Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 30 svi 2020 21:20. Sada je: 30 svi 2020 21:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Brazil
PostPostano: 20 lip 2013 00:58 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 ožu 2011 11:16
Postovi: 2860
Lokacija: Slavonski Brod
Više stotina tisuća prosvjednika marširalo je jučer ulicama najvećih brazilskih gradova. Manji prosvjedi, koji su počeli prije dva tjedna, zadnjih dana ubrzano su narasli u najveće prosvjede u ovoj zemlji unatrag nekoliko desetljeća. Prosvjednici ističu više razloga zbog kojih izlaze na ulice, u prvom redu to je ogorčenost zbog loše kvalitete javnih službi, policijskoj nasilja, ali i korupcije unutar vlasti.

Prosvjednici su blokirali ulice i zaustavili promet u najvećim gradovima, uključujući Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte i Brasiliu. U glavnom gradu prosvjednici su se popeli na zgradu kongresa.

Prosvjedi su bili relativno mirni, no na nekim mjestima je došlo do obračuna između policije i prosvjednika. U gradu Porto Alegre nastala je materijalna šteta. Diljem zemlje prosvjednici marširaju s brazilskim zastavama uzvikujući "Narod se probudio!" i "Oprostite na smetnji, ali Brazil se mijenja".

Epicentar prosvjeda jučer se prebacio sa Sao Paula na Rio gdje je jučer popodne marširalo preko 100,000 ljudi.

slika

Iza Brazila stoji desetljeće ekonomskog rasta. Kao i u slučaju Turske, mnogi će se zapitati zašto prosvjednici izlaze na ulice. Odgovor je u suštini isti - ekonomski rast nije pravedno i ravnomjerno raspodijeljen među stanovništvom. Klasne razlike postaju izraženije, jaz između bogatih i siromašnih se širi, a tamo gdje se okreće veliki novac buja i sve veća korupcija.

Stanje javnih službi u Brazilu nije zadovoljavajuće i to je jedan od najvećih razloga zbog kojih stanovnici izlaze na ulice. U isto vrijeme vlasti troše ogroman novac na izgradnju novih stadiona za predstojeće svjetsko prvenstvo u nogometu. Kao i u slučaju Južne Afrike prije 4 godine, novac poreznih obveznika troši se na sportsku manifestaciju s ciljem podizanja imidža zemlje dok se znatan dio stanovništva nalazi u siromaštvu.

10% najbogatijih Brazilaca dobiva 42.7% prihoda u zemlji, dok najsiromašnijih 10% dobiva svega 1.2%. Prema podacima iz 2009. čak 21.4% stanovništva živi ispod granice siromaštva. Kao i u slučaju drugih brzorastućih ekonomija, nejednakost je velika.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff nastavila je s politikom prethodnika Lule da Silve. Nominalno vlasti brinu za socijalna pitanja. Tako je predsjednica Rousseff početkom ove godine izjavila kako će "ekstremno siromaštvo uskoro biti iskorijenjeno u Brazilu". Predstavila je program "Brasil Sem Miséria" (Brazil bez bijede) koji se zapravo svodi na davanje novčane pomoći od strane države siromašnim stanovnicima. Ovo nije dugoročno rješenje i mnogi ističu kako se ovom metodom samo "kupuju glasovi". Naime, srednja i gornja klasa već se glasno buni protiv "assistencialismo" politike (državna davanja).

"Socijalni" kapitalizam je i dalje izrabljivačka ekonomska doktrina koja u konačnici mora, prije ili kasnije, dovesti do pobune potlačenih. Jedina je razlika u tome što se donju klasu nastoji "smirivati" s povremenim socijalnim davanjima, no takav sustav nije održiv, kako u drugim državama, tako i u Brazilu.

Ekonomija je srce problema i pozadina svakog narodnog nezadovoljstva, no popratni elementi pojačavaju to nezadovoljstvo. Jedan od tih elemenata je i kriminal u Brazilu. Brazil ima 23.8 ubojstava na 100,000 stanovnika. Otmice, bande, pljačke, sve su to prečeste pojave u današnjem Brazilu. S druge strane stoji policijska brutalnost i korupcija, što je također veliki problem.

Naravno, Brazil ima i pozitivnih strana. Primjerice javno obrazovanje je besplatno na svim razinama. No, pozitivne strane ne mogu sakriti brojne negativne. Favele i slumovi - sirotinja naselja koja se protežu diljem predgrađa velikih gradova, podsjećaju nas da stanje u Brazilu nije nimalo idealno.

