Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 26 srp 2021 07:49. Sada je: 26 srp 2021 07:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 15 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 21 stu 2014 22:41 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 ožu 2011 11:16
Postovi: 2860
Lokacija: Slavonski Brod
Prije par dana ostvaren je vjerojatno najveći znanstveno-tehnološki podvig u području svemirskih letova još od odlaska čovjeka na Mjesec – spuštanje robotske letjelice na jedan komet. Nakon više od 10 godina putovanja kroz Sunčev sustav i više od 6 milijardi prijeđenih kilometara, lender Philae odvojio se od letjelice Rosetta te se spojio s jezgrom kometa Čurjumov–Gerasimenko koja se oko Sunca trenutno giba brzinom od nekih 130000 km/h. Sve u svemu, fascinantno. A sad zamislite da ste baš vi 15 godina radili na tom projektu: proračunima, dizajnu i izradi letjelice, analizi i praćenju složene putanje. Pa da vam onda, na sam dan trijumfalnog spuštanja na komet netko kaže: "Dobro, ali... cipela vam je odvezana." I natjera vas da se zbog toga ponizno ispričate cijelom svijetu. To se otprilike dogodilo Mattu Tayloru, članu misije svemirske letjelice Rosetta, poznatom po tetovažama i nekonvencionalnom odijevanju.

Sunčev sustav obično zamišljamo kao osam planeta koji u jednoj ravnini kruže oko Sunca. Takva je slika, zapravo, jako pojednostavljena. Osim Sunca i planeta, Sunčev sustav čine još milijarde malih tijela: od veličine zrnca prašine preko meteorida, koji imaju do par metara u promjeru, do nešto krupnijih tijela: asteroida i kometa. Asteroidi (bolje reći: planetoidi) su tijela promjera manjeg od tisuću kilometara. Oni se poput planeta gibaju oko Sunca, a petnaestak njih je veće od 250 km. Što im je manji promjer (odnosno linearna dimenzija, jer nisu okrugli nego nepravilni), to ih ima više. Većina ih se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Devedesetih godina 20. stoljeća otkriven je Kuiperov pojas, područje ogromnog broja malih tijela koje se proteže još daleko izvan područja orbite najudaljenijeg planeta. Jedno od najvećih tijela, na početku Kuiperovog pojasa, je Pluton koji danas više nije kategoriziran kao planet nego kao patuljasti planet. Ni Kuiperov pojas nije kraj Sunčevog sustava. Nakon njega postoji još Oortov oblak koji je ogroman − tisuću puta veći od Plutonove orbite − i sadrži više milijardi kometa. Za razliku od asteroida, koji su čvrste gromade kamena i metala, građa kometa je složenija. Nadimak "pljave snježne grude" dobili su zato što se jednim dijelom sastoje i od leda. Tipični komet ima čvrstu jezgru, komu i rep. Jezgra je veličine od 1 do 10 km. Zbog istjecanja tvari nastaje koma, veličine 50 km do 100 tisuća kilometara, te rep čija duljina može doseći čak 10 milijuna kilometara. I kometi se gibaju oko Sunca, a periodi im se kreću od nekoliko godina, za one bliže, do nekoliko milijuna godina, za one najudaljenije. Orbite kometa su uglavnom jako izdužene, ali neki kometi prolaze, u jednom dijelu svog prerioda, dosta blizu Suncu. Tada komete možemo opaziti, neke samo teleskopima a neke čak i golim okom. Uglavnom, do danas ih je poznato oko pet tisuća.

Jedan od kometa koji je ovih dana u središtu pažnje je komet Čurjumov –Gerasimenko, poznat i kao 67P. Njegov period je relativno kratak – samo šest i pol godina. Za usporedbu, Halleyjev komet ima period nešto veći od 75 godina, a Hale–Bopp čak veći od 2500 godina. Čvrsta jezgra kometa Čurjumov–Gerasimenko je relativno mala, otprilike 4 km u najvećem dijelu, otprilike kao centar Zagreba. To je ništa u usporedbi s jezgrom kometa Hale–Bopp koja ima nekih 60 km u promjeru, kao cijeli poluotok Istra. Komet 67P nije, dakle, poseban po svojim fizičkim karakteristikama, ni po tome što je trenutno vidljiv na noćnom nebu. Najbliže Suncu bit će sredinom kolovoza iduće godine, no ni tada se neće moći vidjeti golim okom nego samo srednjim ili većim teleskopima. Komet 67P poseban je po tome što je prvi komet na koji se uspjela spustiti jedna zemaljska letjelica.

