Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 07 tra 2020 03:08. Sada je: 07 tra 2020 03:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Bitcoin
PostPostano: 14 lis 2012 11:04 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11043
Lokacija: Samobor
Novi svjetski novac na vidiku - što je Bitcoin?


slika


U online svijetu postoji i online valuta - a njome možete kupovati fizičke stvari i usluge, ili svoj rad prodavati za digitalnu valutu. Tvorac je valute misteriozni Japanac Satoshi Nakamoto. Upoznajte Bitcoin, ideju svjetske valute kojoj ne trebaju banke i bankarske provizije...

Online transakcija novca (platnog sredstva) i nije neka novost. Radimo ih svaki dan, pa po čemu je Bitcon tako poseban?

Bitcon (skraćeno BTK) jest online P2P (person to person) valuta. Zamišljena je kao decentralizirana valuta bez institucije kao centralna banka koja bi upravljala količinom izdane valute ili njenom vrijednosti. Umjesto centralne institucije koja bi nadgledala proces, uzimala proviziju ili ostvarivala dobit na špekulativnim radnjama, razmjenu valute nadgleda open source software koji algoritmima osigurava broj “kovanica” i njihovo trošenje.

Ipak, špekulacije se javljaju i među korisnicima Bitcoina. U teoriji, svaka je valuta prava valuta ako netko želi svoj rad ili proizvod mijenjati za nju. A tu u igru ulaze špekulanti. S idejom da bi Bitcoin jednoga dana mogao posati općeprihvaćena valuta, kupuju Bitcoine i nadaju se zaradi na budućoj preporodaji.

Bitcoin je osmislio Satoshi Nakamoto, povučeni anonimac čiji je rad obavijen velom tajne. Ne zna se njegova nacionalnost – samo je na jednom online postu ostavio poruku da “dolazi iz Japana”. Ipak, na Bitcoinu nikada nije stavio nijedan post na japanskom jeziku. Ime Satoshi znači “mudrost” pa je možda izabrano kao poruka, prije nego stvarno ime programera. Njegov rad na Bitcoinu prestaje 201o. godine, kada na stranicama ostavlja jednostavu poruku “gone for good”. Nakon toga njegovi se postovi ne pojavljuju na službenim stranicama. Na internetu se ne može naći Nakamotova slika ili intervju s njim.

Bitcoin je i naziv open source softwerea koji podržava globalnu razmjenu valute.

Postoji velik broj pitanja o svrsi, budućnosti i opasnostima koje Bitcoin donosi. Kao i svaki vizionarski globalni projekt, podijelio je mišljenja online populacije. Dok jedni Bitcoin gledaju kao izvjesnu zamjenu za “zastarjele tradicionalne valute”, drugi nalaze zamjere projektu koji nema “opipljive vrijednosti” koja stoji iza njega. Ovo su samo neka od zanimljivih pitanja koja se mogu naći u raspravama o Bitcoinu:

1) Bitcoin je kao i svaka druga online imaginarna valuta. Ništa novo.
- Bitcoin je decentraliziran i za razliku od bilo koje druge ne postoji centralno mjesto moći koje valutu može uzdrmati, ugasiti, ili joj umjetno dizati/spuštati vrijednost. To ju čini različitom od drugih online valuta.

2) Bitcoin nije prava valuta – njome se jednostavno ne može platiti sve što želite kupiti
- Točno. Bitcoin se može promijeniti u druge valute, pa se kupnja željenih dobara može ostvariti. Postoji sve veći broj roba i usluga (pretežno u SAD-u i Japanu) koje se mogu kupiti plaćanjem BTK-om ali gledajući globalno, radi se o zanemarivim postocima.

3) Bitcoin je umjetno napuhana valuta i prijeti joj efekt balona
- Vrijednost razmjene Bitcoina i “tradicionalnih valuta” značajno se mijenjala u dvije godine trgovanja Bitcoinom. Ako se ne stabilizira na nekoj granici, ta će primjedba biti najveći argument za neodrživost valute. U deset mjeseci vrijednost Bitcoina sa 0,01 eura narasla je na 1,3 eura. To za pravo daje kritičarima koji spomenute špekulante povezuju s rastom valute – a ne njeno “globalno prihvaćanje od širih masa”.

