Fosna je napisao:
Ne ulažem i nemam namjeru (za sada)
Priče o ulaganjima su me godinama interesirale ali sam se prestao njima baviti prije 7 – 8 godina (otprilike kada se pojavio bitcoin
).
Mene je više zanimala teorija nego samo ulaganje, a proučavao sam Opcije i Dionice (ne Forex).
Pročitao brdo knjiga o Fundamentalnoj i Tehničkoj analizi i teoriji ulaganja. Na kraju mi sve to dosadilo
Tehnička analiza se zbog svoje prirode može (vjerujem) u potpunosti primijeniti i na kriptovalute jer bi se oslanjala na bivša i sadašnja kretanja vrijednosti valute, na sentiment (fear/greed) i sl. Odprilike kao i Dionice/Opcije/Forex
Malo je problem sa Fundamentalnom analizom. Navodno postoje neke metode fundamentalne analize ali potpuno drugačije nego kod klasičnih ulaganja gdje se ona oslanja na financijsku stabilnost firme ili čitavih sektora.
Koliko sam razumio iza kriptovaluta postoji neka virtualna vrijednost iz koje bi se ta analiza mogla izraditi (nisam proučavao, kak sam rekel, dosadilo mi
.
U svakom bih slučaju u osnovnu školu uveo osnove financija i upravljanje kućnim budžetom.
mislim da sam sa kriptovalute zastranio u ulaganja
Generalno dobro zboriš. No, tehnička analiza se ne može primjeniti na kriptovalute jer njihov progres je geometrijska progresija. Nemaju pravi S/R ili support/resistancea koju su temelji tehničke analize. Kriptovalute nisu regulirane.
Svako današnje tržište ičega (npr. valuta) ima informatičke (naravno jer je trgovanje računalno) kontrole. Da to ne postoji, short sell može dovesti vrijednost do nule (kaskadni efekt). Ako gledamo sranja tih centralnih banaka te šta se desi kad regulacija potone, imamo npr. švicarca.
Kriptovalute nemaju regulacija, nemaju tehničku analizu, nemaju fundamentalnu analizu.
One su žešća kocka. Sve što nema logike (zašto, kada, dolje gore, fundamentalno ili ne) je kocka.
Kriptovaute rastu vertikalno, ali isto tako mogu i padati. Ako nešto nema logike onda je kocka a ljudi vole kockati i misle da znaju sve o tržištima
Hehe, Hrvati saznaju za to kad je vrijeme za prodaju. Tako je bilo i s fondovima. Najveća reklama je bila na najgoroj točki.....