Projekt Rosetta započeo je prije više od 20 godina, krajem 1993. Cijelo desetljeće trajala je faza dizajna, izrade, testiranja. Konačno, letjelica je lansirana u ožujku 2004. godine. Do kometa nije mogla ići najkraćim putem jer bi to zahtijevalo enormnu količinu goriva za ubrzavanja i usporavanja. Slikovito rečeno, željeli smo zajahati “kamen” veličine 4 km i mase 10 milijardi tona koji kroz svemirski prostor juri brzinom većom od 100.000 km/h (u točki najbližoj Suncu 135.000 km/h). Umjesto najkraćeg puta svemirska letjelica Rosetta prošla je vrlo složenu putanju od ukupno 6 milijardi kilometara, pri čemu je kao gravitacijsku praćku tri puta iskoristila Zemlju i jednom Mars. Konačno je kometu prišla “s leđa” i postala njegovim orbiterom. Nakon par dana kruženja oko jezgre kometa i snimanja terena odabrano je mjesto za spušanje lendera zvanog Philae. Bolje bi, zapravo, bilo reći spajanje lendera s jezgrom kometa jer je gravitacijsko privlačenje kometa premalo za pad. Harpuni s kojima se Philae trebao zakvačiti za površinu nisu proradili tako da je lender skakutao prije nego se smirio na površini jezgre kometa.

slika

Fascinatni uspjeh misije Rosetta zagorčen je, nažalost, jednom nepotrebnom aferom. Britanski znanstvenik Matt Taylor, jedan od vodećih članova tima Rosetta, u javnom obraćanju koje je pratio cijeli svijet pojavio se u šarenoj košulji na kojoj su dežurni dušebrižnici odmah uočili oskudno odjevene žene. I navodno se strašno uvrijedili. Radi se zapravo o par američkih feministica i feminista koji su nevjerojatnu hajku digli preko društvenih mreža. Taylor je optužen za seksizam i tražena je njegova isprika. Situacija je tim apsurdnija što je Taylor od ranije poznat po svojim živopisnim tetovažama i vrlo nekonvencionalnom odijevanju. Dakle, nije to izveo namjerno, kao provokaciju. Sporna je košulja dizajnerski rad i poklon jedne žene, njegove prijateljice. Na neki je način čak i prigodna jer su ljepotice u korzetima prikazane u stilu SF-stripa Barbarella čije samosvjesne i inteligentne junakinje putuju od planeta do planeta. I pokazuju se superiorne muškarcima. Toliko o feminističkim razlozima za uvredu. Uglavnom, Taylor se gotovo u suzama ispričao pred kamerama nakon čega su pokretači hajke slavodobitno izjavili da su zadovoljni. Veliko i nezasluženo poniženje za Taylora i, po pitanju individualnih sloboda izražavanja, veliki korak natrag za cijeli svijet.

izvor: Dario Hrupec, bug.hr

_________________
slika
Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 21 stu 2014 23:20 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 08 ožu 2013 10:24
Postovi: 4005
Lokacija: ZG, Prexico City
hebo komete i tehnički zahtjevnu misiju, bitna je vanjština ....

:joj:

_________________
slikaslika
MOD: SXK Nebula Zero Mini, Koopor Mini 60W, Cloupor Mini Plus
Atty: Taifun Kayfun Cubis HH.357


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 stu 2014 00:06 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11111
Lokacija: Samobor
Ja jednostavno nemam rijeci ... em me je razljutilo em rastuzilo.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Odg: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 stu 2014 10:09 
Offline
Avatar

Pridružen: 28 srp 2013 12:19
Postovi: 1484
Lokacija: V.Gorica
Ma sve je to dio marketinga i privlačenja pozornosti


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 stu 2014 10:50 
Offline

Pridružen: 05 vel 2014 16:10
Postovi: 117
Sram ga i sprd bilo kako si samo smije dopustiti svoju osobnost.
Mora se uklopiti u malograđanske konvencije ili odmah dušebrižnici nastupaju.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 stu 2014 18:06 
Offline
Avatar

Pridružen: 30 svi 2013 13:08
Postovi: 105
Lokacija: Garešnica/Čakovec
slika

Moze bit da je i dio reklame,al kad sam slusao kasnije intervju covjek stvarno kroz suze se ispricava radi takve pizdarije,ne znam,ne izgleda mi fejk

_________________
Mod->Chi You,Hana modz,Ego
Atty->Patriot foggy,Kayfun 3.1,Aspyre bdc,Tobh Atty V2


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 26 stu 2014 15:57 
Offline
Avatar

Pridružen: 16 kol 2013 22:43
Postovi: 1083
Lokacija: Zagreb, Maksimir
Zbog par glupih baba koje imaju previše slobodnog vremena...

