| Autor |
Poruka |
|
spavle
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 15:42 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 08 ožu 2013 10:24 Postovi: 4005 Lokacija: ZG, Prexico City
|
mravak je napisao: Ne brkaj stvari koliko je taliste zeljeza? A druga stvar je kalorijska vrijednost ..... Ovo je ljudima teže objasniti, temparatura i donesena/prenesena TOPLINA su dvije različite stvari. 
_________________  MOD: SXK Nebula Zero Mini, Koopor Mini 60W, Cloupor Mini Plus Atty: Taifun Kayfun Cubis HH.357
|
|
 |
|
 |
|
Valter
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 16:11 |
|
Pridružen: 01 vel 2013 12:48 Postovi: 1316 Lokacija: Velika Gorica
|
Dadach je napisao: Talište sivog ljeva je 1127 - 1204 stupnjeva,probaj ga rastopit sa svijećom ili upaljačem. A ti probaj čitati što mravac govori o zlatu i srebru. Mi ostali čitamo i pokušavamo naučiti nešto. Ima sasvim lijepe reference kada se govori o tome.
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 16:46 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
spavle je napisao: mravak je napisao: Ne brkaj stvari koliko je taliste zeljeza? A druga stvar je kalorijska vrijednost ..... Ovo je ljudima teže objasniti, temparatura i donesena/prenesena TOPLINA su dvije različite stvari. Pa i nije tako tesko: Imam stednjak na kojem je tisucu stupnjeva i lonac s grahom koji vrije na sto stupnjeva.  A srebrna zica u oddyu je gotovo na sobnoj temperaturi. Kada bi bila visa prije bi nas odbio smrad akroleina s grijaca nego bi se srebro rastopilo.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
Dadach
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 16:54 |
|
|
spavle je napisao: mravak je napisao: Ne brkaj stvari koliko je taliste zeljeza? A druga stvar je kalorijska vrijednost ..... Ovo je ljudima teže objasniti, temparatura i donesena/prenesena TOPLINA su dvije različite stvari.  Slobodno probaj, bit će mi drago ako ja i svi koji čitaju mogu nešto naučiti. Tome i služi forum.
_________________ Nicotine patches are great. Stick one over each eye and you can't find your cigarettes.
|
|
 |
|
 |
|
Dadach
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 17:10 |
|
|
Valter je napisao: Dadach je napisao: Talište sivog ljeva je 1127 - 1204 stupnjeva,probaj ga rastopit sa svijećom ili upaljačem. A ti probaj čitati što mravac govori o zlatu i srebru. Mi ostali čitamo i pokušavamo naučiti nešto. Ima sasvim lijepe reference kada se govori o tome. Mravak i ja smo raspravljali o temperaturama upaljača i svijeća a ne o zlatu i srebru.Kako bi itko nešto naučio ako bi se svi uvijek slagali u svemu?
_________________ Nicotine patches are great. Stick one over each eye and you can't find your cigarettes.
|
|
 |
|
 |
|
mravak
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 18:06 |
|
|
|
Evo vrlo jednostavno da ti objasnim jer sam na mobi pa mi se neda tipkati.... Sa upaljacem mozes zakuhati vodu u zlici ali nemozes zakuhati vecu kolicinu npr u loncu Isto ti je sa srebrom i zeljezom za srebro ti teba puno manje kalorija nego da bi rastalio zeljezo .... I da jos nadodam Ag 900 i 1200 stupnjeva za sivi ljev je 300 stupnjeva razlike ...znaci nije bas za usporedjivanje
Budem nekaj vise napisao ako nadjem tehnologiju mat. iz srednje
_________________ Ako te uhvati napadaj radinosti, mirno sjedni u ćošak i čekaj da te napadaji prođu!  Top III :Habana, Grandmaster, Grenada I² Element18350/18650+kick, Ant-i-Mod +5V, Ergo69-Yenki69,UD Agi,IgoW
|
|
 |
|
 |
|
Dadach
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 20:55 |
|
|
mravak je napisao: Evo vrlo jednostavno da ti objasnim jer sam na mobi pa mi se neda tipkati.... Sa upaljacem mozes zakuhati vodu u zlici ali nemozes zakuhati vecu kolicinu npr u loncu Isto ti je sa srebrom i zeljezom za srebro ti teba puno manje kalorija nego da bi rastalio zeljezo .... I da jos nadodam Ag 900 i 1200 stupnjeva za sivi ljev je 300 stupnjeva razlike ...znaci nije bas za usporedjivanje
Budem nekaj vise napisao ako nadjem tehnologiju mat. iz srednje Hvala na objašnjenju,radi mene ne moraš tražit. Jasno mi je u čemu je stvar.
|
|
 |
|
 |
|
mravak
|
Naslov: Re: srebrna žica za oddy-a Postano: 24 srp 2013 20:59 |
|
|
|
AG = 88 000 j/Kg sivi ljev = 96 000 j/kg
Upaljac = 1,481 Kj/g (taj info sam nasao)
q= Lm* m (1)
where
q = potrebna toplina (J, Btu)
Lm = latentna toplina taljenja (J/kg, Btu/lb)
m = masa (kg, lb) ------------------------------------------------------------------ znaci za 0,5g srebra treba
q= 0,0005kg * 88000 = 44 J =0,044KJ
znaci treba stvarno malo energije za rastopiti pola grama Ag zice (a po ovome vidis da imas i tako tanku zicu od sivoga ljeva i nju bi mogao rastopiti) Napomena: ovo je u idealnim uvjetima ...bez vjetra..bez izracunete rasipane energije .... termodinamike....itd
1 kJ/kg = 0.4299 Btu/lbm = 0.23884 kcal/kg
p.s.
probaj topiti zicu tako da krenes sa jednog kraja i doci ces do jedne tocke kada ti vise upaljac nece moci topiti zicu vec ce ostati samo kuglica spojena na ostatak zice, to znaci da si postigao maksimum (g) Ag-a koje upaljac moze rastopiti
_________________ Ako te uhvati napadaj radinosti, mirno sjedni u ćošak i čekaj da te napadaji prođu!  Top III :Habana, Grandmaster, Grenada I² Element18350/18650+kick, Ant-i-Mod +5V, Ergo69-Yenki69,UD Agi,IgoW
|
|
 |
|
 |