Dobar ekonomski rast već predugo traje da bi toliki stanovnici živjeli u tolikoj bijedi. Bivši predsjednik Lula da Silva priznao je početkom prošlog desetljeća kako u Brazilu postoji "ekonomski aparthejd" te je tada najavio borbu protiv istoga. Ta borba nije bila laka. Lula jest podigao milijune iz siromaštva, no gornje klase pomno su pratile svaki njegov korak.

Oni koji enormno profitiraju od ovakvog Brazila nikada neće dopustiti da Brazil postane nešto drugo - tu na scenu stupa narod, što se upravo događa ovih dana. Oni moraju biti faktor koji će dovesti do pravih promjena, vlasti to nikada neće učiniti za njih. S nepravednim ekonomskim modelima mogu se obračunati samo oni koji su direktne žrtve tih modela.

Prosvjedi su početkom ovog mjeseca počeli u Sao Paulu zbog povećanja cijene karata za autobuse i metro. No, do sada stvari su već eskalirale na jednu sasvim višu razinu. Najveći sukobi dogodili su se prošlog četvrtka kada je policija u Sao Paulu napala prosvjednike gumenim mecima i suzavcem. Preko 100 osoba je ozlijeđeno, od toga 15 novinara koji ističu da je policija namjerno ciljala.

Brazilske vlasti, ako imaju imalo mudrosti, shvatiti će da se silom neće postići ništa. Dovoljno je samo pogledati što se upravo dešava u Turskoj gdje je premijer Erdogan naivno mislio kako će silom razbiti narodni ustanak.

Vladajuća Radnička Partija (Partido dos Trabalhadores ili PT) bila je 80-ih jedan od najznačajnijih ljevičarskih pokreta u Latinskoj Americi. Formirana je u vrijeme kada su komunističke stranke bile zabranjene, da nisu vjerojatno bi se i ova stranka zvala drugačije čemu svjedoči i njihov službeni simbol - crvena petokraka. No, dani revolucionarnog socijalizma davno su prošli u PT-u te se danas stranka balansira između socijaldemokracije i demokratskog socijalizma (razlika u pojmovima je značajna).

Ovi prosvjedi dobra su stvar za Brazil. Uz pretpostavku da će još i rasti, mogu izvršiti snažan pritisak na PT. Brazilskim vlastima ovo bi morao biti poziv na buđenje. Epiteti "brzorastuće ekonomije" neće im značiti ništa ako im u zemlji bukne pobuna. Narodima diljem svijeta nije do gospodarskih floskula, cilj je stabilna ekonomija, jer ove "brzorastuće" često postaju i "brzopadajuće". Imamo primjera diljem svijeta, ali i u Europi (sjetimo se Irske).

Brazilski prosvjednici zaslužuju apsolutnu solidarnost bez obzira što se sve ovo događa u deklarativno "ljevičarskoj" zemlji. Treba priznati činjenicu kako stvari u Latinskoj Americi zadnjih godina idu na bolje, ali definitivno situacija nije savršena. Politički lideri ne mogu, a gotovo sigurno je da niti neće, sami poduzeti iduće korake koji se moraju desiti da bi Latinska Amerika zaista postala utočište socijalne pravde.

Mnogi će opravdano povući paralele s aktualnim događanjima u Turskoj. Nema sumnje kako su prosvjedi u Turskoj globalna inspiracija te kako mogu biti poprilično motivirajući faktor. Zasigurno su aktualna događanja u Turskoj barem djelomično inspirirala brazilske prosvjednike da izađu na ulice u masovnom broju.

Sličnosti postoje, i ovdje se radi o prosvjedu protiv izuzetno "popularne" vlade koja ostvaruje odlične rezultate na izborima. No, kao i u slučaju Turske, to ne znači da prosvjednici nemaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo. Ako ćemo se baš baviti klasnim karakteriziranjem, mogli bismo reći kako su prosvjednici u Turskoj ipak iz jedne - nazovimo je - "niže srednje" klase, dok je u Brazilu stvar ipak malo drugačija, ovo je primarno pobuna donje klase što znači da će i njihovi zahtjevi biti konkretniji i više fokusirani na ekonomska pitanja (što ne znači da to do sada već nije slučaj i u Turskoj).

Jako je važno što će brazilske vlasti napraviti u idućim danima. Važno je da se suzdrže od komentara kakve smo mogli čuti od strane turskog premijera. Priče o "stranim zavjerama", "terorizmu" i slično samo će pojačati gnjev naroda. Brazilske vlasti moraju izaći u susret legitimnim zahtjevima naroda, mada u ovom trenutku nije jasno kako će to učiniti ni koje su im mogućnosti.