Online populacija sklona Bitcoinu (možda pomalo pretenciozno) na online valutu gleda kao na “jedini spas” čovječanstva. Iako za ovakav način plaćanja postoje realni prigovori – vrijeme za promišljanje alternativnih načina razmjene na globalnoj razini nikada nije bilo bolje. Svi znamo kako su posljednjih godina završavale “svjetski jake” tradicionalne valute pod naletima recesijskog ciklusa. Možda je Bitcoin (ili nešto slično njemu) doista budućnost svjetske trgovine.

http://bitcoin.org/

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 14 lis 2012 11:08 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11043
Lokacija: Samobor
Ekonomska nesigurnost u Europi je na vrhuncu i ne izgleda da će u skorije vrijeme biti bolje. Stoga se Europljani okreću vritualnim valutama.

Kao rezultat financijskih potresa europski investitori premjestit će svoj novac iz Europe u druge, sigurnije investicije kao što su američke obveznice, pa čak i bitcoin.Ideja o virtualnoj valuti nastala je u Japanu i od tamo se proširila na ostatak svijeta.

Bitcoin je, naime virtualna valuta koja se pojavila 2009. godine kako bi se izbjegli troškovi transakcije jedne valutu u drugu te općenito smanjili troškovi plaćanja. Bitcoin je računalna datoteka pohranjena na računalu korisnika.

Tako su Europljani pronašli novo 'utočište' za svoju ušteđevinu. Kada se koristi bitcoin nema plaćanja naknada s obzirom da se radi o sustavu izvan klasičnog bankarskog sustava. Prednost bitcoina kao valute jest ta da je decentralizirana te nabavku bitcoina kontrolira algoritam, a ne banka ili Vlada. To znači da na nju ne utječe tržište ni politički pritisci kao na ostale valute.

To znači da ni jedan ekonomski faktor koji trenutačno utječe na Grčku, Španjolsku ili Australiju neće promijeniti vrijednost bitcoina. Prema Financial Postu, kompanija BitInstant smještena u New Yorku, koja se specijalizira za transfer sredstava u bitcoine, vidi europsko trgovanje u bitcoinu kao vrtoglav uspon. Kompanija je izvijestila kako je broj zahtjeva za kupnju bitcoina ogroman.

Još je rano za predviđanje uspjeha i bitcoin ima svoje probleme. Primjerice, razmjena bitcoina hakirana je u lipnju prošle godine te je ukradeno 2.000 bitcoina. Time se dogodio veliki pad njegove vrijednosti, sa 30 američkih dolara za jedan bitcoin, na pola tog iznosa.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 18 stu 2012 23:40 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11043
Lokacija: Samobor
Dosadilo Vam je da čekate u redovima? Da plaćate gotovinom? Imamo rješenje za Vas. Postanite dio pobjedničkog tima. Budite "cool", budite dio ekipe. Recite svojim prijateljima, dobićete popust. Mi smo tu zbog Vas...

I tako ide dalje ispiranje mozga sa reklamama na TV-u koju ovaj autor ne gleda već 5 godina. Apelira se na osjećaj kolektivnosti, da ne budete individualac, treba biti dio stada a "marketingaši" će Vam reći što je za Vas najbolje. Vi ste pasivni promatrač. Radite, trošite, radite, trošite...To je jedino bitno. Pa čak i Obama kaže da se jedino trošenjem SAD mogu izvući iz ekonomske krize. Ugledajte se na slavne, uzmite tuđi identitet, jer Vi ste mali sićušni čovjek, što Vi možete promijeniti?

Što je još apsurdnije, ovakve reklame nemilosrdno bombardiraju gledatelje dok ekonomska kriza izaziva tektonske poremećaje u svijetu koji puca po šavovima.

Ali što kada nema puno novca, nema čak ni zlata, misteriozno nestaje, nema više ni dobrih poslova, nema čak ni posla? Ljudi pronalaze nova rješenja. Nedovoljno ispitana jer su nova, ali traže ih. Jedno od tih rješenja je - Bitcoin.

