| Autor |
Poruka |
|
Valter
|
Naslov: Različite baze različitih proizvođača Postano: 15 vel 2016 16:30 |
|
Pridružen: 01 vel 2013 12:48 Postovi: 1316 Lokacija: Velika Gorica
|
|
Eto, imamo svoju omiljeni bazu koju smo odabrali na osnovu svog ukusa. Ta nam je baš super. I prijateljima je preporučamo.
Svaka baza se sastoji od: C3H8O3 (VG) + C3H8O2 (PG) + H2O (voda) + C10H14N2 (nikotin). Zapravo su to sve nekakve kemijske formule u koje ne možemo dirati. Takve su kakve jesu.
Ali postoje razlike u okusu, mirisu i našem ukusu za određenu bazu. Nešto ih mora razlikovati. I razlikuju se po nekim sitnicama. Većina proizvođača čak niti ne navodi koje su to razlike i u kojem postotku. Strogo čuvana tajna. Ne volim tajne ali neka, Coca colu pijem a nitko ne zna što je unutra.
Neki dodaci koje proizvođači koriste: - Acetyl Pyrazine - orašasti šmek, bademi, kokice i sl. Različiti ljudi osjete različito. Meni je to kao kokice s lješnjacima. Super kao dodatak nekim aromama ali u nezamjetoj količini - Ethyl Maltol - zaslađivač. Meni je to slatko kao saharin. Ništa, ništa i onda praškasto užasno slatko. Ne volim umjetne zaslađivače a niti Steviju jer mi je ista takva. Nije ko šečer. Ni blizu. No, netko voli, očito. - Triacetin - bez boje, mirisa i okusa. Razrjeđuje bazu a aroma postane intenzivnija. Dugo je bila na tapeti znanstvenika ali su je na kraju opisali kao vjerojatno neopasnu. Može se koristiti. Što bi to značilo, ne znam. - Etilni alkohol - razrjeđuje bazu. Ostalo ne treba opisivati. Popijte vigor votku. - konzervansi - priznajem kako ne znam puno o tome i tek sam načuo. Nadam se da ništa od toga nije točno. - razne arome - dodaju se kako bi se pojačao intenzitet nekih određenih tekućina. Koriste se uglavnom orašaste note, med, karamela i sl. Sve manje je toga.
Na kraju ne treba zaboraviti i uvjete. A to su način proizvodnje, način pakiranja i sama ambalaža.
Ne postoji savršena baza. Nešto uvijek šteka.
|
 |
|
Max_ZG
|
Naslov: Re: Različite baze različitih proizvođača Postano: 15 vel 2016 17:49 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 23 svi 2013 20:01 Postovi: 4308 Lokacija: Zagreb, Šalata
|
|
Puno na bazu ja mislim utječe i nikotin, koji nije uvijek isti, neki put smrdi slabije neki put jače. Ispravi me ako sam u krivu.
_________________ There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot. ><((((º>-------------------------------------------   Modovi, akrilni stalci i 3D printanje
|
|
 |
|
 |
|
Valter
|
Naslov: Re: Različite baze različitih proizvođača Postano: 15 vel 2016 19:04 |
|
|
|
Samo mrvicu si u krivu. Ili možda niti toliko.
Uzrok smrada baze je smrad nikotina koji je tu radi oksidacije. Ona nalo smanji koncentraciju nikotina ali ni približno toliko bitno za zabrinuti se. Sve sam više uvjerenja kako smrad baze ne bi trebao nikoga smetati. Staviš aromu i čekaš 3 tjedna. Smrada više nema. Osim ako aroma smrdi sama po sebi.
|
 |
|
D-I-A-B-L-O
|
Naslov: Postano: 16 vel 2016 09:46 |
|
Pridružen: 13 srp 2013 18:42 Postovi: 857 Lokacija: Edmonton, Alberta
|
|
Malo si i ti u krivu valtere. Ima nikotina koji smrde za poludit. Nikakvo provjetravanje, nikakvo odlezavanje tekucina ne moze otjerai smrad. Prva narudzba nikotina mi je bila takva. Frend sa kojim sam podjelio troskove po pola ga je ostavio u uredu da se provjetrava 2 tjedna, nista nuje ishlapilo. Posto je bio 54 mg probali smo napraviti test tekucine u nadi da ce se dovoljno razbiti da se smrad ne osjeti. Umanjio se smrad ali i dalje nije bilo bi blizu parljivom. Ja koliko sam citao postohe dvije vrste dobivanja nikotina. Ekstrakcija iz biljki, te sintetika. Ekstrakti, premda bi eto trebali biti bolji, smrde kao kuga uglavnom, te su uglavnom blago zuckaste boje. Svjeza sintetika je skoro bez mirisa, osjetim recimo miris ruze jako blagi, te je lagano roze boje koha kasnije prijedje u zuckastu kako nikotin oksidira i nikada ne poprimi miris smrdljivih carapa kao ekstrakt. Tako da ovo sto mi koristimo je uglavnom sinteticki nikotin, isti kojeg stavljaju u one zvake, flastere i tko zna sta sve ne...
Sent from my XT1563 using Tapatalk
|
 |
|
Valter
|
Naslov: Re: Različite baze različitih proizvođača Postano: 16 vel 2016 10:18 |
|
|
|
Dijametralno suprotno.
Opet su čitao bedastoće na raznim forumima. Mi koristimo (ali baš svi) L-Nikotin koji se dobiva iz duhana i još nekih biljaka, ali uglavnom duhana. Sintetički se koristi za pesticide. Niti jedan, niti dugi ne smrde, gotovo su bez boje i mirisa.
No, oksidacijom, vezanjem za spojeve u zraku, dobiva se žućkasta boja i miris. Postupkom obrade se dobar dio tog mirisa može ponovno eliminirati ali ne i boja.
|
 |
|
catevs
|
Naslov: Re: Različite baze različitih proizvođača Postano: 16 vel 2016 11:49 |
|
|
|
A, da li tu obradu možemo napraviti u kuhinjskim uvijetima ili mora biti u laboratorijskim?
|
|
 |
|
 |
|
Valter
|
Naslov: Re: Različite baze različitih proizvođača Postano: 16 vel 2016 12:11 |
|
|
catevs je napisao: A, da li tu obradu možemo napraviti u kuhinjskim uvijetima ili mora biti u laboratorijskim? Potrebno je nešto opreme, znanja i uvjeta. Zaboravi kuhinju.
|
 |
|
tp24
|
Naslov: Postano: 16 vel 2016 14:10 |
|
|
|
Mene zanima koliko nikotin hlapi? Tipa ako se uzme baza od 6 mg i otvara vise puta ili ostane otvorena. Gubi li se na jacini ili ne?
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
|
|
 |
|
 |
|
dado_
|
Naslov: Različite baze različitih proizvođača Postano: 16 vel 2016 16:10 |
|
Pridružen: 31 lis 2015 21:31 Postovi: 352 Lokacija: Virovitica
|
|
Negdje sam na netu citao o eksperimentu, i gubi se oksidacijom oko 1 do 2 % ukupnog nikotina mjesecno. Znaci 1 do 2 % ukupne kolicine nikotina, sto znaci da na 6% nikotinske tekucine gubis max 6 mg*2%=0,12mg , tj nakon mjesec dana ostane ti 5,86 mg.
|
|
 |
|
 |
|
dado_
|
Naslov: Različite baze različitih proizvođača Postano: 16 vel 2016 16:11 |
|
Pridružen: 31 lis 2015 21:31 Postovi: 352 Lokacija: Virovitica
|