reko sam Kinti da bum napiso kak ja radim "umak" sa svojim ljutim paprikama...disclaymer, da se razumijemo, ja nisam normalan covjek i ja nisam ekvivalent zacinjene hrane ili ljutine...
ugl, kupite friske paprike, najbolje babure il tak tog tipa, sa sto vise mesa, moze i razlicitih boja. narezete na manje dijelove, tutnete u blender sa odredenom kolicinom ljutog proizvoda s moje strane... da ne blenda na suho, ja stavim malo vode i malo domaceg jabucnog octa i koji cesnjak... dobro zblendat, ponovit xy puta, ovisi koju kolicinu ocete i kolki je blender... takoder u blender stavit paradajz ili moze direkt bez blendanja paradajz sos iz tetrapaka ili koncentrat rajcice... sve to na stednjak, okinut na najjace dok ne zavrije i onda smanjit. dodat soli ili vegete, papra obavezno, secera pod obavezno i to dosta, ali to treba probavt, sto je malo teze jer je prokleto ljuto pa u procesu kuhanja probavate po 10 puta i jeb*te si mamu zasto vam je to trebalo u zivotu... dodavat jos jabucnog octa, vise neg vode, ali opet to je po vlastitom ukusu. i tak pustit da se kuha.... pred kraj mozete dodat sitno narezanog suhog zacinskog bilja, po izboru... kuhat do gustoce koja vam odgovara....
i to je to... ostavit prek noci da se ohladi, kad se toci u teglice il di vec, dobro promijesat prije tocenja jer se staloze komadi slatke paprike na dnu...
voila... ja to ne jedem uz hranu, jer je moje prokleto ljuto, ja to dodajem u hranu kad kuham... vi si mozete slozit tipa tabasca pa direkt na mesin, grah, u marinadu... kako god... bitno je doziranje ljute papricice, bila carolina reaper ili 7pod...
ja sam svojevremeno znao stavljat po 7 vrsta razlicitih papricica koje sam uzgojio al ove godine je bilo samo ovo kaj imam, tj nekaj sam jos iskopo u skrinji... sljedece godine ce bit toga vise na raspolaganju penjuci se po ljestvici ljutine...
eto toliko od mene

Panzer, Hana Modz V3, Kayfun Lite, Taifun GT, Helios, RSST, DID