Već se duže vremena pokušavam natjerati napisati koju riječ o košarkaškoj reprezentaciji, ali vrijeme prolazi a od mene ništa... i mislim da je prije sutrašnjeg četvrtfinalnog meča stvarno red nešto napisati.
U doba moje mladosti odlazili bi na vanjske terene naših škola i nadali se da tamo pod koševima neće biti starije ekipe i da ćemo uspješno uloviti barem 1 koš od dostupnih... reprezentacija se rijetko kad vraćala bez medalje s velikih natjecanja, a dvorane su bile pune... Nažalost, današnja situacija je takva da se koševi doslovno raspadaju i ako već i nađete onaj koji vam neće pasti na glavu, dok haklate, sa strane će vas zbunjeno gledati prolaznici, a rijetki klinci koji uopće zalutaju na sportski teren omrznute im škole ni u ludilu neće htjeti zaigrati pod obručima...
Naravno da smo zato sami krivi, stanjem u društvu i sportu, kao i promjenama u stilu života u kojem uvijek morate biti naj... u svemu, osim u džabalebarenju... i haklu...
Jer da smo nešto vrijedili zadnjih 18 godina valjda bi i koju medalju donijeli kući. Na stranu sad suci i Beograd 2005 (iako ja i danas tvrdim da je krivnja isključivo bila na Marku Tomasu kojem je iz ruku protivnički igrač uzeo loptu bez prekršaja - ovo bi u moje vrijeme bilo predmet sprdnje a ne povika na suca), na stranu Popović i njegovo prigovaranje sucima, kao i bježanje od intoniranja himni zbog kojeg smo, neki govore, "prokleti" u četvrtfinalnim utakmicama...
Ostavimo sad sve to po strani i pogledajmo malo prema zapadnim susjedima - naime, vjerovali ili ne, u Sloveniji se održava Europsko prvenstvo u košarci.
Večeras su odigrane i prve četvrtfinalne utakmice... Španjolska je pregazila Srbiju, a Francuska dobila domaćine Slovence, pa će tako naši susjedi međusobno odlučivati tko će u borbu za 5. mjesto a tko će morati strahovati da neće biti u prvih 7 koji direktno idu na svjetsko prvenstvo.
Vratimo se sad našoj reprezentaciji koja sutra u 17.45 igra protiv Ukrajine meč četvrtfinala. Krenuli smo u prvenstvo očajno, bez vizije igre i u pripremnim utakmicama izgubili sve što se moglo izgubiti, a Francuzi su nas nakantali preko 30 razlike... Lošem dojmu doprinjela je i početna utakmica sa Španjolcima u kojoj se nije znalo tko pije, ali se zato znalo tko plaća - gledatelji kojima nije bilo jasno na što su utrošene pripreme i što uopće radimo na prvenstvu.... Jedino veselje predstavljali su fine otrovne strelice Petra Skansija upućene izborniku i igračima...
Nakon toga, s puno natezanja dobijena je Gruzija (poznata košarkaška velesila iz 258-og stoljeća)... a potom smo se udostojili ponešto i odigrati i izgleda da smo uhvatili ritam. Dobijene su utakmice s direktnim konkurentima u egal završnicama što nismo bili u stanju učiniti u zadnjih 20 godina. Pa ipak, utakmicu s Italijom smo otvorili u grču i tek u trećoj trećini pokazali da je uz pametniju igru sve trebalo biti riješeno još u prvom poluvremenu s 20 razlike za nas. S Grcima je to bilo više natezanje nego igra i kao da smo se i mi i oni uplašili pobjede i željeli izgubiti utakmicu. Za Grke mi je jasno, jer im u reprezentaciji definitivno ništa ne paše, ali za naše mi nikako nije bilo jasno. I još Repeša zabrani igračima raditi faul na 10 sekundi do kraja pri tri razlike za nas uz loptu kod Grka. Srećom, dobili smo ih, ali trebalo je to ići puno lakše protiv totalno demotiviranih protivnika.