Postoji stvarna opasnost da će se ipak odlučiti za silu, oblake suzavca, gumene metke i vodene topove. To bi bila katastrofalna odluka koja bi mogla ugroziti budućnost Brazila, ali i cijele Latinske Amerike jer Brazil je ključni trgovinski partner u regiji. Ovi dani pokazati će koliko je brazilsko vodstvo spremno nositi se s ovakvom situacijom u zemlji te hoće li postupiti pravedno - reagirati pozitivno na zahtjeve naroda - ili su do sada već preduboko zaglibili u fantazije o "brzorastućim" ekonomijama i drugim kapitalističkim bajkama koje nikada nemaju sretan završetak.

advance.hr

_________________
slika
Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Brazil
PostPostano: 22 lip 2013 01:16 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11051
Lokacija: Samobor
Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je politički veteran koji očito dobro zna kako se nositi u situaciji kada stotine tisuća nezadovoljnih prosvjednika izađe na ulice diljem zemlje. Ono što je ona učinila upravo je suprotno od reakcije turskog premijera Erdogana koji svojim komentarima svakodnevno dolijeva galona ulja na vatru.

Predsjednica Rousseff istaknula je kako se "glasovi tisuća prosvjednika diljem zemlje moraju čuti". "Moja vlada sluša ove glasove promjene", poručila je Rousseff obrativši se naciji iz predsjedničke palače. "Moja vlada želi povećati pristup obrazovanju i zdravstvu, razumijemo zahtjeve naroda koji traži promjene".

Pozdravila je prosvjednike jutro nakon što je na ulice izašlo više stotina tisuća nezadovoljnih građana diljem zemlje. Odmah je priznala kako postoji potreba za unapređenjem javnih službi. Ističe kako je njena vlada predana socijalnoj promjeni te kako će pozorno saslušati mnoge probleme koje ističu prosvjednici.

"Dobro je vidjeti tolike mlade ljude, odrasle - unuke, očeve i djedove - kako marširaju zajedno noseći brazilsku zastavu, pjevajuću našu himnu boreći se za bolju zemlju", istaknula je Rousseff te naglasila kako se "ponosi prosvjednicima".

"Brazil se probudio snažniji jutros. Veličina sinoćnjih prosvjeda pokazuje energiju naše demokracije, snagu glasa ulice i civilnosti naše populacije", poručila je Rousseff.

Okidač za masovne prosvjede bila su povećanja cijene autobusnih karti u većim gradovima. Jučer su te cijene po hitnom postupku smanjenje. Tijekom dana predsjednica Rousseff otputovala je u Sao Paulo gdje se sastala s bivšim brazilskim predsjednikom Lulom da Silvom. Lula je njen politički mentor, radnik metalac i vođa sindikata koji predvodio masovne radničke prosvjede 70-ih godina i danas je izuzetno važan i utjecajan politički akter.

"Moja vlada čuje glasove koji pozivaju na promjenu, moja vlada je predana socijalnoj transformaciji. Oni koji su jučer izašli na ulice poslali su jasnu poruku cijelom našem društvu, no prije svega političkom vodstvu na svim razinama vlasti", istaknula je predsjednica.

Ističe kako je njena vlada "podigla 40 milijuna ljudi u status srednje klase", no, svoja dostignuća ne iznosi na bahat način te priznaje kako se treba učiniti još jako puno.

Hoće li ovo biti dovoljno da se zaustave prosvjedi koji su zahvatili cijelu zemlju, tek će se vidjeti u narednim danima. Ogorčenja je mnogo i prosvjednici se do sada bune na daleko veći broj problema no što je cijena autobusnih karata. Posljednje vijesti sugeriraju kako ipak dolazi do eskalacije - iz Brazila ističu kako će poslati trupe nacionalne sigurnosti na ulice.

Ipak, taktika predsjednice Rousseff je u ovoj situaciji najbolja moguća. Mnogi su u zadnja dva dana povukli paralele između Turske i Brazila, no reakcije vlasti potpuno su drugačije. Rousseff ni ne nastoji sakriti probleme te prosvjednicima poručuje kako su u pravu - cijeli ovaj njen govor poprilično podsjeća na onaj iz bivše Jugoslavije kada je Josip Broz Tito 1968. nakon izbijanja studentskih prosvjeda u Beogradu poručio "Studenti su u pravu!".

Dilma Rousseff
Nakon vojnog udara 1964. u Brazilu, Rousseff se pridružila marksističkoj urbanoj gerili i niz godina provela u borbi protiv diktature. 1970. je zarobljena i provela je 2 godine u zatvoru gdje je i mučena.
Podsjetimo, vojska je u Brazilu izvršila državni udar 1964. nakon što je na vlast demokratskim putem došao ljevičarski predsjednik João Goulart. Vojna hunta vladala je Brazilom sve do 1985.
Kao i mnogim drugim primjerima, iza nasilnog rušenja demokratski izabrane vlasti u Brazilu (još jednom) je stajao SAD.

Deklasificirani dokumenti iz 2004. otkrivaju kako je tadašnji predsjednik Lyndon Johnson putem CIA-e organizirao sve detalje vojnog udara. SAD su opskrbili izvršioce državnog udara sa svim potrepštinama uključujući i direktno financiranje. Amerika je također poslala mornaricu u slučaju da vojna hunta zatreba asistenciju.

Vojna hunta u Brazilu, baš kao i u drugim zemljama Latinske Amerike, se raspala 80-ih godina prije svega zbog činjenice da više nije mogla adekvatno upravljati ekonomijom. U zemlju je vraćena demokracija i slobodni izbori, ali pod jednim uvjetom - morala se uvesti amnestija za sve zločine počinjene u vrijeme vojne vladavine 1964-1985.

Ljevica se vratila na vlast 2003. kada je izabran za predsjednika Luiz Inácio Lula da Silva. Od 2011. na vlasti je predsjednica Dilma Rousseff, za koju mnogi tvrde da je nasljednica Luline politike.
Brazil je danas zemlja visokog ekonomskog rasta, ali kronični problemi još uvijek su izraženi - u prvom redu ekstremno siromaštvo


slika

Dilma Rousseff pred vojnim sudom u Brazilu, tada je imala 23 godine. Kao borac marskističke gerile zatvorena je i mučena.

advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Brazil
PostPostano: 26 lip 2013 00:37 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 ožu 2011 11:16
Postovi: 2860
Lokacija: Slavonski Brod
Analiza: "Apolitični prosvjednici" u Brazilu koji pale zastave Radničke partije s porukama ljevičarima - "Odlazite na Kubu!" i "Gubite se u Venezuelu!"

Početkom ovog mjeseca su u Sao Paolu zbog povećanja cijene karata za autobuse i metro za počeli prosvjedi koji su se ubrzo proširili diljem Brazila i jučer je u oko stotinjak gradova bilo milijun ljudi, a u deset gradova su se zabilježili sukobi s policijom u kojima je poginula jedna osoba.Nakon jučerašnjih događaja je brazilska predsjednica, Dilma Roussef, otkazala posjet Japanu i sazvala hitnu sjednicu užeg kabineta vlade kako bi se pokušao naći odgovor na sasvim legitimne zahtjeve prosvjednika, za koje je i sama izjavila 'kako su u pravu i da će vlada čuti njihove pozive na promjenu'. Vlada je po završetku sjednice usvojila program za provođenje reformi koje će predstaviti javnosti i osudila nasilje koje je eskaliralo u proteklih nekoliko dana.

U ovom se članku nećemo baviti legitimnim zahtjevima prosvjednika, niti uzrocima nezadovoljstva Brazilaca u jednom od najbrže rastućih gospodarstava u svijetu, nego prosvjedima kao prilikom koju brazilska desnica nije mogla propustiti i zbog čijeg se uplitanja oglasio i pokret Movimento Passe Livre, koji se zalaže za besplatan javni prijevoz i od kojeg su krenuli zahtjevi za poboljšanjem standarda građana i boljim radom javnih službi, a koji je u svom službenom priopćenju otkazao sve zakazane manifestacije 'zbog teških slučajeva nasilja u kojima su žrtve bile pripadnici ljevičarskih i društvenih pokreta'.

Do otkazivanja je došlo nakon što su pojedini društveni pokreti i ljevičarski aktivisti prijavili slučajeve nasilja koje su pretrpjeli od strane 'apolitičnih nacionalista', skupine koje tvrde kako ne pripadaju nijednoj političkoj organizaciji, niti slijede bilo kakvu ideologiju i da su za njih ovi prosvjedi 'apolitični'.

Movimento Passe Livre i dobar dio prosvjednika su izrazili zabrinutost 'kako bi prosvjedi mogli biti instrumentalizirani od strane brazilske desnice i medija koji su mahom u vlasništvu financijske i poduzetničke oligarhije'.

Movimento Passe Livre, pokret iz Sao Paola koji je odigrao ključnu ulogu o početnoj organizaciji i koordinaciji prosvjeda u Brazilu priopćio je da će se suzdržati od zakazivanja bilo kakve vrste prosvjeda zbog agresije na pripadnike eksponenata i aktivista (socijaldemokratske ?!) Radničke partije Brazila od strane mase u pojedinim gradovima.

'MPL neće zakazivati, niti organizirati nove manifestacija. Zabilježeni su teški slučajevi nesnošljivosti upućene prema pripadnicima političara koji su od početka ove borbe uvijek bili na našoj strani', izjavio je Douglas Beloni, glasnogovornik pokreta MPL.

Na društvenim mrežama u Brazilu, ali i diljem svijeta u posljednjih nekoliko sati se objavljuju alarmantne poruke koje upozoravaju na rastuću ulogu u prosvjedima 'apolitičnih skupina', a koje se prepoznaju po nacionalističkim sloganima i otvorenom mržnjom prema ljevičarskim organizacijama i društvenim pokretima, te njihovim aktivistima i militantima. Ove skupine nisu neprijateljski nastrojene samo prema određenoj politici ili lokalnoj samoupravi, što je i bila odlika ovih prosvjeda, nego i prema radikalnoj ljevici koja je uvijek oštro kritizirala poteze državne i regionalnih vlada i to s istim žarom kao i onih prethodnih. Netrpeljivost i mržnja se posebno osjetila tijekom velike manifestacije koja je u četvrtak preplavila San Paolo, kada su pojedine skupine otvoreno fizički nasrnule na dio povorke koju su činili militanti iz političkih organizacija, stranaka i sindikata ljevice. Tijekom sukoba su aktivisti Radničke partije (stranke predsjednice Dilme Rousseff) i pripadnici ostalih radikalnih ljevičarskih organizacija prisiljeni napustiti povorku, a njihove su zastave poderane ili zapaljene.

Protagonisti onoga što čelnici društvenih pokreta u Brazilu nazivaju 'pokušajem linča' su pripadnici 'Nestranačke platforme' koja se poziva na agresivni nacionalizam i koja pokušava težište prosvjeda prebaciti s početnih zahtjeva, besplatan javni prijevoz, više ulaganja u socijalne službe i demokratske reforme, ka općoj pobuni protiv ljevice na vlasti. Uz otvoreno neprijateljske slogane upućene vladi, ovi su prosvjednici prisilili ljevičarske organizacije da razviju svoje zastave, a u težim je slučajevima došlo do otvorenog fizičkog sukoba i agresije. Žrtve 'Nestranačke platforme' su bili i aktivisti PCdoB, komunističke partije koja podržava vladu, ali i PSTU, članovi ekstremno ljevičarske stranke koja svakako nije odgovorna za politiku socijaldemokratske vlade predsjednice Rousseff. 'Apolitični nacionalsti' su se okomili i na pripadnike Movimento Sem Terra, pokreta seljaka koji se bore za agrarnu reformu.

Među militantima brazilske ljevice sve više jača uvjerenje 'kako iza ove teoretski apolitične platforme, ukoliko se prosvjedi protiv određene politike ikako mogu nazvati apolitičnima, stoje interesi institucionalne i ekstremne desnice'. Ovakvo je razmišljanje prevladalo nakon što su mediji u vlasništvu financijske i poduzetničke elite (kao npr. GloboTV) čitavo vrijeme otvoreno podržavali prosvjede i optuživali vladu, ali i generalno krivili ljevicu i komuniste za stanje u zemlji. Čelnici još jedne od ekstremno ljevičarske skupine (PSOL) tvrde 'kako je normalno da su u spontano nastaloj masi različita stajališta'.

'Ono što nije normalno, to je da se pokret doslovno podijeli po stranačkoj pripadnosti. Mislim da sve to dolazi od strane socijaldemokratske partije PSDB, koju u stvari drži brazilska desnica i koja pokušava iskoristiti slabosti koje trenutno karakteriziraju stranke u Brazilu, a posebno Radničku partiju na vlasti', izjavio je Maurício Costa de Carvalho, jedan od lidera PSOL-a koji je i sam bio žrtvom agresije. (Ne zaboravimo kako je i Henrique Caprilles u Venezueli sebe tijekom predizborne kampanje nazivao "istinskim socijalistom", a Chavezove pristaše kubanskim poslušnicima. Očigledno da je takva definicija izuzetno popularna u posljednje vrijeme u Latinskoj Americi. op.a.)

Poruka 'apolitičnih' brazilskoj ljevici: 'Odlazite na Kubu!' i 'Gubite se u Venezuelu!'

Oko identiteta agresora se još nitko ne usuđuje izaći s konkretnim optužbama. Za jedne se radi o neonacističkim skupinama, za druge o pripadnicima institucionalne desnice, za treće koji još nisu zaboravili sukobe boljševika i anarhista od prije sto godina: o 'anarhistima', no činjenica je da se uvijek u fizičkim nasrtajima pojavljuju prekrivenog lica.