Šta je Bitcoin? Sama riječ se na engleskom može čitati na dva načina. Jedan je bit-djelić i coin – kovanica = malena kovanica ili bit – informatička jedinica i coin – kovanica, drugim riječima kovanica zasnovana na informatičkoj jedinici. Ovo drugo rješenje se čini realnim, a prvo simboličnim.

U daljem tekstu će se Bitcoins-e (množina od Bitcoin, za one koji ne vladaju dobro engleskim) nazivati jedninom, Bitcoin.

Pogledajmo prvo što kaže Wikipedia, uz određene digresije:
Bitcoin (simbol: ฿; skraćenica: BTC) je decentralizivana digitalna valuta koju je stvorio entitet pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Podijeljena je u 100 milijuna manjih jedinica koje se zovu satoshi-i. To je najkorištenija alternativna valuta, a ukupna količina novca se procjenjuje na više od 100 milijuna dolara.

Bitcoin nema centralnog izdavača (čitaj centralnu banku) nego peer-to-peer (ravnopravni učesnik drugom ravnopravnom učesniku) mreža (poput mreža za skidanje sadržaja sa interneta putem torrenta) regulira stanje Bitcoina, transakcije te njegovo izdavanje prema konsenzusu u mrežnom softveru. Bitcoin se izdaje na različitim čvorovima koji verificiraju transakcije putem tkz. moći računanja, ali se može shvatiti i simbolično kao korištenje računala. Određeno je da se neće izdati više od 21 milijun kovanica, a to će se postići do godine 2140. Ovdje vidimo direktnu vezu sa zlatnim standardom. Udaljavanje od njega bez valjane alternative je i dovelo do ovoga što danas doživljavamo.

Međunarodno, Bitcoin se može razmjenjivati i njime se upravlja putem raznih internet stranica i softvera zajedno sa fizičkim novčanicama i kovanicama.

Bitcoin mreža je nastala 3. siječnja 2009. godine nakon što je objavljen prvi open-source (otvoreni izvor) Bitcoin klijent, Bitcoind, i izdani su prvi Bitcoin. Godinu kasnije početne stope razmjene za Bitcoin su odredili pojedinci na forumima o Bitcoin-u. Najznačajnija transakcija je bila "10,000 BTC pizza". Danas se najveća razmjena odvija na Mt. Gox Bitcoin "burzi".
U 2011-oj godini su organizacije poput Wikileaks, Freenet i drugi počeli prihvaćati donacije u Bitcoinu. Neka mala poduzeća također prihvaćaju BitCoin.
U 2012-oj godini BitPay je izvjestio da postoji preko 1000 trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin. S obzirom na “mladost” Bitcoin-a i nepovjerenje prema njemu, a i činjenici da većina nije nikad čula za njega, ovo je veoma dobar početak.

Kako se upravlja Bitcoinom? Bitcoinu ne treba ni centralna banka, ni država, niti korporativna podrška. I tu počinju problemi dvije vrste. Jedan je da oni koji su navikli na sadašnji bankarski sistem smatraju da je Bitcoin neka vrsta "igre računalnih štrebera" i da nije ozbiljno rješenje. Drugi je taj da se mnogima zbog osobnih interesa Bitcoin ne može nikako sviđati. S obzirom da se Bitcoin-om upravlja putem peer-to-peer (ravnopravni učesnik drugom ravnopravnom učesniku) mreže, nema centralnog kontrolora. Korisnici na osnovu toga mogu verificirati trenutačne uplate u Bitcoin-u bez obveze da koriste centralizirane bankarske institucije te vlasti. Usluge rješavanja nesporazuma nisu direktno dostupne i prepušta se korisnicima da verificiraju i vjeruju onima kojima šalju novac putem vlastitog izbora metode. Ovaj dio može poljuljati entuzijazam u Bitcoin i ljudi mogu reći da nema direktnog rješavanja nesporazuma. Probajte direktno riješiti problem u banci ili nekoj drugoj instituciji pa se dobro upitajte koliko tamo postoji "direktno rješavanje" problema, koliko ćete službenika obići, izgubiti vremena i na kraju, vrlo često, napraviti veoma malo ili ništa.

