Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 15 srp 2024 13:43. Sada je: 15 srp 2024 13:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: O atomizerima, aromi i još koječemu 2016
PostPostano: 02 vel 2016 13:15 
Offline
Avatar

Pridružen: 01 vel 2013 12:48
Postovi: 1316
Lokacija: Velika Gorica
Ova tema je moderatorskim vještinama završila zalijepljena za vrh. Stoga je potrebno brinuti se o njoj i povremeno napisati nešto.

Nema smisla nešto ispravljati pa sam se odlučio ponovno napisati sve. Došlo je puno novih ljudi na forumi mnogi su zabrazdili sa kvalitetnim preporukama prijatelja, kolega i prodavača. A moje se mišljenje poprilično razlikuje od njihovog. Pogotovo oko novih atomizera.

Svi proizvođači su, silom prilike, bili prisiljeni izdati neke modele koji su primjereni za loung inhale. Oni uključuju velike rupe, debele driptipove, debele žice i niske otpore. Od reda obećaju gomile pare, vrhunsku aromu i potpuni užitak parenja. No, je li baš tome tako?

U većini slučajeva je početnički set ostao isti kao i prije nekoliko godina i sastoji se od gotovo neupotrebljive opreme u vidu CE4 i sličnih, te eGo baterije. Oni informiraniji možda će posegnuti za nekim od jeftinih atomizera s gotovim grijačima, ali će to uglavnom ostati na tome. Nakon takve opreme će svakome biti bolje nešto što prži tekućinu ko sumanuto. Naravno da je bolje.

Svi smo vidjeli neka "istraživanja" o ecigaretama koja govore o njihovoj štetnosti i štetnim spojevima koji se javljaju prilikom njihova korištenja. Netko je bio zabrinut, netko je ignorirao stvar, a neki su odustali od parenja zbog takvih stvari. OK, uglavnom zbog pritiska i ismijavanja okoline koja je pročitala takve studije. Većina studija, bez obzira je li plaćena od strane neprijatelja parenja ili je koliko-toliko neovisna, mora sadržavati i zrno istine. Ta istina je da parenje stvarno stvara štetne spojeve. No tek jedna ili dvije studije su pokazale i uvijete testiranja, barem onako iz zraka i jedva vidljivo. Iz tih podataka je vidljivo kako NEMA štetnih spojeva ako se atomizer koristi na primjerenoj snazi, dok ima izrazita količina štetnih spojeva kada se koristi na visokim snagama. Tako su koristili CE4 na 5V. Vjerujem kako bi svaki od nas to samo jednom probao i nikada više. Pa to je spaljeno. Recimo da je snaga bila oko 11W.

Bez obzira na nestvarne uvijete testiranja ostaje činjenica kako su ti štetni spojevi došli od nekud. Ne želim zanemariti silikonske gumice, žicu i špagu koja je korištena, no moje je mišljenje kako to ne dolazi od toga nego od aroma. VG i PG se godinama koriste na slične načine pa nije bilo problema. Nikotin nije štetan, to svi znamo. No arome ipak teško možemo kontrolirati. Puno ih ima i puno se razlikuju. No svima je zajedničko da su potekle iz svijeta kulinarstva i slastičarstva. U tom svijetu je zahtjev za arome da one budu stabilne do nekih 250ºC. A u rasponu od nekih 200-250ºC daju najbolje rezultate. U tom temperaturnom rasponu imamo sve. PG i VG isparavaju u paru, nikotin ulazi u organizam jer ga trebamo (jer smo ovisnici) i arome daju okus kakav se od njih očekuje. Nekima, određena aroma, odgovara na višim temepraturama. Ne kažem da nije tako. Zaista je drugačija. No to je zato jer se izobličila. A rješenje nije stvarati štetne spojeve, nego pariti aromu koja nam odgovara. Moj put bi bio promijeniti aromu i naći onu koja daje takav okus bez pregrijavanja.

Vjerujem (čak sam siguran) da sam do ovoga trenutka izgubio barem 90% čitatelja. Potaknut onim prvim postom i nekim dobrim privatnim komentarima, nastavljam dalje u nadi kako će barem netko vidjeti smisao i naći se u onome što pišem.

Gotovo svi znaju što znači temperaturna kontrola. Puno manje zna kako radi, ali bitno je znati krajnji rezultat. A to je da će uz mod koji radi kako treba i atomizer koji radi kako treba, temperatura ostati negdje u granicama zadanih vrijednosti, vrijednosti koje su sigurne i preporučene za arome. U ovom trenutku bi to trebalo malo ostaviti sa strane kako bi krenuli drugim putem, pa ćemo se na ovu temu vratiti jer zahtjeva dodatno pisanje.

