Dolazi zima, a sa njom i razna sranja kao prehlade i slično...pa, IMAMO RJEŠENJE ZA VAS!!
Davno, kad nisam bil još tulike star (ok...ne ko Kinta, ali ipak) često sam sa frendom odlazio na gornji grad (kaj je to, Opatovina jel?) popit cugu.
Normalno, in mjesto je nama alternativnijima bio Tolkien's house....mala, trošna, reklo bi se izba u kojoj se moglo popiti svakaj finoga kaj inače nigdje nije bilo.
Kajjaznam, ni ne sjećam se više jer je bilo ovo prije nekih 25 godina, bilo je raznih kava koktela čudnih imena po Tolkienovim likovima, a i pive iz Irske, britanskog otočja i Belgije....ALI, bilo je i neko piće kaj su sami radili.
Znal sam za Grog prek igre kaj sam igrao na Amigi ko klinac (a i kasnije), Monkey island, naime, u jednom trenutku igre pričaš sa gusarima za stolom u birtiji (SCUMM BAR) ako se dobro sjećam i oni se počnu derati GROG, GROG! Normalno, u duhu same igre, Grog je u Monkey-u bio:
kerosene, propylene glycol, sulphuric acid, artificial sweeteners, red dye no2, rum, acetone, battery acid, scumm, axle grease and/or pepperoni

Normalno, ostalo mi u pamćenju kao dobra zajebancija, pa je bilo apsolutno normalno da to odmah naručim u Tolkien'su s obzirom da su imali Grog u ponudi

Odmah sam se navukao na to....jebiga, di ćeš bolje, vrući uvarak od ruma, cimeta i klinčića, slatko i kiselkasto u isto vrijeme. Taman za zimsko vrijeme...a tada zima nije bila ovako bijedna kao u današnje vrijeme, već je fakat bilo zima.
Kako to već ide, uspio sam iskamčiti kak se to radi od frajera kaj je tam delal.....i tokom godina svake jeseni i zime se (uz modifikacije tokom godina) to pije.

Kako bi rekli naši stari, liječi sve bolesti, prehlade, koronu, giht, hunjavicu, čir na želucu, slijepo crijevo progleda i vadi sitne tvari iz očiju umjesto babe iz Bosne. Nema ljekovitijeg od Groga, majkemi!
A bezveze je, kako ne bi i bilo kad je u samoj osnovi to najobičniji razvodnjeni rum sa dodatkom soka limete/limuna....britanci to radili prije xy gpdina na brodskim putovanjima da produže zalihe ruma na brodovima, a i da unesu c vitamin posadi u prehranu da ne crknu od skorbuta. Tokom vremena se to dorađivalo i generalno ima mali milijun načina za napraviti grog iako je osnova uvijek ista, razvodnjeni rum.
Dakle....kaj je grog. Evo ovo je moj:
Šalica iz koje pijete čaj vode u lončić staviti da se kuha.
Unutra hitite štapić cimeta i dva tri kličića.
Nek se kuha dok voda ne potamni...dodati vode po potrebi ako ispari previše.
U (veću) čašu iz koje budete pili dodati dvije čajne žličice šećera, istisnete limetu ili pola limuna (može i tri četiri štrcaja soka od limete/limuna) i ruma po želji, kajjaznam, štamplicu.
To promješati dobro i uliti tekućinu kaj ste kuhali do vrha čaše.
Dobro promješati i pričekati da se malo ohladi....a i da alkohol ispari.
To je to

Nema bolje nego navečer sjesti na balkon sa ženom/curom i uz svijeće pijuckati Grog dok je šugavo vrijeme

Kako se ipak ovdje radi i o vape-u, ne bi mi iz Goat-a bili mi, da nemamo i recept za vape...doduše jako star i vjerojatno nedobavljivih aroma ali tko zna, možda netko hoće isprobati.
Ovo sam ja radio prije dosta godina, dok je vape bio drugačiji nego što je danas, imajte to na umu
Grog by
Goat FactoryHangsen Rum 2.5%
Hangsen Cinnamon 1.5%
Hangsen Lemon 0.85%
Hangsen Cloves 0,15%
Pa eto, uživajte!