Forum    FAQ

.

Početna » Liquid

[ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Priča o PG i njegovom utjecaju na parenje
 Post Postano: 15 vel 2016 16:04 

Propilen glikol je bezmirisan, bez boje i okusa, bistar, sirupaste teksture. To je sintetički materijal koji je u potpunosti topiv u vodi. Samo ime kaže kako je to vrsta alkohola. Još jedna njegova karakteristika je da apsorbira vlagu, odnosno veže je na sebe.

Propilen glikol za upotrebu u električnim cigaretama se koristi najveće moguće čistoće. Ta čistoća nikada ne može biti 100%, ne zato jer je ne znaju napraviti nego kao i mnogi drugi alkoholi, kiseline i sl. spojevi, veže vlagu pa se čistim smatra 99% i više. Ostalo je voda, vlaga, H2O. Takav se prodaje i prodavaonicama u Hrvatskoj i čitavom svijetu sa farmaceutskim certifikatom. Samo takav je koristi u električnim cigaretama. Nitko nije glup staviti drugačiji. Koristi se u mnogim industrijama. Tako je nama najbliže to da je u svakom sapunu, kremi, gelu i sl., kao i u antifrizu koji stavljamo u automobile.

Proizvodi se u strogo kontroliranim laboratoriskim uvjetima kako bi dobio navedenu čistoću. Ta kontrola je kako samog proizvođača, tako i nadzornih tijela države u kojoj se proizvodi. Samo tako je moguće dobiti atest za farmaceutsku primjenu. Dakle, ako piše da je za farmaceutsku primjenu, ne može biti otpadak s poda strojobravarske radione nego produkt stroge (jako stroge) kontrole.

Imamo jedan vrhunski produkt od kojih neki dođe na zao glas. A svi su zapravo isto. Čisti propilen glikol s vrlo malom količinom vode koja se ne može izbjeći u procesu pakiranja. A on je jedna jednostavna formula. Nije nekakav spoj različitih sastojaka. Ne može biti baš nikakve razlike. Zdušno želim vjerovati kako je to zbog manjka znanja i nesretnih okolnosti i kako nije zbog marketinških trikova i… pristojan sam pa neću reći ono što govorim u četiri oka.

Neupitno je kako je došao na zao glas. Razlog je alergija. I to je potpuno razuman razlog. Puno ljudi je alergično na razne stvari. Ne treba od toga bježati. Isto tako je neka količina ljudi alergična na PG. A koliko je takvih ljudi? Jako, jako malo. A oni to znaju i bez udisanja pare. Oni odavno ne mogu koristiti razne kemijske i higijenske proizvode. Ja osobno nikoga ne poznajem, ali sam čitao o tome. Ipak takav spoj unosim u sebe.

Ali isto tako postoje i problemi u korištenju PG, a i pare. Najčešće su to afte, pritisak u plućima, lagano otežano i neugodno disanje. Obično se to pripisuje alergiji. Kolokvijalno govoreći, može se tako formulirati ali to nije alergija. Nije ni preosjetljivost. A razlozi su brojni.

Nikada i ni u kojem trenutku ne treba zaboraviti kako smo pušili. Nije važno da li je to 5 ili 50 cigareta dnevno. Postojala je ovisnost i unosili smo sve to u sebe. I sada tijelu naređujemo promjenu. I to ne malu promjenu. Jako veliku. Izbacite krumpir iz prehrane. Promjena će biti i to ne malih. Ja sam to napravio. Činilo mi je dobro i bila je to dobra odluka ali promjene u prehrani su dovele do niza simptoma. Jedna od najvećih su bile promjena raspoloženja (Nije bilo raspoloženja, grizao sam oko sebe) i opća slabost. I to je trajalo neko vrijeme dok nije stalo samo od sebe. Izgubio sam 11 kg (koje sam vratio kada sam vratio staru prehranu). Dobra promjena s neugodnim nuspojavama.

Zamislimo kako sada krećemo pariti. Manje više svi će posegnuti za određenom opremom i lako dostupnim tekućinama Dekang. Tu su pri ruci. I dobre su to tekućine za početnika jer sadrže velike količine arome kako bi isti nekog vraga osjetili dok pare. Nakon cigareta to nije lako. U Hrvatskoj se one prodaju sa visokim udjelom PG. Proizvođači ih rade i kao čisti VG, ali se kod nas to ne može naći. Ili vrlo rijetko (nisam vidio godinama). Ponajprije jer se očekuje od njih da rade u CE4 i sličnim stvarima, a to ne ide sa puno VG.

