Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Dan neovisnosti - 8. listopad
 Post Postano: 07 lis 2012 17:43 
Administrator

Hrvatski sabor je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ kojom je, između ostalog, potvrdio ranije donesenu Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.), te je Hrvatska i stvarno postala samostalna i neovisna država.

A dan ranije ili tocno prije 21 godinu na danasnji dan:

Prije 21 godinu zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) napali su Banske dvore, ondašnje sjedište prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u trenutku napada (7. listopada 1991.) pregovarao s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem.

Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su 7. listopada 1991. nešto poslije 15 sati Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije. Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile njegove radne prostorije i dvorana za konferencije, u kojoj se 200 kilograma težak kristalni luster srušio na stol.

Tada je ocijenjeno kako se radilo o atentatu na predsjednika Tuđmana, jer je napad vođenim raketama u prvom redu bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije . U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi.

Napad na Banske dvore izveden je uoči istjeka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na hrvatske gradove - Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Predsjednik Tuđman je tih dana predlagao sekretaru za obranu SFRJ Veljku Kadijeviću da JNA iz zraka, s kopna i mora obustavi navalne operacije protiv Hrvatske, a da će Hrvatska, zauzvrat, istodobno prekinuti opću blokadu njihovih vojarna. JNA je odbila Tuđmanov prijedlog i jednostrano inzistirala na hrvatskoj deblokadi.

Predsjednik Tuđman je objasnio kako se blokadom vojarna željelo prisiliti JNA da napusti Hrvatsku, ali i kao mogućnost da se Hrvatska domogne oružja, što joj ga je nelegalno otela JNA nešto prije prvih višestranačkih demokratskih izbora.

Kako i sam navodi, predsjednik Tuđman je pokušavao pregovorima i sudjelovanjem na medunarodnim konferencijama izbjeći rat te mirnim putem tražiti političko rješenje. Prestanak moratorija EZ-a za Hrvatsku je značio, smatrao je Tuđman, stupanje na snagu, na temelju svibanjskog referenduma, ustavne odluke Hrvatskoga sabora o samostalnosti.

"Mi smo i dalje zainteresirani za trenutačan prekid vatre i za mirno rješenje", naglašavao je.

Noć prije raketnoga napada na Banske dvore predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov uputio je poruku hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i predsjedniku tadašnje vlade Franji Gregoriću te ih upozorio kako raspolaže "informacijama da se bliži trenutak napada na velika industrijska središta i čak na glavni grad Hrvatske - Zagreb".

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Dan neovisnosti - 8. listopad
 Post Postano: 07 lis 2012 18:10 

Ne znamo samo je li Franjo uputio poruku Mikhaelu da vojnog udara ruske vojske protiv njega nece biti jer mu je tako rekao cika Veljko Kadijevic.
Anyway, taj sto je raketirao centar svijeta toga doba, zaboravio je da je svaka ta raketa bila isto sto i stotine tisuca istih na tamo neki Vukovar, Vinkovce, Zadar ili Sibenik...

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 lis 2012 19:06 

Ovog na videu,na 2.12,sam ja spasila,umjetnim disanjem i zaustavljenim krvarenjem na nozi.Jadnik je bio,navodno,rumunjski šljaker na krovu zgrade u kojoj radim i zvončići su ga zgađali na krovu.Spustio se do nas dole i pao u nesvjest.Prvo sam mislila da je mrtav,ali sam ga digla iz mrtvih :ali: Mojoj sreći nije bilo kraja.I to, kak ga furaju iz zgrade sa zamotanim ručnikom,to sam mu ja stavila.Par minuta prije, kad su auti pred zgradom roknuli i cijela zgrada se zatresla,ranjena je moja kolegica s posla u nogu i kičmu,a ja sam imala sreće što sam u to vrijeme kuhala kavu jer da sam sjedila za svojim stolom više me nebi bilo.Naime,u visini moje glave na suprotnom zidu kroz razbijeni prozor uletili su zvončići i zabili se u taj zid.Neke sam pincetom izvadila i sačuvala kao sjećanje na tu ljudsku glupost i sreću što nisu završili u mojoj glavi.A završili bi sigurno.Kolegica s posla je preživjela ali ovaj zvončić u kičmi joj je ostao zauvijek i stvara joj probleme,ne može se operirati.Ne ponovilo se!

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 lis 2012 16:13 
Administrator

Dragi memberi sretan vam Dan neovisnosti

slika slika slika slika

slika

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 lis 2013 08:18 
Administrator

Sabor Republike Hrvatske na današnji dan 1991. godine donio je povijesnu odluku kojom je utvrđeno da Hrvatska nijedno tijelo tadašnje SFRJ više ne smatra legitimnim i legalnim, kao ni da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt tijela koje nastupaju u ime SFRJ. Osim toga odlučeno je da Hrvatska priznaje suverenost i samostalnost ostalih republika bivše Jugoslavije.

Povijesna odluka Sabora Republike Hrvatske donesena je nakon isteka Brijunske deklaracije (7. listopada 1991.) kojom se Hrvatska obvezala na tri mjeseca odgode samostalnosti, kako je zahtijevala Europska zajednica koja je zagovarala mirno rješenje krize. 7. listopada 1991. zrakoplov bivše JNA raketirao je Banske dvore s namjerom likvidacije hrvatkog predsjednika Franje Tuđmana, što je rezultiralo raskidom svih državnopravnih veza RH s bivšom Jugoslavijom.

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 lis 2013 09:02 

slika
Osim činjenice da tada slavimo Dan neovisnosti, 8. listopada je rođendan jednom od najvećih igrača koje smo ikad imali - Zvonimiru Bobanu.
Slika nekak' objedinjuje obje priče.....
Uploaded with ImageShack.us

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 lis 2013 11:48 

3 mjeseca moratorija su bila 3 mjeseca dana JNA da ukopa svoje tenkove tamo gdje je to JNA htjela...
Stara kurva Europa je sve fino smislila, a domaci lopovi prihvatili. 3 mjeseca je JNA dovodila rezerviste na polozaje i ta tri mjeseca i domaci lopovi produzili su rat na nepotrebnih 4 godine.
Sarajevsko primirje 4.1.1992. I potpis na moratorij od 3 mjeseca su najveca izdaja hrvatskih interesa i predstavljaju cin veleizdaje za koji nitko ni 22 godine nakon nije odgovarao.
Sretan vam Dan neovisnosti!

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh 

[ 7 post(ov)a ] 

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: