Valter je napisao:
Fosna je napisao:
I još nešto. Gen ne mora curiti
Načelno se ne slažem s time. Ali trebalo bi probati stvar sa PG. Kada sam bio na genu, bio sam na 100% VG bez vode. Možda je u tome bio mali problem. Dakle, treba revizija stanja.
RSST je dobra i kvalitetna stvar ali ga puno kolje prevelika kapa. On je više za niski otpor i veliku količinu pare. A onda nema ništa od arome. DiD daje odličnu aromu. Meni je to najbolji gen. Omjer cijene i dobivenog je fantastičan. Jedino ga treba puno modificirati.
AGA je upravo između ova dva. I njoj treba puno modificiranja, ali se dobije upravo genijalan gen.
Nemoj više pisati ovakve tekstove jer sada opet moram isprobati stvar. Onda mi napiši koliko točno mora biti rupa za mesh? Originalno na DiD i AGA je sigurno premalo. Na RSST bi moglo biti previše. Ja preferiram 3-3.5mm.
Rupa za mesh zavisi od dubine tanka. Što je tank dublji, potrebno je i više mesha da se ostvari kalitetan dotok tekućine do mjesta gdje je sam coil namotan.
Recimo, RSST je to odradio idealno što se tiče veličine rupe. Ja sam slagao sa meshom malo užim od rupe, da zrak ima kuda u tank, i nikad mi nije curio a natapao je kao lud. Problem kod RSST-a je velika komora i previše odmaknut - post. Oni te jednostavno tjeraju da ideš sa debljim kanthalom da izbjegneš crvene nogice i da održiš otpor u nekakvoj normali za korištenje na mehanici.
Aga-s ima premalu rupu za mesh, i isto kao i RSST previše odmaknut - post. Bušenje rupe sa druge strane - posta je riješilo stvar i sad radi kak spada, naravno uz rupu od cca 2.8 mm a ne 2mm kako je original. Radi sa zatvorenim rupama i natapa normalno. Komora ista kao i na mini DID-u, pare i arome u izobilju.
Aga-t, nju znaš, ja sam samo proširio rupu na 3mm i to je to. Koristio sam ju nekih 2 tjedna, nije curila, i dobro je natapala. Arome ima ali pare nema.
Silver fox je recimo problem za složiti ako se ne pogodi tvrdoća mesha kako bog zapovjeda.
Tank je jako dubok, i na loše smotanom meshu kad padne ispod polovice hoće mesh zasušiti. Postovi su jako blizu pa nije problem ni sa 0.2 kantalom imati normalan otpor. Pošto tvornički dolazi sa jednom malom rupicom za iberlauf, curi kad se polegne. Problem curenja je moguće otkloniti debljom gumicom ispod kape, koja bi skratila zavrtanje kape za pola kruga. Na taj način kad je rupa na kapi okrenuta prema podlozi, i iberlauf je okrenut prema istoj, pa zrak nema otkuda ući, a kad je rupa prema gore, tekućina će ostati u kapi. Kad radi dobro, neprikosnovena aroma i th, uz solidnu paru. Pošto je mesh u sredini, zrak manje direktno udara u sam setup, i manje se setup prlja nego na DID-u, agi i ostalim genovima sa meshom uz rub kape.
Silver dog puno jednostavniji za složiti, manje više šta god naguraš natapat će dobro. Plići tank pa sve ide lakše. Pare i arome nezamjetno manje nego na foxu na istom setupu, a na oba je skroz lako riješiti hot spotove jer su rupe izolirane.
Od ostalih genova vrijednih pomena tu je SAT22, ja imam klona, i radi odlično, reducirana kapa daje puno pare i arome, no isto dolazi sa predinstaliranim iberlaufom zbog kojeg curi kad se polegne.
Suma sumarum, veći problem svih tih aga, didova i RSST-a je u činjenici što su im rupe za wick loše pozicionirane u odnosu na postove, nego što je nemoguće ložiti etup na tvorničkim rupama. Ako je netko baš lijen, u krajnjem slučaju će kupit SS sajlicu, i riješiti problem natapanja. Ja ju u Foxu koristim stalno, jer mi se neda svaki put kad režem novi mesh mjeriti šublerom dimenzije i 5 puta odmotavati i namotavati mesh dok ga ne dobijem da natapa onako kako treba. Sajlicu unutra i oko ajlice 2 kruga bilo kakvog mesha, i problem natapanja riješen