Kad se Bitcoin izdaje, ne postoji neki sijedi čovjek u uredu koji nakon dogovora sa svojim suradnicima kaže bit će tako i tako. Pravila se stvaraju većinski među učesnicima Bitcoin mreže. Prava demokracija? Kao i mnoge druge ideje koje su zaživjele u cyberprostoru, zasnovane su na dijeljenju, što korporacijama nikako ne odgovara. Dovoljno je pogledati borbu protiv piratstva na internetu. I djetetu je jasno da gubici nisu toliki kao što korporacije kažu jer da nije piratstva neki sadržaji nikad ne bi ni došli do potencijalnog kupca proizvoda (štoviše, neki umjetnici besplatno postavljaju sadržaj na internet da bi postali poznati). A da ne govorimo da mnogi i nemaju novca da kupe proizvod. Naravno, autorska prava treba regulirati, ali ne na dinosaurski način kao što je to danas slučaj. Bitcoin pokret je jedan od pionira alternativnog ramišljanja koji bi možda mogao poslužiti i u pronalasku rješenja za autorska prava.

Mnogi će se upitati: "Pa kako nisam čuo za ovo?". Odgovor leži u onome što je već ranije napisano. Bitcoinu nije potrebna centralna banka, državna ili korporativna podrška.

Zato je često meta ismijavanja i nepovjerenja. Ali možda će se najslađe smijati učesnici Bitcoin mreže kada oni koji ih ismijavaju izgube sav novac na burzi ili u banci. Obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, može se brzo desiti da vidimo i to "najslađe smijanje".

Bitcoin je nova ideja, pokušaj zajedničkog odlučivanja u upravljanju novcem. Može se reći da ima korijene u robnoj razmjeni. Robna razmjena je za mnoge simbol nazadnih društava. Ali danas u Španjolskoj i još nekim drugim zemljama postoji robna razmjena zbog loše ekonomske situacije. Čak su predmet razmjene ne samo materijalna dobra nego i intelektualna dobra. Mome djetetu trebaju satovi engleskog. A ja ću tvoje dijete besplatno ošišati, sašiti mu odjeću… Zvuči suludo? Za liberalne trendy-je (one koji žele biti u trendu po svaku cijenu, bez obzira ko im ga nameće) svakako. I za staromodne ljude koji se svim silama nadaju da će ekonomski sistem opstati ovakav kakav je jer za drugi ne znaju niti imaju ideje za novi. Za njih jedan newsflash (najnovija vijest): neće opstati. Jedino se može dogoditi da će se agonija produžiti štampanjem novca, upisivanjem nula u računala i sličnim "suvremenim bankarskim metodama".

A oni koji nisu pristalice zlata i srebra možda nađu interes u Bitcoinu.
Bitcoin se šalje i prima pomoću softvera i internet stranica pod imenom "novčanici". Šalju se i potvrđuju transakcije mreži putem Bitcoin adresa, pomoću kojih se prepoznaju "novčanici" korisnika Bitcoin-a unutar mreže.
Postoji još jedan problem za sadašnji ekonomski sistem kad je Bitcoin u pitanju. Evo zašto. Od 2012-te godine mnoge transakcije se procesiraju bez naknade. A znamo koliko su te naknade bitne bankama. Mala naknada se plaća jedino ako se "izvlače kovanice" iz više Bitcoin adresa. U tom slučaju je veličina podataka značajna.

Možda najglasniji pobornik Bitcoin-a, čovjek koji ga je na velika vrata uveo u mainstream medije, je RT-ev i Press TV-ev poznati voditelj ekonomskih emisija, Max Keiser. Često u njegovim emisijama "Keiser Report" (RT) i "On the Edge" (Press TV) sudjeluju ljudi koji su direktno uključeni u "rukovanje" Bitcoin-om, a ni Keiser ne ispušta priliku da govori o Bitcoin-u kada analizira određene ekonomske teme.

Evo nekoliko linkova iz emisija koje je uredio Max Keiser i u kojima je tema Bitcoin:


Obzirom na "kontroverznost" Bitcoina, a pogotovo nakon što je Wikileaks prihvatio donacije u Bitcoin-u nakon blokade od strane Visa-e, Paypala i Master Carda, počele su se širiti razne priče o tome kako je Bitcoin još jedna Ponzi šema (prevara piramidalnog oblika).

