o čovjeku i jedinoj planeti koju imamo nisu na prvom mjestu.

Za kraj si trebamo postaviti samo jedno pitanje – znamo li još uživati u prirodi bez da je mijenjamo?

http://www.guardian.co.uk/commentisfree ... gainstgolf
http://www.thedailygreen.com/environmen ... s-47060501
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term ... Suggestion

Povratak na vrh 

Naslov: Re: HE Ombla i golf teren na Srđu
 Post Postano: 11 vel 2013 13:04 

Kinta, unaprijed se ispričavam ako odem malo off topic,ali ide mi na živce što svaki put kad se u našoj vrloj Hrvatskoj želi nešto napraviti gdje bi se zaposlili ljudi,iskoristili naši resursi i spasile neke naše firme koje su na rubu propasti, uvijek se nađe sto dušobrižnika kojima to smeta jer nemaju pametnijeg posla.
Sjetite se samo Rusa i njihovih ponuda za plinovode i naftovode koji bi išli kroz Hrvatsku, pa mogli smo imati sve energente po mizernoj cijeni,
na osnovu cijene energenata mnogi bi otvorili tvornice u Hrvatskoj jer bi to bilo isplativo i zaposlili pola Hrvatske,ali ništa od toga.
Gdje je otišla Coca Cola,zašto se marlboro više ne proizvodi u Hrvatskoj,
zašto se Punto proizvodi u Srbiji,zašto je Jub otvorio tvornicu u Srbiji a ne kod nas? Svi ovi su bili u pregovorima s nama i otišli drugdje,zašto pitam ja vas? Čudi me da još Ikea želi imati posla s nama,vjerujem da će i oni zbrisati iz Hrvatske jer već godinama ih zadržava naša birokracija.
Bosanci su nam zagadili pola Slavonije sa svojom rafinerijom a mi se brinemo o izgradnji golf terena i elektrane,nije li to ironično?
Kod nas jedino prolazi ako kupiš robu u Kini (koja je uglavnom smeće ali jeftino), staviš svoju marku i prodaješ ovdje a ovdje ljudi koji proizvode istu stvar dobivaju otkaze i zatvaraju još ovih par tvornica što imamo.
Ajde ako vam smeta ovaj golf teren i ova elektrana koju rade uglavnom naše firme i naši ljudi iz cijele Hrvatske,ajmo i to preseliti negdje u Bosnu ili Srbiju pa nek oni zarađuju od toga,nek zaposle svoje nezaposlene i pokrenu svoju ekonomiju a nama nek ostane taj kamen koji je sada tamo pa ćemo to pokazivat turistima ako ih bude.

Povratak na vrh 

Post Postano: 11 vel 2013 13:25 
Administrator

Razumijem te potpuno ali svaki od tih propalih projekata ima svoju pozadinu.

Rusi i Kinezi zele ulagati u Hrvatsku, ustvari su jedini koji danas imaju novaca. Zasto je onda za vrijeme Sanadera svaka ruska investicija bila osudjena na propast? Zasto je u Jacino vrijeme visoka ruska delegacija morala satima cekati u hodniku da bi susrela ministra gospodarstva Popijaca? I obavila nista, ni juzni tok, ni hoteli na Mljetu, ni ...
Amerika nema novaca i nema namjeru ulagati u Hrvatsku, ali isto tako ne misli mirno gledati kako rusi i kinezi ulazu i prosiruju svoj utjecaj i politicku moc.
A amerima smo ponesti duzni. Toliko o slobodnoj i neovisnoj rvackoj.

O Srdju i Ombli znam premalo kao sto sam i napomenuo. I zelio bi da mi objasni netko tko vise zna. Ja sam ionako previse iziritiran nasilnim uvodjenjem zakona o golfu, a Srdj i Ombla imaju previse indicija koje govore o nastavku korupcije.

Povratak na vrh 

Post Postano: 11 vel 2013 13:50 

Ja znam samo par ljudi koji su išli dolje raditi,ugrađivati našu opremu koju mi proizvodimo a ne kineska sranja, i znam da su dobro plaćeni za taj posao. Što je u pozadini i ima li korupcije to ne znam, ali dok se radi i dok je dobra plaća za taj posao ja zadovoljan.

Povratak na vrh 

Post Postano: 11 vel 2013 14:31 

Kad bi HEP-u radilo 70% raspolozivih kapaciteta, struju ne bi morali uvoziti. Trenutno koristimo manje od 40%. Sve ostalo stoji. Sa 80-90% struju bi izvozili u toku cijele godine.
Kad bi HEP smanjio gubitke u razvodu mreze na prihvatljivih 30-40% struja bi pojeftinila.
Trenutni gubici su preko 65% mjestimicno cak i preko 70%...

Nekome ne odgovara da se u ovoj drzavi ista radi. Bila to spalionica otpada na Zlarinu, elektrana u Belom manastiru, nuklearka u Iloku...

