Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 26 sij 2025 04:44. Sada je: 26 sij 2025 04:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 71 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: EU u qrtzu?
PostPostano: 14 lis 2011 15:21 

Nema rada do nerada, ni plaće do penzije :D

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 16:25 
Moderator

Phil je napisao:
Nespretno je uspoređivati "nekada" i "sada". Nekada nije bilo uvoza, ne računajući robnu razmjenu sa zemljama Istočnog bloka, pa je i bilo potrebe za obrađivati toliku zemlju. Danas te potrebe nema, jer će netko to napraviti jeftinije, a i smatram da nije interes da se RH orijentira na poljoprivredu, jer nemamo mi tih kapaciteta.
Danas svi mi uguglamo prodavača u Kini, Americi ili Zimbabveu, platiš PayPalom i dobiješ svoju robu na vrata. Treba razmišljati u globalnim okvirima, pronaći svoje mjesto i tome se posvetiti. Ne možemo mi jeftinije od Kineza proizvoditi ili imati veće polje od Brazila, Indije, Poljske ili Ukrajine. Suvremene tehnologije su sudbina malih zemalja, a sve ostalo je ekstra zarada.
Primjer Đure Đakovića: Nekada je radilo 16000 ljudi, danas možda 2000. Bilo je tu svega, ali činjenica je da stroj danas zamijeni nekadašnjih 500 ljudi bez problema... i tu dolazi do problema: Što će ljudi raditi kad strojevi mogu 80% toga što prije nisu?

Ne bih se baš složio s tobom po pitanju poljoprivrede, iako sam laik na tom području.
Ali slušajuci ljude koji znaju i koji imaju, svi govore isto da je budućnost u poljoprivredi i da je to područje u koje treba ulagati.
Eh sad.. ne radi se o bilo kakvoj poljoprivredi, već o eko proizvodnji za kojom već sad pate širom svijeta, a svakim danom su ti proizvodi dobiveni prirodnim putem sve skuplji i sve traženiji.
Ne znam kako vi, ali ja već godinama nisam kupio rajčicu (ili bilo koji drugi slican proizvod tipa luka, češnjaka i blablabla) koji je negdje jeftino proizveden jer mi je odvratno za jest. Kao da jedem spužvu bez okusa. Istina da to sve lijepo izgleda ali ne valja kurcu.
Znam za čovjeka koji se obogatio izvozeci domaće kiselo zelje, a ima i drugih primjera samo sa tima nisam osobno upoznat.
Najveći problem je u državi koja bi trebala to poticati i promovirati takav nacin proizvodnje u svijetu, te pronalaziti kupce. A ne dijeliti poticaje za lipovu kitu, pa kad ljudi nešto i proizvedu nema tko to otkupiti ili se ruši cijena do neisplativosti proizvodnje.
Normalno.. kad je lakše uvesti nešto i pritom zgrabiti debelu proviziju!
Slušam našeg čovjeka koji godinama radi u Austriji na otkupu mlijeka. Nema šanse da se od seljaka ne otkupi sve mlijeko koje on proizvede i da mu se ne plati točno u dan kako je precizirano ugovorom. I tako godinama jer ne mijenjaju zakone kao mi svako malo.
Kada ode u ustanovu tipa naše općine svi djelatnici tamo su u strahu od njega i u stavu mirno, te mu nastoje pružiti što bolju i bržu uslugu jer od njega i slicnih njemu oni žive i zbog njega primaju plaću. Kod nas jedino možeš dobiti nogu u guzicu!
Firma koja u određenom roku ne isplati plaće radnicima ili svoja davanja prema drugim firmama koje to potražuju od nje na temelju isporucene robe ili usluge, automatizmom ide u stečaj i nema dragog Boga da se to izbjegne. Dok kod nas jedna firma vuce drugu za sobom u ponor i tako se samo povecava lanac onih koji su u gubitku i koji propadaju, a najviše u gubitku su radnici koji nemaju ama baš nikakva prava i već odavno su potonuli. A zašto?! Zato jer novonastale velike poduzetnike, vlast i birokraciju boli kita za sve osim za svoje dobro. Ali ne može niti njima biti dobro ako radniku nije dobro, kad tad i to mora puknuti i otici u tri nećubitprost nećega. Ne postaje se gazda preko noći kao kod nas. Pravi gazda cijeni radnika i pruža mu mogućnost za dostojanstven život jer će upravo takav zadovoljan radnik i njemu omogućiti isto tako.