Počnemo pariti takvu tekućinu i zadovoljni smo time, no ubrzo stignu neugodne posljedice. Prvenstveno afte i lagano krvarenje desni i sl. Užas, a zašto je tako. Trk na forum i postavi pitanje. I ja ću napisati kao i svi. Izbaci PG i pojačaj higijenu usne šupljine. Dobra i brza metoda. Što je najvažnije djeluje savršeno. Zaključak, alergija na PG. A dali je baš alergija? Jesmo li alergični na gel za tuširanje, sapun ili zubnu pastu koju smo koristili za higijenu. Ili možda na Listerine koji se preporuča u toj situaciji? Gle, nismo. A svugdje ima PG i to u većoj količini nego u pari koju tokom dana unesemo.

Gdje je kakica?

Stvar je u hidrofilnosti PG. Isušuje usta. Jako. Gubi se slina. Svi smo to prošli. To je tako. A slina nam treba za svakakve stvari. Ona početno razgrađuje jednostavne masti. Odlazi u želudac dok jedemo i tamo nastavlja posao. Čuva naše zube. Čuva desni. Sve to mora biti mokro od sline kako bi bili zdravi. Ako sline nema, gomilaju se bakterije koje slina inače ubija i bakterije prvo naprave afte, pa krvarenje desni i na kraju uništavaju zube. Za to nam treba nos, kako ne bi disali na usta (a to je moguće dok smo prehlađeni) i time isušivali usta.

Postoje i brojni tekstovi koji to govore. Ne treba disati na usta, nije dobro spavati s otvorenim ustima. Slina štiti zube il sl.

Dakle, pari VG (ne isušuje), peri zubiće (ubijaj bakterije), koristi Listerije (ubijaj bakterije). Jednostavno.

I na osnovu ovoga će ljudi zaključiti kako kineski PG i onaj iz Kemiga ne valja. To je zapravo prvi PG s kojim se parioc obično susretne. A je li to kraj priče? Ni blizu. Neki će gobiti gornji savjet, a neki će dobiti informaciju da je to zbog ovog ili onog PG. Probati će savjete i gle, problemi će nestati.

Ma što mislili o sebi, tijelo je jedan fini stroj koji radi prema zadanim parametrima najbolje što može. Radilo i kada smo ga trovali cigaretama. I za svaki parametar se prilagođava perfektno. Uz malo bune i negodovanja ali se na kraju brzo i efikasno prilagodi. Tako će se prilagoditi i na PG. Hoće. Moje tijelo se prilagodilo. U roku od tjedan dana. Nisam znao za forum pa mi nitko nije znalo reći kako je PG fuj. Nastavio sam i afte su nestale. 2 ili 3 komada. Prao ili ne prao zube, grgljao ili ne Listerine, tijelo se prilagodilo. I nikada više problema sa suhim ustima nije bilo. NIKADA.

Prilagodbi tijela na uvjete ima more. I svi znaju za poneki od njih. Pa kada ste prehlađeni dišete na usta, ali se odmah vratite na nos kada prehlada dođe. I to je prilagodba. Nećemo se ugušiti od prehlade, a nećemo isušivati usta kada smo zdravi. A to i je razlog zašto će svaki trener u sportu reči da dišeš na nos. Uz vezanost za dlačice koje skupljaju prašinu i sl.

Kako ovo shvatiti? Nije kriv Kineski niti Kemigov niti babin Mandin PG ako je farmaceutske čistoće. Kriv je PG koji isušuje usta (i pluća). Problem se rješava pranjem zubića puno puta na dan i pijenjem veće količine vode (jesam spomenuo žeđ kao problem?). Problemi će nestati sami od sebe nakon tjedan ili dva. I ono otežano disanje će nestati jer u pluća moraju biti mokra. Bude se vaše tijelo na svakog vraga priviknulo.

Možete biti oportunist i trošiti čisti VG. I to je OK. Nekome smeta kako PG ima utjecaja na aromu. Nekome ne. Ja ga volim imati 20-30% jer puno bolje materijal provodi tekućinu. Netko voli puno, netko malo pare.

Ali nikada, ni u kojem trenutku ne možete reći kako je PG određenog proizvođača loš. Kako ista kemijska formula može biti dobra ili loša? C3H8O2. Ne možeš to proizvesti drugačije. Ne možeš dodati atom vodika pa da bude zelene boje.

Svi koji su savjetima došli do 100% VG, ostanite na tome jer ne želite tih tjedan dana muke, bez potrebe. Bilo pa prošlo. Ali niste alergični na PG bilo kojeg proizvođača.

Ono što koristimo je:
C3H8O3 (VG) + C3H8O2 (PG) + H2O (voda) + C10H14N2 (nikotin). Sve najviše kvalitete i kontrolirano najstrožim standardima. Onda u to dodajemo aromu koja može biti fina ili fuj.

Znam da je malo zbrčkano. Hoću napisati što brže i bolje. Mislim da je sve važno nabrojano. Nadopunit ću ako bude potrebno.