Bit cemo kolonija bogatih europljana kojima cemo podvoditi vlastite 14-godisnje kceri i sinove. Poput Kube prije Castra ili Libije prije Gadafija...

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh 

Post Postano: 11 vel 2013 22:22 

ajmo reći da mi je srđ pod nosom i omble sam popio dovoljno da mogu nešto o tome reći. ombla teče u more i ima je dovoljno za napojit stotine golf terena...a srđ je vukojebina zapuštena na koju se više ne idu ni šparoge brati....a ljudi u Gradu su brate lijeni ko trutovi jer u nas tko ima nešto za iznajmit može ležat i gledat kako mu upada u usta....a ostali a ima ih dosta trebaju dobro zasukat rukave i zaradit plaću koja u dubrovniku je jako mala. ček.ček nemojte krivo shvatiti, cijene kod nas su barem 30% veće nego u ostatku države, jedina trgovina u dubrovniku i puna je četvtkom koja ima normalne cijene kao u ostatku države je lidl...toliko o životu u ovom gradu od države i boga zaboravljenom...jer hrvatska prestaje u vrgorcu kad siđeš s autoputa i dereš dobra tri sata do dubrovnika ako imaš sreće jer treba dvije granice pregazit....a što se tiče srđa židov ga je kupio i taj se nikad nije zajebo...tako da vjerujem da ću morat naučit igrat golf prije penzije,ili barem skupljat loptice guzonjama....totalna je nebuloza piti protiv napretka jer ako mi nećemo napraviće ga bosanci preko puta na ivanici kilometar udaljeno od srđa....
toliko od mene ali tko mene što pita

Povratak na vrh 

Post Postano: 11 vel 2013 22:47 

alibabah je napisao:
ajmo reći da mi je srđ pod nosom i omble sam popio dovoljno da mogu nešto o tome reći. ombla teče u more i ima je dovoljno za napojit stotine golf terena...a srđ je vukojebina zapuštena na koju se više ne idu ni šparoge brati....a ljudi u Gradu su brate lijeni ko trutovi jer u nas tko ima nešto za iznajmit može ležat i gledat kako mu upada u usta....a ostali a ima ih dosta trebaju dobro zasukat rukave i zaradit plaću koja u dubrovniku je jako mala. ček.ček nemojte krivo shvatiti, cijene kod nas su barem 30% veće nego u ostatku države, jedina trgovina u dubrovniku i puna je četvtkom koja ima normalne cijene kao u ostatku države je lidl...toliko o životu u ovom gradu od države i boga zaboravljenom...jer hrvatska prestaje u vrgorcu kad siđeš s autoputa i dereš dobra tri sata do dubrovnika ako imaš sreće jer treba dvije granice pregazit....a što se tiče srđa židov ga je kupio i taj se nikad nije zajebo...tako da vjerujem da ću morat naučit igrat golf prije penzije,ili barem skupljat loptice guzonjama....totalna je nebuloza piti protiv napretka jer ako mi nećemo napraviće ga bosanci preko puta na ivanici kilometar udaljeno od srđa....
toliko od mene ali tko mene što pita

U potpunosti se slažem,neka se otvore radna mjesta,taj krš stoji ničemu i nikome,ako će guzonje nabijat lopticu okolo neka,ali će se neki i zaposliti i gospoda će tamo lovu trošit i nešto će valjda završit i u državnom proračunu.

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 vel 2013 00:05 

alibabah je napisao:
jer hrvatska prestaje u vrgorcu kad siđeš s autoputa i dereš dobra tri sata do dubrovnika ako imaš sreće jer treba dvije granice pregazit....

"Gdje počinje Balkan, gospodine Matoš?
Na istočnom izlazu sa zagrebačkog glavnog kolodvora..."

Slažem se s tobom, Alibabah... ako nije Zagreb, ne postoji... više se brinulo u doba mrskoga Kralja i Kraljevine o regijama nego danas... neću dalje, daleko ćemo dogurati...

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 vel 2013 01:06 

Corto_1973 je napisao:
alibabah je napisao:
jer hrvatska prestaje u vrgorcu kad siđeš s autoputa i dereš dobra tri sata do dubrovnika ako imaš sreće jer treba dvije granice pregazit....

"Gdje počinje Balkan, gospodine Matoš?
Na istočnom izlazu sa zagrebačkog glavnog kolodvora..."

Slažem se s tobom, Alibabah... ako nije Zagreb, ne postoji... više se brinulo u doba mrskoga Kralja i Kraljevine o regijama nego danas... neću dalje, daleko ćemo dogurati...

ma trpali smo mi lovu i u beč i budimpeštu i u beograd pa danas i u zagreb a sutra ćemo u brisel..... a nas ko jebe..... dok je bilo republike dotad je bilo i napretka i slobode u dubrovniku a danas kako kaže peaković...."znam ja nas jebo ti nas..."

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 vel 2013 08:06 

Aaaa... republikanac znaci!

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh 

[ 13 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot*, crawl i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club