Kanthal kao i bilo koja otporna žica radi na jednostavnom principu. Kako ima određeni (viši) otpor, puštanjem struje stvara se toplina. Ta toplina se u našem slučaju prenosi na materijal natopljen tekućinom koja zbog toga isparava. Vrlo jednostavno. Ali baš i nije tako jednostavno odabrati pravu žicu. One imaju različita fizička svojstva koja određuju način rada.

Tanja žica se brže zagrijava, brže se hladi i potrebno je manje električne energije kako bi se zagrijala. Dok je kod deblje žice stvar obrnuta s time da će veća snaga biti potrebna kako bi se takva žica zagrijala dovoljno brzo. Neki pribjegavaju metodi parenja kojom stisnu puno prije prekidač nego krenu uvlačiti. Krajnja temperatura koju žice postižu ne ovisi o njihovoj debljini nego o struji koju smo pustili kroz nju. Tako će se deblja žica sigurno zagrijati više.

Naravno, to sve ovisi i o veličini komore za izgaranje određene vrste atomizera i samoj njegovoj konstrukciji. Tako će za atomizere s manjom komorom biti potrebna tanja žica, a za one s većom deblja. A koju odabrati? Najtanju koja će dati na najmanjoj snazi trenutačno zagrijavanje, trenutačno hlađenje i u području uvlačenja neće priječi temperaturu koju podnosi aroma. Razlozi su poprilično jasni? Držimo se u sigurnoj zoni, dobivamo najbolje od arome, ima dovoljno pare i dragi nam nikotin ulazi u nas kako ne bi bili živčani.

Korisnici debljih žica će uvijek reći kako tu sigurnu zonu mogu održavati dobrim natapanjem, količinom zraka i određenom strujom. To u teoriji stvarno stoji. No, kada se koristi visoka struja, a koristi se, to vrijeme u kojem se dobije taj rezultat traje vrlo, vrlo kratko. A kao vidljivi dokaz toga dobijemo oblake pare. Ta para nije rezultat dobrog setupa nego visoke temperature izgraranja. A i korisnost materijala za natapanje se bitno skraćuje. Prije se nakupi garež i prisiljeni smo mijenjati žicu i vatu. Nije to skupo ali zašto raditi svako malo nešto što možemo raditi rijetko.

Kako ne bi ostalo samo na pukom teoretiziranju, pokušati ću napisati koju žicu koristim za koji tip atomizera i na kojoj snazi.

0,16 mm – 2,4 ohma – 5-6W – žica za sve tipove kupovnih grijača koji se mogu premotati i RBA baze za te atomizere.
0,18 mm – 2,0 ohma – 7-9 W – žica za većinu popularnih RBA atomizera bez kupovnih grijača kao što su Kayfun, Ithaka, Tile, Taifun, Rose V2, Fogger V2, RSBT… Ima ih gomila.
0,2 mm – 1,8 ohma – 8-10W – žica za manje dripere.
Deblje žice koristim za vezanje ograde, veće snage ostavljam za peglu i klima uređaj, dripere s većim komorama koristim kao stopere za vrata.

Tanka žica, veći otpor i manja snaga nas dovodi i do manje potrošnje baterija. Meni jedna traje 2 dana. U posebnom modu sa 2 baterije one traju tjedan dana. A samo njega koristim. Zgodno?

A koja se žica nalazi u kupovnim grijačima koje nam danas uvaljuju? Evo primjer. Joyetech eGo ONE Mega, 0,5 mm, 1 ohm i preporučena snaga 25-30W (ovo zadnje sam negdje pročitao, nisam koristio). Ogromna rupa za zrak, čudovišna snaga i oblaci pare. Idealno za direkt u pluća. Osobno sam pušio 25 godina. Valjda niti jednom nisam povukao cigaretu direkt u pluća. Da, ovo sam probao. Sramim se.

