Prije nekih 10-ak godina razgovarao sam s prijateljem iznoseći mu svoj problem s leđima. Na moje čuđenje ispričao mi je povijest svojih problema koji su vukli korijene od početka 90-tih i prema kojima su moji povremeni problemi s bolnim leđima bili uistinu ništa. Tad mi je posudio knjigu o Egoscue metodi, tad još gotovo nepoznatoj kod nas. Knjigu sam kopirao i pročitao.
Uglavnom, zaključak doktora za frenda je bio da se mora naučiti živjeti s bolom jer mu ti bolovi nikad neće proći. Vježbajući po ovoj metodi, riješio se bolova i već nekih 15 godina se isti nisu vratili.
Pete Egoscue je krenuo od temeljne antropološke pretpostavke da je čovjek prošlosti bio sakupljač i predator te da je moderni način života koji provodimo sjedeći doveo do brojnih promjena na mišićima i muskulaturi općenito.
Međutim, u samoj metodi koju je razvio posebnu pažnju poklanja mišićima zdjelice, jer oni nose cijeli kičmeni stup i mišiće kralježnice.
Polazeći od osnovne posture

principom jednostavnih vježbi, koje su kombinacija relaksacije donjeg dijela leđa i istezanja, u nekoliko stupnjeva rješava probleme: trenutne boli zbog preopterećenja donjeg dijela kralježnice, skoliozu i ostale probleme modernog čovjeka te bi tim vježbama trebalo doći do ispravne posture kao na gornjoj slici.
Kroz svoje klinike Pete pomaže ljudima, a postoji čak i mogućnost on-line tečaja.
Link na osnovnu stranicu:
http://www.egoscue.comPrimjeri jednostavnih vježbi po ovoj metodi na youtube-u:

Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon