Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 30 svi 2020 19:30. Sada je: 30 svi 2020 19:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 1 post ] 
Autor Poruka
 Naslov: ALBA
PostPostano: 04 kol 2013 22:40 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11051
Lokacija: Samobor
U Ekvadoru je 30. srpnja, održana XII Konferencija zemlja članica skupine ALBA na kojoj su sudjelovali kao domaćin predsjednik Ekvadora Rafael Correa, bolivijski predsjednik Evo Morales, Nicolas Maduro iz Venezuele, predsjednik Nikaragve Daniel Ortega, te delegacija sa Kube u kojoj su bili potpredsjednik José Machado i ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez. Dominikansku Republiku, Antigvu i Barbude, te Sveti Vincent i Grenadine su predstavljali premijeri Roosevelt Skerrit, Codrington Chanlah i Ralph Gonsalves, prenosi SIBCI (Sistema Bolivariano de Comunicación e Información).

'Nitko od ovdje okupljenih ne predstavlja financijsku elitu, birokraciju ili medijske moćnike iz naših zemalja. Zemlje članice skupine ALBA pripadaju njihovim suverenim narodima i mi njih predstavljamo', izjavio je ekvadorski predsjednik u uvodnom govoru prilikom otvaranja XII Konferencije skupine ALBA.

Rafael Correa: 'Moramo stvoriti novi svjetski poredak u kojem će čovjek biti ispred kapitala'

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je na konferenciji pozvao okupljene lidere da zajedno stvore novi svjetski poredak u kojem će ljudi biti ispred kapitala.

'Mi moramo biti u stanju uspostaviti novi svjetski poredak u kojem će ljudi, običan čovjek biti ispred kapitala. U Latinskoj Americi je došlo do velikih promjena i čovjek je na prvom mjestu, a ne elita, a još manje kapital. Istina je da nismo uspjeli riješiti sve probleme, ali u Ekvadoru, Boliviji i Venezueli je narod taj koji je suveren i to je najveća promjena u našim zemljama; promjena koju nam elita nikako ne može i neće oprostiti',rekao je na početku radnog dijela konferencije okupljenim liderima iz regije Rafael Correa.

U tom je smislu tražio od prisutnih da očuvaju jedinstvo skupine ALBA koja se mora suprotstaviti 'temeljnim principima tržišta i financijskog imperijalizma koji su zamijenili oružane intervencije'.

'Imperijalizam još uvijek postoji, ali se više ne ostvaruje bombama, projektilima i vojničkom čizmom. Novi imperijalizam zloupotrebljava tržište i kapital i stoga je pravedno da mu se naši narodi suprotstave. Mi to u našim zemljama ne smijemo dozvoliti' dodao je Correa.

Regionalni sudovi Latinske Amerike su nužni jer su međunarodne institucije u rukama Svjetske banke

Ekvadorski predsjednik je naglasio potrebu da se osnuju sudovi koji će biti nadležni u svim zemljama regije, zemljama članicama skupine ALBA, Zajednici latinoameričkih država i Kariba (ECLAC) i "Zajednici naroda Latinske Amerike" (UNASUR).

Međunarodni sudovi koji su sada nadležni u Latinskoj Americi, prema riječima ekvadorskog predsjednika, 'samo pokušavaju uništiti progresivne vlade Latinske Amerike i napore koje one čine za dobrobit svojih naroda'.

'Skandalozno je da su međunarodne pravosudne institucije ogrezle u korupciju i da donose odluke koje poništavaju odluke naših sudova koji su sudovi suverenih zemalja. Moram podsjetiti na slučaj američke kompanije Chevron. Ta je kompanija cijelo jedno desetljeće pokušavala uništiti pravosudne institucije Ekvadora, čije je djelatnike optužila da su primili mito u iznosu 900 milijuna dolara. Chevron je treća po veličini američka kompanija i njeni čelnici smatraju kako američki biznismeni ne mogu biti izvedeni pred sud. Međunarodno tijelo koje rješava kontroverze oko stranih ulaganja (ICSID) u rukama je Svjetske banke i smatra kako je presuda suverene zemlje kao što je Ekvador prestroga. Mi zahtijevamo da nam se isplati šteta koju je Chevron počinio u našoj zemlji, ali je strašno to što je učinila oporba i mediji kod nas. Oni su sabotirali sve naše pokušaje da dobijemo obeštećenje kroz međunarodne institucije', rekao je Rafael Correa. (Ekvador traži 19 milijardi USD od korporacije Chevron zbog onečišćenja okoliša na prostoru Amazone)

Treba očuvati identitet latinoameričkih indijanaca, ali to ne znači da ih treba ostaviti u bijedi

Correa je izjavio kako je 'izazov XXI stoljeća pobijediti siromaštvo, a pri tom ne izgubiti identitet velike latinoameričke domovine'.

'Moramo jasno reći kako naše autohtono stanovništvo ne živi dobro. Indijanska se kultura mora spasiti, ali mislim da ako ih ostavimo da žive bez vode, struje i ostalih službi ne može se govoriti o nekakvoj kulturi ako se te ljude ostavi u bijedi, a bijeda je nedopustiva. Moralni je imperativ pobijediti siromaštvo i o tome kako to učiniti najbolje, moramo se dogovoriti unutar skupine ALBA', izjavio je ekvadorski predsjednik u dijelu u kojem se govorilo o problemima autohtonog stanovništva, latinoameričkih indijanaca, a koje se često pod isprikom 'očuvanja netaknute kulture i okoliša' koristi u prosvjedima protiv vlada u Boliviji, Venezueli, Brazilu, Ekvadoru, Argentini i u drugim zemljama kontinenta.

Da bi apsurd bio veći nevladine udruge koje organiziraju prosvjede latinoameričkih indijanaca primaju novac od američkih zaklada u čiji budžet novac uplaćuju kompanije kao što je Chevron, koji je u netaknutu prirodu Amazone izlio više od 68 milijardi litara otrovnog otpada.

Jedinstvo i integracijski proces

Rafael Correa je upozorio kako unutarnje i vanjske sile pokušavaju destabilizirati progesivne narode Latinske Amerike i naglasio potrebu 'da vlade zemalja skupine ALBA svojim narodima u domovini jasno ukažu na lažne ljevičare koji samo unose pomutnju'.

'Kako se ove promjene ne bi zaustavile potrebno je na vrijeme otkriti opasnosti koje prijete kako izvana, tako i iznutra. Više od svega nam je potrebno jedinstvo i integracija, ali trebamo i ljude kao što je bio Hugo Chavez koji će predstavljati volju naroda', sjećanjem na pokojnog venezuelanskog predsjednika; lidera u regiji i putokaz cijelom svijetu - Huga Chaveza, završio je svoje izlaganje na XII Konferenciji skupine ALBA ekvadorski predsjednik Rafael Correa.

Nicolas Maduro: 'Jedini način da se zaustave imperijalističke vlade je još veća integracija i suradnja u svim sektorima'

Nakon ekvadorskog predsjednika je riječ preuzeo predsjednik venezuele Nicolas Maduro, koji je dao naglasak na gospodarsku suradnju, ali je govorio o potrebi za većom suradnjom zemalja članica skupine ALBA u svim sektorima; zdravstvu, obrazovanju, razmjeni u kulturi, očuvanju okoliša, itd.

Pozvao je okupljene lidere da svojim narodima pruže 'potpunu i besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, jer zemlje Bolivarskog saveza ta prava moraju jamčiti svojim narodima'.

Nakon sjednice je izjavio kako su 'usvojene važne odluke i osnovano regionalno povjerenstvo koje će se izjašnjavati o svim prijedlozima u gospodarskom sektoru, a prioritet će imati oni projekti koji će jačati stvaranje zajedničke ekonomske zone koja bi svima trebala jamčiti jednaku podršku i razvoj'.

'Odlučili smo kako se ova skupina zemalja mora integrirati u potpunosti; gospodarski, socijalno i politički. Treba podsjetiti kako je ideja o stvaranju regionalne alternative zaživjela zahvaljujući Hugu Chavezu. On je probudio borbeni duh indijanskog naroda, radničke klase, studenata i pokreta mladih i lideri skupine ALBA moraju služiti svojim narodima. Kasnije ćemo se susresti s poljoprivrednicima, radnicima, studentima i društvenim pokretima jer im to dugujemo', izjavio je venezuelanski predsjednik.

Nakon sastanka s liderima društvenih pokreta Nicolas Maduro je izjavio ' kako narodi Latinske Amerike imaju moralne i političke snage da stvore novu i neovisnu Latinsku Ameriku'.

'Moraju se zaustaviti oni koji pokušavaju unijeti razdor među određene skupine i više od svega treba jačati jedinstvo među mladima, sindikatima i seljačkim pokretima. Jedini način da se zaustave imperijalističke vlade je integracija i jedinstvo naših naroda, jer samo tako ćemo ostvariti punu neovisnost', rekao je Nicolas Maduro.

Na konferenciji skupine ALBA je sudjelovao i bolivijski predsjednik Evo Morales koji je prisutne izvijestio kako će se od 31. srpnja, do 2. kolovoza u bolivijskom gradu Cochabambi održati 'Antiimperijalistički skup' na kojem će sudjelovati predstavnici 20 svjetskih zemalja.

U Boliviji će se okupiti preko 1000 predstavnika pokreta iz zemalja Latinske Amerike, kao i predstavnici stranaka i društvenih pokreta iz Europe, Afrike, Azije i iz Kanade.

'Odaziv ovako velikog broja delegacija i pojedinaca je znak kako u narodima u svijetu sve više jača anti-imperijalistička svijest', izjavio je Alfredo Rada, koordinator skupa u Boliviji.

Na dnevnom redu skupa je pitanje političke, gopsodarske i teritorijalne suverenosti, kao i kršenje međunardnog prava, te politička strategija latinoameričkog kontinenta.

Morales je govorio o svom 'incidentu' od prije mjesec dana kada je prisilno prizemljen u zračnu luku u Beču nakon što su mu Francuska, Portugal, Italija i Španjolska zabranili prolaz kroz njihov zračni prostor. Eklatantno kršenje međunarodnog prava je za posljedicu imalo povlačenje veleposlanika Republike Bolivije iz tih zemalja.

'Važno je da se stvori novi političko-gospodarski model, ne samo za Boliviju, nego za cijeli svijet. Živimo u vremenu u kojem vladaju razne oligarhije i monarhije, a vrijeme je da počnu vladati narodi', izjavio je Evo Morales na konferenciji skupine ALBA u Ekvadoru.

Venezuela objavila rezultate istrage i imena skupine koja je organizirala atentat na predsjednika Madura

Jučer je ministar unutarnjih poslova Venezuele Miguel Rodriguez Torres priopćio javnosti 'kako postoje dokazi da su bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, Roberto Micheletti - predsjednik kojega je vojnim udarom u Hondurasu postavio Washington, poznati anti-komunist i terorista Luis Posada Carriles i poduzetnik iz Miamia - kubanac Eduardo Macaya odgovorni za planiranje ubojstva predsjednika Nicolasa Madura'. Istinitost tvrdnje venezuelanskog ministra je potvrdio i predsjednik skupštine Diosdado Cabello.

Miguel Rodriguez Torres je razgovarao s istražiteljima koji su sudjelovali u istrazi oko planiranja atentata na venezuelanskog predsjednika. Istražitelji iz Caracasa su u travnju ove godine dobili izviješća sa sastanaka skupine u Miamiu u Sjedinjenim Državama i iz Bogote u Kolumbiji gdje je dogovoreno 'kako Maduro mora biti nasilno uklonjen'.

'Na tim su sastancima sudjelovali Alvaro Uribe (Kolumbija), Roberto Micheletti (Honduras), predstavnik Luisa Posade Carrilesa i CIA-e i oni su se, kako bi destabilizirali zemlju, dogovorili kako je za atentat na Madura potrebno stupiti u kontakt s venezuelanskom desnicom', izjavio je ministar unutarnjih poslova Miguel Rodriguez Torres.

Torres je potvrdio kako je kasnije, 29. travnja, dobio 'izvješće o everzivnim akcijama u San Antonio del Tachiri, na jugozapadu Venezuele na granici s Kolumbijom', a sve informacije je dobio od obavještajaca koji su o svemu pravovremeno izvještavali Caracas.

"Eduardo Macaya, poduzetnik s prebivalištem u Miamiu, za ovu je akciju izdvojio dva i pol milijuna dolara, a suradnici su mu bili 'Julio' (prezime nepoznato), jedan član skupine 'Comando F4', te još dvojica za koje se znaju imena i da je jedan kubanac star 80 godina i da je njegova uloga bila suradnja u financiranju cijele akcije", tvrdi venezuelanski ministar.

Cilj akcije je bio destabilizacija Venezuele, stvoriti kaos u oružanim snagama i započeti oružani sukob koji je trebao trajati 'ne više od tjedan dana'. Akcija je obustavljena iz razloga jer su zbog rada venezuelanskih obavještajnih službi već ranije na vidjelo izašli neki njeni detalji, ali ministar Torres tvrdi 'kako ga to neće spriječiti da otkrije sve detalje oko planiranja atentata i uloge koju su imala gore navedena četvorica'.

'Ova je skupina pokušala stupiti u kontakt s venezuelanskom desnicom, ali je to osujećeno i ovaj je plan za sada propao. Istraga je još u tijeku i vode je naše tajne službe koje su uvjek ozbiljno i profesionalnoodrađivale svoje zadaće', naglasio je ministar Miguel Rodriguez Torres.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club