Fosna je napisao:
- the average American diet contains about 10-20mg of formaldehyde from things like apples, carrots, pears, milk, etc., as well as some exposure via cosmetics.
- What many people may not know is that our own bodies produce and use formaldehyde as a part of our normal metabolism (Final Report on Carcinogens Background Document for Formaldehyde [PDF], 2010)
Our bodies produce formaldehyde as a result of DNA demethylation (an important process for controlling gene expression, e.g., in developing embryos) and other biological processes. It is such a regular part of human metabolism, that our normal, naturally produced blood concentrations are generally about 2-3μg of formaldehyde per gram of blood (or about 2.12-3.18μg/mL)*. And it is actually a pretty important chemical; our bodies use formaldehyde to form DNA and amino acids. (Toxicological Profile for Formaldehyde [PDF], ATSDR, 1999).
Ne treba miješati kruške i jabuke, jer glavni problem kod parenja je to što spojeve poput formaldehida, diacetila i acetil propionila udišeš te kao takvi loše utječu na pluća (potencijalno opasno u većim količinama a za manje količine se još ne zna u kojoj mjeri je štetno,) što je i dokazano u istraživanjima nevezanim za električne cigarete . Nije isto nešto konzumirati kroz probavni trakt i kroz respiratorni sustav, to je glavni problem kod korisnika električnih cigareta jer treba imati na umu da ako je nešto odobreno za sigurnu upotrebu na određeni način npr. na koži to ne znači da je dobro ako si to isto staviš u oko. Također ovo što navodiš znači da određeni spojevi u tijelu nastaju kao produkt određenog metaboličkog ili nekog drugog mehanizma , ALI to ne znači da je samim time konzumacija istih spojeva dobra za zdravlje. Da sad ne ulazim u problematiku sub-ohm idiotarija gdje dolazi do puno viših temperatura i samim time do nastajanja (otpuštanja) većih količina spomenutih spojeva. Arome su se pokazala kao problem vezanim za diacetil jer ga proizvođači koriste u izradi, on daje onaj "okus" maslaca ili kremastog u aromi i da ima ga u 76% ispitanih tekućina u EU. Eto ako treba još detaljnijih informacija rado ću ih natipkati

EDIT: vidim da je netko iskopao članke vezane uz problematiku
