Tipično. Nisam mislio na tebe Chromex,
već na mladu ekipu, redom fakultetski obrazovanih ljudi iz struka koje nemaju veze s poljoprivredom. Jedan je PMF-ovac, matematikom se bavio 10-ak godina i napustio fax, okrenuo se poljoprivredi, uzgaja kupine i maline u plastenicima, plasira sve u Italiju. Država je donedavno davala takav poticaj da si ti nakon 5 godina na nuli, pa makar ti kompletan urod istrunuo! Drugi je inženjer, bavi se voćarstvom na veliko i ide ga fenomenalno. Nitko ne govori o ljudima koji preživljavaju s 2 krave i rade kao prije 100 godina. Upravo o tome i je riječ - jer su novi u poslu i nemaju iskustvo od nekoliko generacija, već kreću ispočetka. Dečki su sasvim ozbiljni i rade krvavo, ali vide rezultat svoga rada. Njihovi sezonci su plaćeni da ti pamet stane. Netko drugi će imati malo pajceka, malo kokoši, par voćki i lozu - to nije ozbiljna proizvodnja, tu je riječ o hobističkoj proizvodnji za vlastite potrebe.
Ženin brat ima 30 krava i uopće ne plasira mlijeko u mljekare, već je zaokružio kompletan proces proizvodnjom sira kojeg potom plasira na tržište - od zemlje i uzgoja silaže, preko kravica, proizvodnje sira do plasmana. Čovjek je u trenutku kad je broj krava prešao 20 dao otkaz u firmi i okrenuo se poljoprivredi. Tu i tamo dobije i koje tele - junice ostavlja, telad proda. Smireniji je 100 puta nego prije, ima puno više vremena za obitelj, izlete, druženje, preporodio se... Trebalo je samo prelomiti. Inače, čovjek se vratio iz progonstva 1998 godine sa vrećicom u ruci.
Svi znaju samo sijati pšenicu i kukuruz, pa čak i kad za tim nema potrebe. Sjećam se priče iz jednog sela pored Požege još iz 70-tih godina. Došli Česi i počeli saditi lubenice, domaći su im se smijali i nastavili sa kuruzom i pšenicom. U roku 2 godine Česi su svi imali nove kuće i automobile, domaći im se više nisu smijali.
Mislim da je Phil upravo o tome zborio - ne treba meni država pomagati poticajima, pravi poticaj bi bio rješavanje uvjeta - navodnjavanje, kanal Sava-Dunav-Drava, plovna Sava do ZG-a, liberalizacija tržišta umjetnih gnojiva... briga za plasman - vani to tako rade da seljaku na njegovu njivu otkupljivači dovoze jeftino gnojivo, sjeme, sve što mu treba.
Zadruge su posebna priča. Prvo smo ih uništili kao relikt socijalizma, a potom osnivamo klastere - koji je to nježnik ako nije zadruga? U 2-3 sela oko Broda fenomenalno posluju - nabavljaju povoljno sjeme, gnojivo, iznajmljuje kombajne, kazane za rakiju, sve živo. Svi sretni i zadovoljni. Omogućuju plasman, sudjeluju u pregovorima oko cijene s dilerima. Ne trebamo otkrivati toplu vodu.
Prijatelj od nekih 28 godina mi se prve godine kad se počeo baviti vinogradarstvom pohvalio s 2 zlatne medalje za svoja vina s međunarodnih natjecanja. Prvi urod, prva butelja i odmah nagrada. Pitam ga kako, otkud. Internet, posjete domaćim vinarima i eto... Ima takvih iskustava po cijeloj Hrvatskoj - od onog tipa sa zeljem, preko uzgoja puževa u Istri - profesorica bez imalo veze sa zemljom, dijete iz grada, s asfalta...
Nažalost, puno je više negativnih primjera. Ljudi samo bace sjeme u zemlju i mole Boga da trkne led ili bude poplava da dobiju kakvu pomoć od države. To je zadnjih godina uzelo maha poprilično. Ne znam za ostatak Slavonije, ali tu kod nas je takvih slučajeva jako puno. Ali da se može živjeti od poljoprivrede, itekako se može.
Uostalom, Dado je fenomenalno ubo sa stanjem kod nas - gazda koji cijeni radnika. Sjetimo se samo američkog juga - robovlasnici su vodili brigu o svojim robovima... i mnogi robovi su zažalili kad su dobili slobodu. Samo o tome se baš i ne priča u povijesnim knjigama.
Malo sam zabrazdio u područje koje baš i nije moje, pa ću drugi put o industriji, ipak mi je to struka, a ne motika
P.S. I da, ono za Mavrovića je živa istina, sam je priznao. Da je bio bilo tko drugi, Željko bi ga poslao na pod, ali Lewis je tad bio savršeno pripremljen i na vrhuncu...
P.P.S. Eto, navukli ste me na ... tanak led...