2011. godine su u pismu Državnom tužiocu SAD-a Eric Holderu i DEA-i (Državna administracija za borbu protiv droge) senatori Charles Schummer iz New York-a i Joe Manchin (West Virginia) zatražili istragu protiv Silk Roada (anonimno crno tržište na kojem se koristi samo Bitcoin) i Bitcoina. Rekli su da je to jedna vrsta pranja novca.

Činjenica da Silk Road koristi BitCoin nanosi štetu Bitcoinu koliko i činjenica da su u opticaju falsificirane novčanice. Da li to znači da su legalne novčanice loše zato što ih neko falsificira? Naravno da ne. Problem papirnatih novčanica je druge vrste, ali to je priča za sebe.

O Bitcoinu bi se dalo mnogo toga reći i već na internetu postoji dosta materijala za one koji žele više znati o njemu. Kao i sve što je u razvoju, ima svoje mane, mnogi ga kritiziraju, pripisuju mu razne malverzacije. Ali Bitcoin vjerojatno nikad ne bi ni nastao da postoji povjerenje većine ljudi u sadašnji bankarski sistem. Dok ga bankari ne reguliraju kako treba, ideja kao Bitcoin će biti sve više. A da li će bankari regulirati sistem kako treba? Neka čitatelji sami donesu zaključak.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 04 stu 2013 13:31 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11043
Lokacija: Samobor
Od sada i na bankomatu


U Vancouveru se proteklog tjedna dogodila prava mala digitalna revolucija. Naime, u tom kanadskom gradu instaliran je bankomat, prvi svoje vrste na svijetu, koji klijente opslužuje posebnom vrstom (digitalne) valute – bitcoinom.

Čovjek koji je “nanjušio” možebitnu “dobru stvar” jest Mitchell Demeter, kanadski poduzetnik, vlasnik tvrtke za selidbu, ali i Waves “coffeshopa”, mjesta gdje je bankomat i pušten u pogon. Demeter je jedan od trojice partnera koji su za kupnju tri bitcoin bankomata iskeširali gotovo 90 tisuća dolara, što je golema investicija.

Naročito ako uzmemo u obzir kako je trgovanje bitcoinima i njihova razmjena za pravu, fizičku valutu, zapravo poprilično sivo područje, koje je daleko od potpune definiranosti zakonskim okvirima.

Sjajna ideja

U Sjedinjenim Američkim Državama, fizičke i pravne osobe koje žele poslovati s bitcoinima moraju se registrirati kao tvrtke čija je osnovna djelatnost prijenos novca i koju nadgledaju državni, ali i federalni regulatori. U Kanadi, s druge pak strane, prvi bitcoin bankomat je “niknuo” u kafiću koji se nalazi odmah nasuprot zgrade suda.

Ergo, propisi kod njih i nisu toliko rigidni i daju se zaobići na radost poduzetnika kao što je Demeter. Investicija mu se donekle već i isplatila, barem što se besplatnog marketinga tiče, budući da su brojni mediji, kao i gomila znatiželjnika, popratili raspakiranje i instaliranje bankomata, koji je izradila tvrtka Robocoin iz Nevade.

Količina prometa koju će bankomat dnevno moći ostvariti zasad je ograničena na tri tisuće kanadskih dolara. Zanimljivo je što vam ne treba nikakav dokaz identifikacije. Umjesto toga, uređaj je opremljen čitačem dlana koji osigurava da se ne premaši zadana dnevna svota novca.

- Ne želimo da nam počne stizati gomila dilera koja je upravo poslala kokain u SAD, te su došli preuzeti novac preko bitcoina. Ne pada nam na pamet da ovakvi bankomati postanu “perilice” ilegalnog novca – pojašnjava Demeter koji je ujedno i suosnivač brokerske kuće Bitcoiniacsa.

Korisnici će u aparat moći staviti dolare kao depozit koji će se na kanadskom VirtExu razmijeniti u bitcoine. Sve transakcije bit će zabilježene u korisnikovu on-line bitcoin novčaniku. Isto tako, on-line bitcoinima moći će se kupiti i američki dolar.