Prema snimkama i fotografijama, tj. odjeći, jasno je kako se radi o pripadnicima srednjeg sloja koji u Brazilu ne osjeća egzistencijalnu ugrozu. Više od same odjeće i detalja govore njihovi slogani koje uzvikuju kao poruku ljevičarskim aktivistima, a oni uglavnom glase 'Odlazite na Kubu!' i 'Gubite se u Venezuelu!'. Agresije poput ove u Sao Paolu su zabilježene i u drugim gradovima.

Na kraju treba napomenuti kako su bez obzira na suzdržanost Movimento Passe Livre, pokreta od kojeg je sve i započelo, daljnji prosvjedi zakazani u barem 60 brazilskih gradova.Veliku ulogu o daljnjemem organiziranju prosvjeda naravno imaju društvene mreže, a najutjecajniji je AnonymousBrasil čija su uputstva za prosvjede putem Facebooka u samo par dana podijeljena 40 000 puta. Osim Sao Paola, manifestacije koje nemaju veze s javnim prijevozom će se održati u Aracaju, Campo Grande, Fortalezi, Florianopolisu, San Paolu, Recife, Teresini i Curitibi.

U ovom trenutku nam preostaje samo da se nadamo kako prosvjede za poboljšanjem uvjeta života za brazilski narod neće preoteti brazilska desnica (sljednica vojne diktature) i kako će društveni pokreti sačuvati Brazil povratka u diktaturu.

advance.hr

_________________
slika
Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Brazil
PostPostano: 13 srp 2013 14:33 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11051
Lokacija: Samobor
Brazilski prosvjedi: legitimne zahtjeve za uvođenjem demokratskog socijalizma "preotela" financijska i gospodarska elita u službi SAD-a

Prije nešto više od dva tjedna prosvjedi u Brazilu, koji su u početku počeli u znak protesta zbog poskupljenja javnog prijevoza u Sao Paolu, kulminirali su do te mjere da se na ulicama gradova okupilo preko milijun ljudi u samo jednom danu. Danas internetskim stranicama brazilskih medija niti jedna jedina vijest ne govori o okupljanjima koja su još nedavno po svemu ličila na one u Turskoj ili Egiptu. Što se dogodilo u Brazilu da su glavne vijesti u skoro svim medijima špijuniranje od strane SAD-a, slučaj Snowden, nedavna pobjeda brazilske reprezentacije u Kupu konfederacija i sl.?

Poznato je kojom se dinamikom sve odvijalo i kako se legitimni prosvjed kojega je inicirao Movimento Passe Livre u Sao Paolu umalo pretvorio u 'obojenu revoluciju'. Nakon napada 'Nestranačke platforme' na aktiviste ljevičarskih društvenih pokreta, političkih organizacija i stranaka, Movimento Passe Livre je priopćio da prestaje s organiziranjem daljnjih okupljanja'jer ne želi sudjelovati u rušenju vlasti (što od samog početka njihovi aktivisti nisu niti zahtijevali op.a.) zajedno s ekstremističkim desničarskim frakcijama'.

Pripadnici 'Nestranačke platforme' su tvrdili kako ne pripadaju nijednoj stranci, te kako nemaju lidera s kojim bi vlasti mogle pregovarati, ali su izražavali svoje nezadovoljstvo sa stanjem javnog prijevoza u kojem prosječni Brazilci dnevno provedu 5-6 sati kako bi išli na posao i vratili se kući. Osim toga, prosvjedovalo se zbog milijardi koje država troši za izgradnju sportskih objekata za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. , kao i Olimpijske igre 2016. Tražilo se da poboljša rad javnih službi, prije svega u obrazovnom i zdravstvenom sektoru, te se optuživalo vladu za korupciju.

Još prije no što će doći do raskola i što će Movimento Passe Livre zajedno s ostalima iz 'lijevog bloka' otkazati sudjelovanje u daljnjim okupljanjima, organiziranje prosvjeda se u potpunosti počelo obavljati uz pomoć društvenih mreža. Brazilska policija tvrdi kako se na nasilne prosvjede pozivalo upravo od strane anonimnih korisnika Facebooka čiji je identitet nemoguće utvrditi.

Međutim, postoje neke indicije koje bi mogle dati odgovore na pitanje kako su se prosvjedi od legitimnih zahtjeva za napuštanjem vladinog modela upravljanja i vraćanja demokratskom socijalizmu pretvorili u desničarsko orgijanje na kojima se ljevičarima poručivalo: "Odlazite na Kubu!" i "Gubite se u Venezuelu!".