I sad smo tu, kao jedina reprezentacija sa samo jednim porazom nakon drugog kruga, prije četvrtfinalnih dvoboja. Dobijamo utakmice i kad ne igramo baš bajno, ili bolje rečeno, dobijamo ih i kad ne igramo apsolutno nikako i to je ono što raduje. Dečki se bore i osjeća se zajedništvo koje se nije dugo osjetilo. Međutim, hoće li to biti dovoljno i je li ova generacija dovoljno pametna (jer košarka je, prije svega, igra pameti) da ostvari nešto više od plasmana na svjetsko prvenstvo?
I još par natuknica samo...
U neka ljepša vremena, centar je bio onaj čije bi bilo da skače i hvata lopte, te po mogućnosti, zabija slobodna bacanja i zicere... e pa po toj definiciji Ante Tomić nije centar... čovjek je play zarobljen u svojih 217cm visine koji obožava asistirati, ali sunce mu njegovo, kad treba zakucati loptu u koš a protivnika u parket, onda ga nema nigdje... ovo je već treće prvenstvo na kojem apsolutno ništa nije pokazao i onaj tko ga je proglasio najboljim centrom Euro lige je totalni dibidus za košarku...
Jasko rotazione - Jasmin Repeša neprestano gura filozofiju 10 istih igrača s ravnopravnom minutažom... i tom svojom filozofijom je naprosto otjerao Marija Kasuna iz reprezentacije (a vidimo koliko nam fali jedan centar njegovih karakteristika)... ne znam, više volim staru školu - zna se tko je glavni igrač, zna se početna petorka, zna se tko je vodonoša, i tek kad početna petorka ispadne zbog 5 osobnih ili umre na terenu, onda ulaze zamjene... (hint - Adnan Becić, Cibona, 1982...) Pa ipak i u toj filozofiji ima nešto - igrači se manje umaraju i teret utakmice se donekle ravnomjerno rasporedi na sve igrače... Čak imam osjećaj da na ovom prvenstvu i ne eksperimentira toliko i same zamjene su mu logične...
Silovanje šuta za tri poena - ovo je glavno obilježje igre naše reprezentacije u zadnjih 20 godina. Osobito se njime proslavio Aco Petrović u svojim čuvenim danima s reprezentacijom, poznatim po gubljenju već dobijene utakmice s Turskom. Nažalost, korijeni ove bolesti su jako duboki i još uvijek svjedočimo nepotrebnom napucavanju u trećoj sekundi napada, kad za to nema ni potrebe ni mogućnosti. Posebno to boli, kao u utakmici s Italijom, gdje smo na svakoj poziciji višlji za glavu od Talijana, ali to ne znamo iskoristiti i nismo sposobni spustiti loptu pod obruč gdje je moguće samo jedno rješenje - ili koš ili slobodna bacanja... a najbolje oboje! Za ovo je kriva i košarkaška organizacija koja silom želi približiti EU košarku NBA košarci i uvođenje trice je za moj pojam bila glupost (e sad će biti reakcije...)
Da ne duljim više, u drugom krugu imamo najboljeg strijelca (Bogdanovića) i najboljeg skakača (Tomića)... i sutra nas čeka tekma s Ukrajinom. Gledao sam ih protiv Litve, izgubili su nešto sitno, ali nisu bezazleni uopće. Igrali su s nama u kvalifikacijama, dobili smo oba susreta. Ako krenemo kao protiv Grka, ne piše nam se dobro. Imaju skakački jaku reprezentaciju, otvorene šuteve će zabiti, nisu skloni bezglavoj jurnjavi, ali mogu potegnuti kontru. I ono najbitnije, mogu igrati rasterećeno, nemaju imperativ pobjede, a mi već imamo stigmu četvrtfinala koje gubimo... a javnost je "narajcana"...
Nadam se samo da će Jasko shvatiti da mora igračima reći - oni su kita, razbit ćemo ih 25 razlike... jer to nije napravio prije tekme s Italijom, pa smo igrali kao ukakani...
_________________ Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules... ipv Mini, Kaya lite v2+ klon
|