Ostala četiri bankomata predviđena su za lansiranje u prosincu, a najvjerojatnije će biti raspoređeni u Torontu, Montrealu, Calgaryju i Ottawi.

No, što je zapravo bitcoin? Oni upućeni u zbivanja oko interneta već su neko vrijeme upoznati s tim pojmom, drugima je, pak, potpuno stran, dok treći kao odgovor na to pitanje mogu samo reći “digitalna valuta”. Digitalna valuta je točna definicija bitcoina, točnije, bolje bi odgovarala “internetska” ili “virtualna” valuta budući da je od vremena svog nastanka pa sve donedavno vrijedila samo na internetu.

Zamišljena je kao decentralizirana valuta bez institucije poput središnje banke koja bi upravljala količinom izdanog novca ili njegovom vrijednošću. Ideja je sjajna, naročito u ovo doba svekolikog bunta protiv novčarskih institucija koje ljudi smatraju odgovornima za financijske propasti obitelji, tvrtki, država...

Kod bitcoina, umjesto središnje institucije koja bi nadzirala proces i pri tome uzimala proviziju ili ostvarivala dobit špekulacijama, razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava određeni broj “novčića” i njihovo trošenje.

Rast popularnosti

Kao godina rođenja internetske valute vodi se 2009. i u početku je bila vezana uz polulegalnu, ilegalnu i piratsku robu. Osmislio ju je Japanac Satoshi Nakamoto za kojeg se ni danas točno ne zna kako izgleda budući da živi povučeno, a sumnja se da mu je i ime izmišljeno budući da na japanskom Satoshi znači mudrost.

Većina smatra da iza bitcoina zapravo stoji grupa programera. Proces trgovanja bitcoinom zapravo je jednostavan. Na velikim burzama klijenti i korisnici stvarnim novcem kupuju virtualnu valutu koja se pohranjuje na računalu kupca sve dok ga ne potroši na virtualnu kupnju određenog proizvoda ili usluge.

Koliko je njegova popularnost narasla, govore i brojke. U početku se prodavao po cijeni od otprilike pet dolara. Danas se njegova cijene kreće u rasponu oko 150 eura koliko ćete za njega platiti u Sloveniji. Ako ga, pak, želite kupiti u Hrvatskoj, tada budite spremni iskeširati više od 1200 kuna za jedan bitcoin.


slika


Unatoč porastu cijene, ukupna količina bitcoina u svijetu porasla je u razdoblju od jedne godine s 8,7 na više od 11 milijuna, i ne naslućuje se nikakav trend opadanja. Možda da zanemarimo ulaganja u zlato, srebro, nekretnine i okrenemo se investicijama u nešto manje opipljivo?

* Papir, kovanice, plemeniti metali... Bitcoin je daleko od toga. Riječ je, zapravo, o računalnoj datoteci koja se sastoji od algoritma, odnosno od konačnog slijeda dobro definiranih naredbi za ostvarenje zadatka. Algoritmi su danas postali sveprisutni, a, konkretno, ove iz bitcoina, osmišljavaju i izrađuju takozvani bitcoin rudari.

* Trgovanje bitcoinom dopušteno je i bližem susjedstvu. Njemačko ministarstvo financija donijelo je odluku da se bitcoin prizna kao “privatni novac”, te ga se oslobađa bilo kakvih davanja i poreza, pod uvjetom da služi za osobnu uporabu, recimo za internetske aukcije, dok će se u slučaju da se koristi za biznis transakcije, poput kupovanja robe u legitimnim dućanima, iste oporezivati kao i one koje se obavljaju pravim novcem.


slika

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 25 vel 2014 19:31 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 23 svi 2013 20:01
Postovi: 4308
Lokacija: Zagreb, Šalata
MtGOX, jedna od najvećih burzi Bitcoina, prestala je s radom!
Kako se navodi u kratkom priopćenju na njihovoj stranici, burza je prestala s radom na određeno vrijeme, kako bi zaštitili sebe i svoje korisnike.

Ovakav razvoj situacije veliki je udarac za sve pobornike Bitcoina, koji je bio predstavljan kao valuta budućnosti.