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 18:20 

Eko-proizvodnja: potrebno bogatije tržište za plasirati te proizvode. Prednost EU ovdje najbolje dolazi do izražaja, jer nema izvoznih carina, ali sad su tu problem izvozne kvote.

Kod nas vlada jedan sindrom "lopova". Svatko tko ima, automatizmom se etiketira kao lopov uz argument "pa odakle mu ako nije ukrao?". No, to ne mora biti istina, jer ovaj sustav kapitalizma omogučava da par postotaka (neki kažu 1%) se enormno bogati. Sustav to radi. Kriv je sustav, a ne ljudi.
Teza da se kod nas bogati preko noći, a vani je dugačije isto ne stoji, a primjera je milijun! Pa sam pojam "američki san" se temelji upravo na brzom bogačenju. Sve u svemu problem je sustava, a ne pojedinaca. Pa ne možeš se kao privatnik (poduzetnik) ponašati kao kokoš ako si među lisicama. I ti moraš biti lisica, inače ti je kratki vijek trajanja.

Karl Marx: "kapitalizam je potreban kako bi se razvila tehnologija koja će omogučiti prijelaz u komunizam". Možda se to upravo i događa

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 19:21 
Moderator

Ja i govorim da je sustav kriv! A koliko je kriv sustav toliko su krive i lopine!
I uopće nisam protiv bogaćenja ako je netko sposoban za to! Cak štoviše!
Vodim se teorijom ako je moj gazda bogat.. bit će i meni bolje.. valjda. No sistem sve za jednoga - ništa za sve je poznat iz Alan Forda i eto sad iz Rvacke. Zasigurno još po svijetu ima nepravde u velikom broju, ali ja živim ovdje i briga me kako je tu a ne negdje drugdje. I uopće me ne zanimaju radna mjesta u EU jer ja želim ovdje radna mjesta.

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 19:48 
Moderator

DODO :finger: kaj si pukel po preponama? Pa živiš u najljepšoj, najbogatijoj i najjjjj džavici na svijetu sa savršenim ustrojstvom. Kakve to ima veze s A.Fordom i glupim izrekama na Grunfovim majama? Oli ti sistem superhika, uzmimo siromašnima da damo bogatima?
HA???Pa di ti živiš? U najelinijem dijelu megalopolisa. Još bi se i bunil, a imaš sve, ženu, decu, autek, motorek......svašta, čak i pemziju.I za kraj te tužne priče, imaš i mene za prijatela, pa kaj bi više htel na svijetu. :vom:

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 20:18 

Eko proizvodnja je kurton!!! To znači preskupa hrana za uski krug bogatih - 1%! I tome se teži. Uostalom, da je Mavrović jeo pajceke i kravice razbio bi Lenoxa, pa makar i u off-topicu!!!
No, kakva eko-proizvodnja na izraubanoj zemlji? Ako se zna da jedno sjeme ne jedu nikakvi mali ljudi jer je tretirano protiv njih, onda je jasno da je to najbolje sjeme. Sve ostalo su priče za malu djecu. Ili drugim riječima - zašto nema paradajza koji se topi u ustima više? Jer smo sjebali vlastito sjeme i moramo ga kupovati iz uvoza. Imamo banku sperme, ali sjemena nemamo...
Nevermind, nikad me nisu pucali tripovi sa uzgojem, ali kad vidim par svojih vršnjaka koji su otpilili vlastite očeve i djedove, obratili se agronomskom faksu za pomoć i ovi im sve dali kako se kad i što treba sijati, kad vidim kako dečki rade i žive, najozbiljnije razmišljam o prelasku na poljoprivredu! Ima ih po selima oko Broda nebrojeno puno - sve milijunaši. Pa si vi mislite... Najžalosnije od svega što sve plasiraju van, ne mogu nasmagati koliko Talijani kupuju...
Cijela ideja je počela s knjigom Hrvatski farmer izdanom još početkom 90-tih, a nastavila se raznim brošurama polj. faksova po kulturama. Nije to sveto pismo, svatko to može razumjeti...