Vlasnik Facebooka, Mark Zuckerberg, 19. lipnja je na FB stranici jedne od brazilskih udruge za ljudska prava objavio fotografiju na kojoj drži papir s natpisom 'Nije riječ samo o 20 centi!#ChangeBrazil!'.

#ChangeBrazil je prema mnogima 'preoteo' prosvjede i vodio ih do samog kraja, a riječ je o pripadnicima višeg srednjeg sloja, kao što se vidi i po fotografijama na njihovoj internetskoj stranici, te u člancima koji su o njima objavljivani. Francuski Le Monde je brazilske prosvjednike opisao 'kao dobro obrazovane, koji nikada nisu osjetili socijalnu isključenost', što je vrlo čudno za taj dnevni list, a Réseau International si je "dao truda" da analizira odjeću i gadžete prosvjednika u prvim redovima i došao do zaključka da samo garderoba i mobiteli koje imaju vrijede i po nekoliko brazilskih plaća. Réseau International završava s osvrtom na brazilsku dijasporu u Izraelu koja je oštro kritizirala predsjednicu Rousseff i tražila da kormilo države preuzme kandidat "Socijaldemokratske stranke Brazila - PSDB" koju podržava SAD, José Serra.

Vraćajući se na Marka Zuckerberga, poznato je da je u početku svoje poduzetničke karijere bio kontaktiran od stane CIA-e, koja je čak i financirala njegove aktivnosti. Niti njegove veze s NSA (US National Security Agency ) nisu nikakva tajna. Dakle, da li je moguće da su podrška i pozivanje na prosvjede od strane Zuckerberga slučajnost? Tolika slučajnost da on osobno više ne podržava poboljšanje usluga javnog prijevoza ili javnih službi, nego poziva na borbu i radikalne promjene.

Protuobavještajna služba i brazilska policija na sve načine pokušavaju pronaći osobe koje su u tijeku prosvjeda putem društvenih mreža uspjele nametnuti sasvim drugačiju političku agendu od početno zamišljene. Istraga o 'neprijateljskoj uporabi društvenih mreža' je dobila poseban tim i pojačano se radi na otkrivanju pojedinaca. U Brazilu se internetom služi 80 milijuna ljudi, a 140 milijuna ih posjeduje mobilne telefone i svi slogani koji se odnose na destabilizaciju socijalne i političke situacije u Brazilu biti će predmetom istrage.

Aktivnosti nevladinih organizacija koje su u kontaktu s američkim veleposlanstvom i uredima USAID-a u Brazilu, također su zanimljive istražiteljima. Lokalni blogeri su primijetili kako su prosvjedi kulminirali u svim gradovima u kojima su službeni ili uredi nevladinih udruga iz Sjedinjenih Američkih Država., tj. u Braziliji, Rio de Janeiru, Porto Alegreu, Sao Paolu, itd. U Brazilu se nalaze i jedni od najvećih ureda američke vojne obavještajne službe i CIA-e na kontinentu, čiji je politički koordinator za sve aktivnosti u Brazilu veleposlanik Thomas Shannon. S punim se pravom može reći kako su prosvjedi od prošlog mjeseca narušili imidž Brazila kao 'latinoameričkog diva' i zemlje dinamičnog gospodarskog rasta, a koji je prevladavao u svim svjetskim medijima.

Ovi su prosvjedi protumačeni kao uvertira u predsjedničke izbore koji će se održati u listopadu 2014., a na kojima se aktualna predsjednica Dilma Rousseff kani kandidirati po drugi put. Destabilizaciju su analitičari definirali kao 'test hrabrosti za vladu i lokalne političare' i u prvom su trenutku lokalne vlasti u pojedinim provincijama odgovorile grubom represijom na masovna okupljanja, koristeći se pri tom čak i vojnom policijom. Dilma Rousseff je potom izašla pred javnost i osudila 'prekomjernu uporabu sile', naglašavajući kako su odluke da se koristi vojna policija bile odluke lokalnih guvernera za koju od središnjih vlasti u Braziliji nisu tražili posebno odobrenje.