Još od početka ovog mjeseca korisnicima je bilo onemogućeno povlačenje novca putem ove burze, da bi danas njihova internetska stranica potpuno prestala s radom.

Kako bi smirili situaciju, direktori ostalih šest najvećih burzi za trgovanje bitcoinima objavili su zajedničko priopćenje u kojem navode kako će zajedničkim naporima osigurati korisnicima sigurnost njihovog novca.

"Ovo tragično kršenje povjerenja korisnika MTGoxa rezultat je djelovanja jedne tvrtke i ne odražava otpornost ili vrijednost Bitcoina i digitalnih valuta. Postoje stotine vjerodostojnih i odgovornih tvrtki uključenih u projekt Bitcoina. Ove tvrtke će nastaviti graditi budućnost Bitcoina, kako bi on postao što sigurniji i jednostavniji za korištenje, kako potrošačima tako i trgovcima.“ navodi se u zajedničkom priopćenju.

Bitcoin se našao u središtu pozornosti nakon što je krajem studenog prošle godine, vrijednost jednog bitcoina premašila 1000 američkih dolara. Nekoliko dana nakon proboja te granice, njena vrijednost dosegnula je povijesno najvišu razinu od 1.242 dolara i približila se cijeni unce zlata, koja je oko 1.250 dolara.

Snažan rast vrijednosti bitcoina, koji je zabilježen prošle godine, potaknut je špekulacijama da bi ova virtualna valuta u budućnosti mogla postati globalno sredstvo plaćanja.

Europska bankarska agencija upozorila je na rizike pri korištenju virtualne valute, odnosno volatilnost, mogućnost hakiranja digitalnih novčanika te nedostatnu pravnu zaštitu.

Bitcoin ne priznaje većina centralnih banaka, a čak se javljaju zahtjevi za zabranom ovakvih valuta, zbog mogućnosti pranja novca i financiranja nelegalnih aktivnosti.

Index

_________________
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot. ><((((º>-------------------------------------------

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 25 vel 2014 21:39 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 08 ožu 2013 10:24
Postovi: 4005
Lokacija: ZG, Prexico City
Da ne idem u tehnikalije ..... uglavnom netko je ukrao ogromnu količinu bitcoina :(

_________________
slikaslika
MOD: SXK Nebula Zero Mini, Koopor Mini 60W, Cloupor Mini Plus
Atty: Taifun Kayfun Cubis HH.357


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 25 vel 2014 21:54 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 23 svi 2013 20:01
Postovi: 4308
Lokacija: Zagreb, Šalata
Koliko vidim opasno je pao tečaj, jel sada vrijeme za kupovinu?
U ovakvim situacijama treba imati cohones i odlučiti.

_________________
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot. ><((((º>-------------------------------------------

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 25 vel 2014 22:02 
Offline
Avatar

Pridružen: 17 vel 2013 19:56
Postovi: 1373
Lokacija: na brdu iznad zagreba
Max_ZG je napisao:
Koliko vidim opasno je pao tečaj, jel sada vrijeme za kupovinu?
U ovakvim situacijama treba imati cohones i odlučiti.

ne, treba imat peneze pa APP :)
visestruko je dokazano da se lova lovi za lovu.
zato je kapitalizam i procvetal...

_________________
slika
slikaWe Are The Borg slika
#VAMO V3, VAMO V5, eGo-C twist
# Ithaka, kayfun lite, oddy, T3s


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 25 vel 2014 22:16 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 23 svi 2013 20:01
Postovi: 4308
Lokacija: Zagreb, Šalata
Nije sve u penezima ima nekaj i u zlatu a najvažniji je pravi tajming. :D

_________________
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot. ><((((º>-------------------------------------------

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Bitcoin
PostPostano: 25 vel 2014 23:59 
Offline
Avatar

Pridružen: 17 vel 2013 19:56
Postovi: 1373
Lokacija: na brdu iznad zagreba
ah da sorry, moze i zlato :D
al tajming ti nis ne znaci ak ga nemas s cim iskoristit ;)

_________________
slika
slikaWe Are The Borg slika
#VAMO V3, VAMO V5, eGo-C twist
# Ithaka, kayfun lite, oddy, T3s


Povratak na vrh
  
 
 [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club