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 21:33 
Moderator

Corto, nemoj. Mi seljoki propadamo.
A kad si me podsjetio na H.farmer dooooo ovak: davne 1992-ge godine gospodnje sam radio u nekoj glupoj firmi za računala, ajde ZEBRA COMP, došel je tip iz farmera i hladno naručio 100-tinjak compova, plačanje solarno, kad ih proda svojim korisnicima.
Eto ukratko, imena ne spominjem, ko zna šta bi bilo.

Naravoučenije: a šta će seljaku comp? :conf:

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 23:36 
Moderator

CHROMEX je napisao:
HA???Pa di ti živiš? U najelinijem dijelu megalopolisa. Još bi se i bunil, a imaš sve, ženu, decu, autek, motorek......svašta, čak i pemziju.I za kraj te tužne priče, imaš i mene za prijatela, pa kaj bi više htel na svijetu. :vom:

Ha?!? Pa ne lajem ja zbog sebe.. već zbog sela! :beljise_har:
Ne žalim se, živim kak živim i s tim sam zadovoljan.. iako ne bi bilo loše da se može i malo više, pa da se ne mora voditi briga. :angel:
Kaj ti misliš da sam ja htel da moj dio megalopolisa postane elitan. Pa moji su korijeni tu od stolječa sedmog i prije (dok smo bili selo) mi je bilo daleko ljepše nego sada kad su sve devastirali i uništili.
Ženu imam sadašnju (jer mi je dobra, a valjda i ja njoj) i neke bivše.
Djece imam preko nekoliko (petoro.. Bog im dao zdravlja) i kad to pribrojiš onim nekim ženama, onda znaš da uz to idu i neka davanja.
Auto nemam jer mi ga je žena prodala i kupili smo drugi koji sad glasi na nju tak da ja jadnik nemam ništa.
Osim motora koji mi je kupila žena zato jer sam bil dobar! I zato ju sad vozim sa sobom okolo.
U pemziju nisam štel.. al´ me vlast poterala. Kažu prestar si i preopasan.. ajde ti s mirom..
Jedino kaj mi fali je gotovina.. ali kaj morem kad su ga zaprli, pa se sad snalazim sa kreditima.
Eh da.. skoro sam na kraju zaboravil na tebe.. :finger:
Ali ti ko prijatelj buš to i shvatil za razliku od drugih.

Povratak na vrh

PostPostano: 14 lis 2011 23:38 
Administrator

Corto_1973 je napisao:
Kinta je napisao:
he he uzet i podijelit je malo ipak preradikalno. Ako bi imali svi isto to bi kocilo napredak.

Jesi siguran?

100%
da i nisam siguran opet bi isto tvrdio jer me zanima kako me mislis navuci na tanak led
:blje:

Povratak na vrh

PostPostano: 15 lis 2011 00:07 

Tipično. Nisam mislio na tebe Chromex, :angry_shake: već na mladu ekipu, redom fakultetski obrazovanih ljudi iz struka koje nemaju veze s poljoprivredom. Jedan je PMF-ovac, matematikom se bavio 10-ak godina i napustio fax, okrenuo se poljoprivredi, uzgaja kupine i maline u plastenicima, plasira sve u Italiju. Država je donedavno davala takav poticaj da si ti nakon 5 godina na nuli, pa makar ti kompletan urod istrunuo! Drugi je inženjer, bavi se voćarstvom na veliko i ide ga fenomenalno. Nitko ne govori o ljudima koji preživljavaju s 2 krave i rade kao prije 100 godina. Upravo o tome i je riječ - jer su novi u poslu i nemaju iskustvo od nekoliko generacija, već kreću ispočetka. Dečki su sasvim ozbiljni i rade krvavo, ali vide rezultat svoga rada. Njihovi sezonci su plaćeni da ti pamet stane. Netko drugi će imati malo pajceka, malo kokoši, par voćki i lozu - to nije ozbiljna proizvodnja, tu je riječ o hobističkoj proizvodnji za vlastite potrebe.