Ovdje je pravo vrijeme da se vratimo na temperaturnu kontrolu. Imamo, tu u Hrvatskoj, za kupiti veseli mali mod naziva Joyetech EVIC VTC Mini. Svatko će ga preporučiti. Barem ja hoću. Dovoljno je kvalitetan, dovoljno je privlačan i ima razumnu cijenu. OK. Treba još bateriju kupiti, ali stvari koje iole valjaju trebalo je platiti. Da, to je preporuka. Uz njega se može i u kitu kupiti eGo Mega ili Tron S. A uz njih se dobiju i grijači za temperaturnu kontrolu. Ne može idealnije. Jesam. I ja sam to pomislio. Znam da ovaj od 1 ohm neće kod mene u upotrebu ali ovi TC su mi sjeli baš lijepo. I tako sve dok ih nisam zašarafio gore. Da li rade? Pa rade. Jesu dobri? Nimalo.

Isti su grijači za oba atomizera. I pouzdano ne rade dobro sa gustim tekućinama. Rade sa 50/50 ili više PG. Ono što me odmah zbunilo je to da sam sa 70% VG dobio nešto što izgleda jako slično dry hitu. Kod temperaturne kontrole ne bi trebalo biti dry hita. Manje pare, manje okusa i sve skupa, bez veze. Govorim o slučaju kada setup nije posložen. Da skratim priču. Nikada, niti jedan kupovni grijač, neće raditi dobro na temperaturnoj kontroli jer spoj plus pola i žice nije čvrst. Mnogi RBA grijači zbog toga ne rade dobro. I jedan od omiljenih primjera je Kayfun 4. On ima feder, koji je feder a ne spoj. Isto tako je u ovom slučaju nalijeganje komada metala na metal a ne spoj. Spoj je kada rukom ne možeš odvojiti. Ili je od jednog komada ili barem zalemljeno.

Temperaturnoj kontroli je spoj sve. Bez njega ne radi i tu je priči kraj. Postoje oni koji rade kako treba.

Potrošnja tekućine je pitanje svakog početnika. I koliko bi trebalo biti nikotina unutra. Naravno, ne postoji jednoznačan odgovor ali je barem potrebno dati neke smjernice.

Veća temperatura (ono sa manje ohma i kW snage) brže izgara tekućinu i bolja je apsorpcija nikotina. Tako će se koristiti i po 20 ml tekućine a zadovoljiti će ih i 3 mg nikotina. Fora? Tih 3 mg nikotina mora da je dobro. Gotovo da ga i nema? Ali tih 3 mg/ml x 20 ml je 60 mg nikotina tokom dana.

Ja umjerenom temperaturom potrošim 3 ml tekućine, ali je unutra brutalnih (kinta tebe se ne pita) 18 mg/ml. A tokom dana to iznosi 54 mg nikotina koje unesem.

Priča je vrlo kompatibilna sa light cigaretama. Činjenica je da time nitko nije unesao u sebe manje nikotina tokom dana, nego je potrošio više cigareta, jače vukao i u konačnici udisao više štetnih sastojaka cigareta.

Kod e cigareta je nikotin čak i poželjan jer tekućina ima bolju aromu, rjeđe se povlači pa je zasićenje teže. A ako popariš 3 ml tekućine niti baterije ne trošiš.

Ne kažem da bi svatko sada trebao pariti 18 ili više mg. To svakako ne bi bilo dobro pariti na 0.5 ohma. Grlo i pluća bi se razletili. Ne požurujte stavljati u svoj novi Subtank to. To je za fine atomizere koji ne rasipaju tekućinu u paru bez veze. Isto tako i za tanku finu žicu, temperaturnu kontrolu i umjerene snage.

Tanke žice imaju nezgodnu manu da su mekane i setup se lako pokvari prilikom mijenjanja vate. Ali problem je i prilikom prvog slaganja. Puno je bilo zamjerki na takve stvari. Ljudi, imate (većina) 10 prstiju i niste idioti. Ne radite od sebe budale. Može se. Nije nimalo komplicirano. Vata se ionako ne smije jako nagurati unutra. Ako ste gledali pbusarda, to je primjer koliko se vate niti u ludilu ne stavlja. Barem je duplo previše. Ja nisam kardiokirurg. Meni su rolcange omiljeni alat pa koristim 0,2 mm NI200 žicu koja je poznata kao vrlo mekana. I mogu svaki puta promijeniti vatu u grijaču bez imalo napora ili straha. Svatko može. Samo nemojte raditi budalu od sebe. NISTE.

Kada smo već kod žica i zavojnica postavlja se pitanje stisnuti ili razmaknuti. Za temperaturnu kontrolu razmaknuti. Tako jedino radi što treba raditi. Za kanthal i ostale otporne žice razmaknuti jer ne želite da vam se tekućina dinsta unutar cijevi koju ste napravili.

Promjer zavojnice je stvar osobne prirode. Uglavnom se koristi od 2-3mm. Veći promjer znači više vate i bolje zasićenje. Na nekim atomizerima više ne znači bolje. Meni je za moje 2,5 mm ispalo OK. Neki atomizeri će moći raditi i sa više od 3 mg. Nisam baš sve probao slagati pa to ostavljam svakome po ukusu. Ali na Kayfune, Taifune i sl bi 2,5mm bilo taman.

Sada mislim da imam na jednom mjestu tekst koji ne moram objašnjavati kroz 10 privatnih poruka, ono što ne mogu svaki puta objašnjavati u kafiću, a posebno ne unutar društva gdje ne želim biti najglasniji ili biti prekidan od lika koji radi oblake pare čime izaziva gnušanje svih gostiju i sram mene kao onoga tko pari.

Neka samo jedan od novih ili starih pročita ovo i shvati što sam napisao ja sam napravio svoj cilj. Ostali me ne zanimaju.

_________________
slikaslika


Zadnja izmjena: Valter; 02 vel 2016 14:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 13:27 
Offline
Avatar

Pridružen: 19 sij 2016 21:44
Postovi: 296
Lokacija: Zagreb
Volim te čitati! :plus:

_________________
***Nema đabe ni u stare babe!***


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 13:32 
Offline
Avatar

Pridružen: 17 pro 2014 12:44
Postovi: 962
Lokacija: Mali Bukovec
:brav: Valtere

_________________
mod: GP PAPS X v1.5®, GP PAPS V3 & V4®, GP Piccolo V1 & V4®, Dani Ex V2+®, Telegonos®, BBox rev 3.a®, GG Esterigon®, GG Proteus®
atty: byLEO Apollo®, GP Spheroid V4®, GG Tilemahos V1 & V2plus®, GG Penelope V4 Mini®, byLEO Sophia V2®, GG Tilemahos Armed®, GP Dripper®, Hurricane V1.3®


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 13:34 
Offline
Avatar

Pridružen: 08 sij 2016 14:30
Postovi: 164
Lokacija: Zagreb
Razumljeno od prve do zadnje riječi, ne mogu se više složiti, pogotovo kao osoba koja je nedavno oblake pare ostavila iza sebe...

:dobar: :brav: :dobar: :brav: :dobar:

_________________
PELIN GORKI, ŽIVOT SLATKI!


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 13:36 
Offline
Avatar

Pridružen: 14 lis 2013 10:48
Postovi: 205
:plus:


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 13:38 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 03 srp 2013 23:59
Postovi: 2106
Lokacija: Samobor
bravo Valter, odlican post.

U nacelu se ne slazem sa tobom.

_________________
Mods : Givo, SX mini, Vaporesso Target, SMPL, Dovpo gx200
Atty : Lancia, NarDa, Yep RDA, Kayfun lite v2+, Soul,

Youtube: https://www.youtube.com/user/MrUndwar
instagram : https://www.instagram.com/sasha19_81/
facebook : https://www.facebook.com/sashasedmak
web: http://baby-viking.com

slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 13:41 
Offline
Avatar

Pridružen: 06 srp 2014 19:56
Postovi: 3961
Lokacija: Rijeka
:plus: :dobar: slažem se

_________________
Asmodus Colossall + Brunhilde DL


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 14:04 
Offline
Avatar

Pridružen: 25 vel 2013 00:01
Postovi: 4148
Lokacija: Karlovac
sasha19_81 je napisao:
bravo Valter, odlican post.

U nacelu se ne slazem sa tobom.


slažem se :zu:

_________________
slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 14:07 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 08 ožu 2013 10:24
Postovi: 4005
Lokacija: ZG, Prexico City
Pročitao sve od početka do kraja i samo ću reći

Ti si nemoderan i zaostao ( :sar: )

:zu:

_________________
slikaslika
MOD: SXK Nebula Zero Mini, Koopor Mini 60W, Cloupor Mini Plus
Atty: Taifun Kayfun Cubis HH.357


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: O atomizerima, aromi i još koječemu
PostPostano: 02 vel 2016 14:11 
Offline
Avatar

Pridružen: 15 tra 2013 13:08
Postovi: 905
Lokacija: St
Kralju. :klanja:

_________________
Tilemahos, Expromizer 1 i 2, Kayfun V2+, Kayfun mini v3, Tajfun GT, VTC 2 mini, Eleaf pico, Poldiac, Nanos.


Povratak na vrh
  
 
 [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club