U Brazilu se mnogi opiru 'prevlasti ljevice' i imaju osjećaj da je u deset godina vladavine Lula da Silve i Dilme Rousseff vlada duboko ogrezla u korupciju, te kako neizostavno mora otići. Politički analitičari u Brazilu komentirajući ono što se dogodilo naglašavaju kako se 'sve dogodilo tako iznenada, da je čak predsjednica Rousseff morala otkazati posjet Japanu'. Nakon niza susreta s čelnim ljudima iz oružanih snaga i policije, Rousseff je odabrala jedinu moguću opciju: prihvatila je politiku pomirenja, umjesto sukoba koji bi samo dodatno rasplamsao strasti. Tada je izjavila 'kako u suštini podržava prosvjednike, a o političkim reformama će se narod izjasniti na referendumu'. Referendum bi trebao biti prvi korak ka donošenju ustava prema kojem bi narod imao veću ulogu u odlučivanju o strateški važnim pitanjima za zemlju. Glede Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara, izjavila je kako 'nije nužno da Brazil bude domaćin i kako se te sportske manifestacije uvijek mogu otkazati', no prije otkazivanja započetih radova i svega onog što slijedi, obećala je kako će profit od nafte preusmjeriti za poboljšanje javnih službi, a tek onda će se razmatrati o zahtjevima za otkazivanjem.

Planovi Dilme Rousseff, iako su u svojoj biti pozitivan odgovor na zahtjeve prosvjednika, među oporbom, te financijskom i poduzetničkom elitom u Brazilu su praktično dočekani 'na nož'. Iz tih se krugova moglo čuti 'kako će Luline i Dilmine političke odluke Brazil odvesti ravno u populistički režim nalik onome kojega je stvorio Hugo Chavez u Venezueli'.

Obamina administracija mora učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi takav scenarij. Zbog toga se 2012. Amerika odlučila na stvaranje 'Pacifičkog saveza' (Pacific Alliance) u kojega su pod vodstvom Sjedinjenih Država pristupile četiri zemlje u regiji: Meksiko, Kolumbija, Čile i Peru. Treba naglasiti kako je Ekvador, iako je bio pozvan, obio sudjelovati u radu 'Pacifičkog saveza' kao punopravna članica, jer je sasvim jasno da je jedna od glavnih zadaća ove asocijacije ograničiti utjecaj Brazila u zapadnoj hemisferi i stvoriti geostratešku protutežu brazilskoj ekspanziji.

Pod različitim izgovorima Pentagon već duže vremena vrši združene vojne vježbe u blizini Brazila; na teritoriju Trinidada i Tobaga, Surinama, Guayane i Perua i sigurno im je svrha da unaprijed donesu plan o eventualnoj vojnoj aktivnosti. IV Flota američke ratne mornarice je stalno prisutna u Atlantskom oceanu u blizini brazilskih naftnih nalazišta. Ne treba posebno govoriti o stalnim naporima američke administracije u slabljenju brazilskih saveznika u regiji; u prvom redu Venezuele, Ekvadora, Nikaragve i Kube. Nedavno približavanje NATO saveza Kolumbiji se također može protumačiti kao jednu vrstu pritiska na Brazil.

Mediji i brazilski prosvjedi

Mediji u Brazilu također igraju posebnu ulogu u svemu. Za vrijeme prosvjeda su natiražniji i najgledaniji mediji objavljivali vijesti 'kako su zone u blizini stadiona očišćene od opasnih elemenata' i kako su 'sirotinjske četvrti nasilno uklonjene kako bi se napravilo prostora za objekte građevinskih tvrtki koje vrše radove, a da se ljudima nije dala odšteta za njihove domove'. U nekoliko slučajeva su se zabilježili takvi radovi, no oni su uvijek bili odluka lokalnih vlasti ili guvernera provincija koji imaju visoku autonomiju u odnosu na središnje vlasti u Braziliji. To naravno nije smetalo da se sva krivnja prebaci na vladu koja se morala pravdati za ono za što objektivno nije mogla biti odgovorna.

Prosvjedi u Brazilu su od strane zapadnih medija praćeni do u najsitnije detalje. Politolozi i analitičari su potom davali svoj sud koji je uglavnom stvarao negativnu sliku o Brazilu i sposobnosti vlade da bez trauma po stanovništvo organizira sportske manifestacije. Potom se medijski linč vlade preselio na 'sportski teren' i bilo je onih koji su tvrdili kako 'svjetsko prvenstvo treba otkazati jer vlada nije u stanju pružiti zaštitu igračima i posjetiteljima'. Riječ je o pritisku na Brazil kroz sportska pitanja, ali je svima jasno kako taj pritisak sa sportom nema baš nikakve veze.

Do koje su granice mediji spremni ići dovoljno je navesti 'moguće razloge zbog kojih je splasnuo revolucionarni potencijal u Brazilaca'. Navodno je 'Španjolska reprezentacija u dogovoru s Brazilcima namjerno izgubila u finalu Konfederacijskog kupa 01.07.2013. i euforija je Brazilcima odvukla pozornost od važnih pitanja, pa tako i od borbe za bolje sutra'. Bolju sutrašnjicu možda, samo za koga?

advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club