Ženin brat ima 30 krava i uopće ne plasira mlijeko u mljekare, već je zaokružio kompletan proces proizvodnjom sira kojeg potom plasira na tržište - od zemlje i uzgoja silaže, preko kravica, proizvodnje sira do plasmana. Čovjek je u trenutku kad je broj krava prešao 20 dao otkaz u firmi i okrenuo se poljoprivredi. Tu i tamo dobije i koje tele - junice ostavlja, telad proda. Smireniji je 100 puta nego prije, ima puno više vremena za obitelj, izlete, druženje, preporodio se... Trebalo je samo prelomiti. Inače, čovjek se vratio iz progonstva 1998 godine sa vrećicom u ruci.

Svi znaju samo sijati pšenicu i kukuruz, pa čak i kad za tim nema potrebe. Sjećam se priče iz jednog sela pored Požege još iz 70-tih godina. Došli Česi i počeli saditi lubenice, domaći su im se smijali i nastavili sa kuruzom i pšenicom. U roku 2 godine Česi su svi imali nove kuće i automobile, domaći im se više nisu smijali.

Mislim da je Phil upravo o tome zborio - ne treba meni država pomagati poticajima, pravi poticaj bi bio rješavanje uvjeta - navodnjavanje, kanal Sava-Dunav-Drava, plovna Sava do ZG-a, liberalizacija tržišta umjetnih gnojiva... briga za plasman - vani to tako rade da seljaku na njegovu njivu otkupljivači dovoze jeftino gnojivo, sjeme, sve što mu treba.

Zadruge su posebna priča. Prvo smo ih uništili kao relikt socijalizma, a potom osnivamo klastere - koji je to nježnik ako nije zadruga? U 2-3 sela oko Broda fenomenalno posluju - nabavljaju povoljno sjeme, gnojivo, iznajmljuje kombajne, kazane za rakiju, sve živo. Svi sretni i zadovoljni. Omogućuju plasman, sudjeluju u pregovorima oko cijene s dilerima. Ne trebamo otkrivati toplu vodu.

Prijatelj od nekih 28 godina mi se prve godine kad se počeo baviti vinogradarstvom pohvalio s 2 zlatne medalje za svoja vina s međunarodnih natjecanja. Prvi urod, prva butelja i odmah nagrada. Pitam ga kako, otkud. Internet, posjete domaćim vinarima i eto... Ima takvih iskustava po cijeloj Hrvatskoj - od onog tipa sa zeljem, preko uzgoja puževa u Istri - profesorica bez imalo veze sa zemljom, dijete iz grada, s asfalta...

Nažalost, puno je više negativnih primjera. Ljudi samo bace sjeme u zemlju i mole Boga da trkne led ili bude poplava da dobiju kakvu pomoć od države. To je zadnjih godina uzelo maha poprilično. Ne znam za ostatak Slavonije, ali tu kod nas je takvih slučajeva jako puno. Ali da se može živjeti od poljoprivrede, itekako se može.

Uostalom, Dado je fenomenalno ubo sa stanjem kod nas - gazda koji cijeni radnika. Sjetimo se samo američkog juga - robovlasnici su vodili brigu o svojim robovima... i mnogi robovi su zažalili kad su dobili slobodu. Samo o tome se baš i ne priča u povijesnim knjigama.

Malo sam zabrazdio u područje koje baš i nije moje, pa ću drugi put o industriji, ipak mi je to struka, a ne motika :hug:

P.S. I da, ono za Mavrovića je živa istina, sam je priznao. Da je bio bilo tko drugi, Željko bi ga poslao na pod, ali Lewis je tad bio savršeno pripremljen i na vrhuncu...

P.P.S. Eto, navukli ste me na ... tanak led... :plus:

Povratak na vrh

[ 71 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: