| Autor |
Poruka |
|
Frenk
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 00:25 |
|
|
Rup.naočale sam naručio jer su bile 2$,skeptičan,počeo sam ih koristiti postepeno,svaki dan duže,naočale koje sam trebao zamijeniti sa jačom dioptrijom još nisam zamijenio,dioptrija mi se smanjila za min. +1,problem je što sam nemaran pa prestanem koristiti rupičaste ali čim primijetim da ne vidim kako treba,opet ih koristim par dana i tako prolongiram odlazak u Optiku,uz to bi trebalo redovno vježbati očima i vjerujem da bi + dioptrija za god.dana pala na nulu... 
_________________ Uspjeh je stvoriti iz nečega nešto, a najveći iz ničega nešto.
|
|
 |
|
 |
|
Bfritz
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 01:19 |
|
|
+ dioptrija ili Presbiopia u tvojem slučaju Frenk dolazi kod svih ljudi iza 40-te godine života. Kod nekoga ranije, a kod nekoga kasnije. Nastaje zbog toga što leća s godinama se sve više kruti i gubi mogućnost rastezanja. Dok skroz ne prestane akomodacija, a to je oko 60-te godine života. Dok je organizam mlad oko ima mogućnost da gleda na daljinu, a za blizinu se "pali" akomodacija, znači oku treba nekoliko sekundi da akomodira na blizinu i da cilijarni mišići "izduže" leću kako bi ona mogla promjeniti svoj kut, a samim time i zrake svjetlosti koje se prelamaju padaju na mrežnicu. Kad pređeš 40-tu leća je sve manje elastična i zbog toga dolazi do povećanja plusa, pošto sam već objasnio rupičaste naočale ne mogu povezati upotrebu istih s obnavljanjem elastičnosti leće. Ove gore stvari koje sam napisao su činjenjice, a poveznica s rupičastim naočalama je moje mišljenje. Ja mislim da nikakve vježbe niti ikakve rupičaste naočale ne mogu promjeniti proces starenja i zaustaviti Presbiopiu.  Molim bez ljutnje, ali ovo je moja domena
|
|
 |
|
 |
|
Frenk
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 01:30 |
|
|
Sve to stoji i manje-više mi je poznato ali je činjenica da kada danju stavim rupice navečer kad upalim komp puno bolje i oštrije vidim-sa naočalama,naravno...primijetio sam kada duže imam rupice da mi desno oko,koje je prirodno rođenjem slabije,počne suziti,znači da rupice prdstavljaju određeni napor za oči-mišična kontrakcija...neznam kako ali pozitivno djeluju,možda samo kratkoročno...ćime se eventualno uštede jedne naočale u životu a to je ipak jako mala ušteda za tlaku pri upotrebi rupica... 
_________________ Uspjeh je stvoriti iz nečega nešto, a najveći iz ničega nešto.
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 14:34 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
Bfritz je napisao: Kad pređeš 40-tu leća je sve manje elastična i zbog toga dolazi do povećanja plusa, pošto sam već objasnio rupičaste naočale ne mogu povezati upotrebu istih s obnavljanjem elastičnosti leće.
Ove gore stvari koje sam napisao su činjenjice, a poveznica s rupičastim naočalama je moje mišljenje.
Eto vidis da znas, sad to samo svedi pod zajednicki nazivnik i sve ce sjesti na svoje mjesto. 
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Bfritz
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 14:50 |
|
|
Hahahaha znam, zato sam i pisao postove da razjasnim nekome tko možda ne zna. Samo još uvijek ne kužim kaj mi pokušavaš reći Kinta 
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 14:59 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
Bfritz je napisao: Hahahaha znam, zato sam i pisao postove da razjasnim nekome tko možda ne zna. Samo još uvijek ne kužim kaj mi pokušavaš reći Kinta  he he kad zagazimo u struku cesto nam izmaknu detalji izvan svakodnevne kolotecine. 1. leca gubi elasticnost 2. jacanjem misica i tako krutom lecom se moze baratati, skupljat i razvlacit ko staru pi ... jasnije? nemoj me tjerat da moram detaljno objasnjavat jer cu te odfurat u kegelove vjezbe
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Bfritz
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 17:45 |
|
|
Očna leća podložna je stalnom procesu starenja na koji se do danas ne može utjecati. Taloženjem epitelnih stanica u jezgri smanjuje se udio vode u njezinu sastavu i ona gubi svoja elastična svojstva i postaje sve neprozirnija i poprima žućkastu boju. Istovremeno dolazi i do stalnog smanjenja optičke jakosti leće Promjene nastupaju praktički od rođenja, no primjećujemo ih tek kad akomodacija bliskih predmeta postaje otežana. Jednom kada te promjene na leći nastupe, nikakvi mišići niti ikakve vježbe ne mogu vratiti mogućnost akomodacije. Rupice na naočalama dozvoljavaju samo centralnim zrakama svjetlosti da ulaze u oko i time uklanjamo greške refrakcije, a ne vježbamo cilijarne mišićeAjmo sad Kinta od oftalmologije do ginekologije. 
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 17:51 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
Bfritz je napisao: Jednom kada te promjene na leći nastupe, nikakvi mišići niti ikakve vježbe ne mogu vratiti mogućnost akomodacije.
Rupice na naočalama dozvoljavaju samo centralnim zrakama svjetlosti da ulaze u oko i time uklanjamo greške refrakcije, a ne vježbamo cilijarne mišiće
A jok, ponovi gornje gradivo. Ajde daj si malo truda pa procitaj malo o ocalima, imas tu i knjigu za download. Mislim, grehota je.
|
|
 |
|
 |
|
Bfritz
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 20:18 |
|
|
|
Imam osjećaj da me samo pališ da pišem o očima. Ja sam objasnio neke činjenjične stvari ovdje dok ti samo kontriraš bez ikakvog argumenta.
Nemam se namjeru svađati, nego sam htio objasniti neke stvari koje znam i kojima se bavim. Obično ne pričam o stvarima o kojima nemam pojma, nego pitam.
Ti stvarno misliš da ja copy/paste s neta? Koji bi mi bio motiv? Nemam pametnijeg posla?
|
|
 |
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Alternativa naočalama? Postano: 29 lip 2012 20:30 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
no no ne se ljutit, nitko ne osporava tvoje znanje i iskustvo ... ne pada mi na pamet.
Nego reci ti nama, kako oko fokusira sliku? Kako izostrava kad gledamo predmet udaljen 2 metra pa zatim 2 kilometra ... ili obrnuto?
|
|
 |
|
 |