_________________
Dalmat

Daily drive: Russian 91%, Kayfun Lite Plus V2 klonjara, FT Nemesis x 2,
Ostalo: IGO-L x 2, ZMAX v3, Vamo V5, Chi You + AIOS hibrid, ASTRO + AIOS hibrid, Russian 91% klonjara, Taifun GT + ASTRO, Evolve Kick

slika slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 pro 2014 15:33 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 lis 2014 12:54
Postovi: 1648
Lokacija: Zagreb
hm, to se nikada nije dogodilo ...... kakvo sletanje na komet,tko je vidio komet ,tko je vidio sliku kometa i sliku njih kako su spusteni na taj komet? Ja nisam,vidio sam samo hrpu random ekipe koja gleda kao i inace,kada je u pitanju americki brainwashlobi u veliki tv na kojem se pokazuje informacije koje razumije tip ljudi kao Davor Pavuna,no ne i obicni smrtnici , ne moze biti jednostavnije ,dajte sliku ili video sasvim svejedno da nije photoshop i video editirano ,da se blura ,i dodaje,bez toga kao i sve kaj dođe iz americke produkcije je velika laž,sjetite se samo gledanja u ekran tijekom ubojstva Osame Bin Ladena,kojeg su po vjerskom obicaju bacili u more,jer uvijek se postuje vjera i covijek,makar ga ubijete i najveci je terorist ikada,ali nedostatak toga je njegova smrt 2001 godine jos prije nego kaj su toweri uopce sruseni,a tužno je to,kaj su priznali da u tome trenutnku kada su gledali pametno u ekran ,ništa nije bilo na ekranu prikazano,te je sve jedna medijska patka i stvaranja ugođaja vjerodostojnosti koje je lažno napravljen svi znamo od koga i za koga...

_________________
slika
Practice what you preach

"zašto kad pet puta kliknem na fajer tipku, mod više ne radi"


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 pro 2014 15:48 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11111
Lokacija: Samobor
rootsandculture je napisao:
hm, to se nikada nije dogodilo ...... kakvo sletanje na komet,tko je vidio komet ,tko je vidio sliku kometa i sliku njih kako su spusteni na taj komet? Ja nisam,vidio sam samo hrpu random ekipe koja gleda kao i inace,kada je u pitanju americki brainwashlobi u veliki tv na kojem se pokazuje informacije koje razumije tip ljudi kao Davor Pavuna,no ne i obicni smrtnici , ne moze biti jednostavnije ,dajte sliku ili video sasvim svejedno da nije photoshop i video editirano ,da se blura ,i dodaje,bez toga kao i sve kaj dođe iz americke produkcije je velika laž,sjetite se samo gledanja u ekran tijekom ubojstva Osame Bin Ladena,kojeg su po vjerskom obicaju bacili u more,jer uvijek se postuje vjera i covijek,makar ga ubijete i najveci je terorist ikada,ali nedostatak toga je njegova smrt 2001 godine jos prije nego kaj su toweri uopce sruseni,a tužno je to,kaj su priznali da u tome trenutnku kada su gledali pametno u ekran ,ništa nije bilo na ekranu prikazano,te je sve jedna medijska patka i stvaranja ugođaja vjerodostojnosti koje je lažno napravljen svi znamo od koga i za koga...


Vrlo lako moguce, posto dobro znamo kakvi su jamericani. S tim da mi je odpocetka bilo sumljivo da uopce imamo tehnologiju za obaviti takvu stvar.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Spuštanje na komet i rušenje konvencija
PostPostano: 22 pro 2014 16:28 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 23 svi 2013 20:01
Postovi: 4308
Lokacija: Zagreb, Šalata
ma sigurno, problem je jedino što je ovo EU projekt.
i na mjesec se ameri nisu spustili , sve su to trice i kučine.

_________________
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot. ><((((º>-------------------------------------------

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje


Povratak na vrh
  
 
 [ 15 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club