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Priča o PG i njegovom utjecaju na parenje
 Post Postano: 15 vel 2016 16:23 

Bravo Valter! :) :dobar:

Povratak na vrh 

Post Postano: 15 vel 2016 17:00 

:plus: :dobar: :brav:

Povratak na vrh 

Post Postano: 15 vel 2016 17:39 

Odličan post Valter, kao i uvijek! :brav:

Povratak na vrh 

Post Postano: 15 vel 2016 17:59 

Ja i dalje mislim da preko 30%pg-a u liquidu nije dobro,
Sve stoji sta si napisao, jedino sto smatram da pg iz kemiga nije adekvatan i pouzdan za parenje

Povratak na vrh 

Post Postano: 15 vel 2016 18:29 
Moderator

Nit imam afte, nit imam suha usta, neki PG-i mi izazivaju stucanje. Nije do nikotina, isprobano nego je do PG-a. Ako nastavim parit i dalje tu tekucinu kroz stucanje dolazim do nagona za povracanje. ne mucnine, nego kako udahnem imam reflux. Tako da ja izbjegavam PG. Nisam alergican, samo mi smeta u obliku pare u velikom postotku 30% i vise.

Youtube: https://www.youtube.com/user/MrUndwar
instagram : https://www.instagram.com/sasha19_81/
facebook : https://www.facebook.com/sashasedmak
web: http://baby-viking.com

slika

Povratak na vrh 

Naslov: Priča o PG i njegovom utjecaju na parenje
 Post Postano: 15 vel 2016 18:32 

Medo je napisao:
... jedino sto smatram da pg iz kemiga nije adekvatan i pouzdan za parenje

Smijem pitati zasto tako smatras? Cist onak ili ... ?

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Povratak na vrh 

Post Postano: 15 vel 2016 18:36 

:yes: Evo, dobro je da je moje današnje iskustvo s dotičnikom u MTMu urodilo ovim odličnim postom. Kako sam početnik pitao sam na forum baš iz razloga da vidim što kažete vi koji godinama parite. I moje prve tekućine su bile max 30% PG i nisam imao nikakvih gorućih problema. Možda malo crvenilo desnih ali i to je prošlo. I sad sam u inat zmikso 2 deci tekućine s 20-40% PG-a :D :hi:

Mod: Joyetech evic VTC mini
Atty: Kayfun v5

Povratak na vrh 

Post Postano: 15 vel 2016 18:44 

tp24 je napisao:
Medo je napisao:
... jedino sto smatram da pg iz kemiga nije adekvatan i pouzdan za parenje

Smijem pitati zasto tako smatras? Cist onak ili ... ?

Stvar je da meni daje neki kemiski okus i sto se tice cistoce koja nije adekvatva za inhaliranje.

Povratak na vrh 

Naslov:
 Post Postano: 15 vel 2016 18:53 

@valter

Po toj teoriji, jednom kad se organizam navikne, nije bitno koliki je udio PG-a u tekucini (30%, 50% ili vise)?
Zasto se onda toliko ljudi "zali" na pg? Pomodnost? Ono tipa parim cisti VG pa sam super! PG mi ne pase.
Sto je sa zelucanim/probavnim tegobama?

Da me se krivo ne shvati, ovo nije neko prozivanje nego pokusavam rijesiti problem.

Ja sam trenutno u trecem pokusaju sa parenjem. Prvi put 6 mj i gotovo bez ikakvih problema (prije cca. 3-4 god). Onda prije cca. 2 god. isto jedna kratka faza. Uglavnom se ne sjecam nekih problema ta dva puta. Trenutno, treci pokusaj, problema koliko ti mile volje.

Uglavnom krenuo sam sa dvije tekucine (stare skoro dvije god., ali pune bocice i gotovo ne otvarane) od jednog naseg clana/kuhara koje su bile 50/50 9mg i sve 5. Narucio nove isto 50/50 ali sada 6mg. Poparim oko po 2 ml od par razlicitih i sve super. Natocim ponovo u tank, znaci istu tekucinu i odjednom ljuto. Uglavnom kod izdaha pece po jeziku. Napravim novi grijac i opet pece. Novi grijac i druga tekucina i opet pece ... itd.

Kupim tekucinu 70/30 3mg u ducanu i cini mi se ok. Nesto bolje.

E sad moze se rec i drugi omjer i manje nikotina. Ali jel moguce da nikotin zasmeta u toj mjeri od danas na sutra ako ne iz sata u sat? Ili je ipak kvaka u PG-u?

Nemam mogucnost isprobat sve moguce kombinacije nikotina i PG/VG omjera pa zato ovoliko pisem i pitam ...

I usput jel PG treba toliko pec kad ga kapnem na jezik? (Alkohol?)

Povratak na vrh 

[ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Početna » Liquid

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club