Forum    FAQ

.

Početna » E-cigareta i zdravlje » Zdravlje

[ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Egoscue metoda - Pokretom do zdravlja
 Post Postano: 08 ruj 2012 11:29 

Prije nekih 10-ak godina razgovarao sam s prijateljem iznoseći mu svoj problem s leđima. Na moje čuđenje ispričao mi je povijest svojih problema koji su vukli korijene od početka 90-tih i prema kojima su moji povremeni problemi s bolnim leđima bili uistinu ništa. Tad mi je posudio knjigu o Egoscue metodi, tad još gotovo nepoznatoj kod nas. Knjigu sam kopirao i pročitao.

Uglavnom, zaključak doktora za frenda je bio da se mora naučiti živjeti s bolom jer mu ti bolovi nikad neće proći. Vježbajući po ovoj metodi, riješio se bolova i već nekih 15 godina se isti nisu vratili.

Pete Egoscue je krenuo od temeljne antropološke pretpostavke da je čovjek prošlosti bio sakupljač i predator te da je moderni način života koji provodimo sjedeći doveo do brojnih promjena na mišićima i muskulaturi općenito.
Međutim, u samoj metodi koju je razvio posebnu pažnju poklanja mišićima zdjelice, jer oni nose cijeli kičmeni stup i mišiće kralježnice.
Polazeći od osnovne posture

slika

principom jednostavnih vježbi, koje su kombinacija relaksacije donjeg dijela leđa i istezanja, u nekoliko stupnjeva rješava probleme: trenutne boli zbog preopterećenja donjeg dijela kralježnice, skoliozu i ostale probleme modernog čovjeka te bi tim vježbama trebalo doći do ispravne posture kao na gornjoj slici.

Kroz svoje klinike Pete pomaže ljudima, a postoji čak i mogućnost on-line tečaja.
Link na osnovnu stranicu: http://www.egoscue.com

Primjeri jednostavnih vježbi po ovoj metodi na youtube-u:

Hrvatski centar je u Osijeku (ili jedini sa web stranicom): http://pokretom.org/index.php

I još jedan domaći site (mada mislim da su pretjerali s cjenama): http://www.zivotbezbolova.com/

I za kraj, moram priznati da sam idiot, jer iako imam kopiju knjige već 10-ak godina, nisam vježbao prema navedenim vježbama u knjizi već sam mislio da će problemi proći sami od sebe... Naravno, neki dan sam završio na injekcijama i ibuprofenima zbog problema s donjim dijelom leđa... A kopija knjige je završila kod šogora zbog sličnih problema.

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Egoscue metoda - Pokretom do zdravlja
 Post Postano: 08 ruj 2012 13:11 
Administrator

:plus:

To je to, malo istezanja i ojacati misice ledja da se kraljeznica rastereti.

Ako nagovorimo Lisa da napravi vaper, njegova draga bi nam mogla sloziti terapiju.

Povratak na vrh 

Post Postano: 08 ruj 2012 14:53 

Mene nije uspjela natjerat na takve egzibicije, a vama prepustam na volju. :)

Povratak na vrh 

Post Postano: 09 ruj 2012 13:35 

Samo jedna napomena. Nikad ne radite vježbu "Air Bench" ili "zračna klupa" a da prije nje niste napravili osnovne vježbe relaksacije donjeg dijela leđa i vježbu "Windmill" ili "vjetrenjača".
U jednom od videa na youtube-u i u knjizi stoji ova uputa, ali ju na našim sajtovim ne vidim.
Inače danas je drugi dan kako sam krenuo s vježbama i osjećam se puno bolje. 5 osnovnih vježbi za rješavanje boli u leđima raditi ću slijedećih mjesec dana ili čak i više tempom 2-3 puta dnevno.

Povratak na vrh 

Post Postano: 09 ruj 2012 14:16 
Administrator

:shock:

Jebate pazi, bush smrshavil.

Povratak na vrh 

Post Postano: 09 ruj 2012 14:22 

Kinta je napisao:
:shock:

Jebate pazi, bush smrshavil.

Eh u tome i je jedan od problema... 15...20-tak kila više nego što bi trebao imati. I nema te rekreacije koja bi mi mogla pomoći - uredski posao i sjedenje na radnom mjestu uz pauzice 5-10 minuta svakih sat-dva. Dva sata lagane šetnje svaki dan ili onih famoznih 20.000 koraka bi pomoglo. A kad se sjetim prije samo 10 godina - 2.5km do grada, pa još toliko nazad, pa navečer opet... i nije bio problem.

Povratak na vrh 

Post Postano: 09 ruj 2012 14:45 

Ja imam 3-4 kile vise nego mi treba i cijeli dan sam na nogama i u pokretu.
A imam sa kicmom sranja vise od 20 godina.
Sigurno da visak kila nepovoljno utjece na kicmu. Ali gubitak istih nije uvijet da ce se kicma oporavit.
Sve ovisi o vrsti i stupnju ostecenja.

Povratak na vrh 

[ 7 post(ov)a ] 

Početna » E-cigareta i zdravlje » Zdravlje

Trenutno korisnika: bot* i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club