Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 15 sij 2021 19:37. Sada je: 15 sij 2021 19:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Velika Britanija
PostPostano: 30 srp 2013 15:56 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11085
Lokacija: Samobor
Kakva budućnost čeka ne-kraljevsku djecu? Nejednakost u Britaniji danas raste brže nego za vrijeme Thatcher


slika


Ovih dana mainstream mediji bombardirali su nas presretnim vijestima o rođenju kraljevske bebe te svim mogućim trivijalnim detaljima vezanim uz taj događaj. 'Nadam se da će se beba brzo roditi, jer želim ići na odmor', izjavila je kraljica nekoliko dana prije poroda. Beba se rodila u luksuzno opremljenom privatnom krilu bolnice St. Mary u zapadnom Londonu, a čestitke kraljevskoj obitelji su uputili i Barack i Michelle Obama, dok je David Cameron izjavio kako je rođenje bebe velik trenutak za život britanske nacije.

Ono što je izostavljeno jest podatak da je na isti dan, daleko od očiju javnosti i kamera, u Velikoj Britaniji rođeno oko 2000 druge, manje sretne djece, od kojih će svako treće biti pogođeno siromaštvom – što je zabrinjavajuće visok broj za jednu razvijenu zemlju. Najviše pogođena područja su Manchester, Belfast, Birmingham, istočni predjeli Londona, Middlesbrough... Siromaštvom se u Britaniji smatra život s plaćom 60% manjom od prosjeka po tjednu. Dakle, ako je nacionalni prosjek oko 430 funti tjedno, siromašni imaju manje od 260 funti tjedno za život.

Emma Hardwick, s odjela za porodništvo u bolnici u Ipswichu, ističe kako se mnogo toga promijenilo od 1994., kada se ona zaposlila. 'Danas imamo mnogo žena koje ne mogu imati djecu. Vremena su se promijenila, pa tako i populacija – žene posljednjih 20 godina često rađaju starije, imaju kompleksnija zdravstvena stanja, neke možda imaju psihičke probleme ili pate od pretilosti', tvrdi.

U 2011. i 2012. godini, 2,3 milijuna djece u Ujedinjenom Kraljevstvu živjelo je u kućanstvima koja imaju ispodprosječna primanja. Procjenjuje se kako će broj djece odrasle u siromaštvu do 2020. godine doseći broj od 3,4 milijuna, što ne čudi s obzirom da su upravo donji slojevi snosili najveći teret krize i bili podvrgnuti mjerama štednje. Kate Pickett, profesorica epidemiologije u Yorku ističe kako je dječje siromaštvo čak gore u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u državama s nižim dohotkom po stanovništvu, poput npr. Mađarske. 'Ovaj uporan rast stope siromaštva među najmlađima nije pitanje ekonomskog rasta i bogatstva, već načina na koje se društveno bogatstvo raspoređuje. Siromaštvo ima dalekosežne posljedice na dijete, njegovu obitelj i društvo u cjelini. Ono što se dogodi u djetinjstvu utječe na psihički, kognitivni i socijalni razvoj te psihičko i fizičko zdravlje osobe kasnije u životu', tvrdi.

Organizacije za zaštitu djece napominju kako trogodišnja djeca koja odrastaju u kućanstvima s primanjima ispod 10 000 funti imaju puno veće šanse da obole od neke kronične bolesti. Roditelji ove djece su prisiljeni smanjivati količine obroka za svoju djecu, preskakati jela, štediti na obući i zimskoj odjeći i sl. 'Previše je djece čiji roditelji jedva spajaju kraj s krajem kako bi preživjeli. Ova djeca odrastaju gladna i zakinuta za dostojanstveno djetinjstvo na koje svi imaju pravo', podsjeća Enver Soloman, predsjednik organizacije za suzbijanje dječjeg siromaštva.

S daljnjim mjerama štednje koje će se odraziti na javne usluge, broj onih koji žive u siromaštvu samo će se povećati. Podaci Fabijanskog društva pokazuju kako se jaz između bogatih i siromašnih povećao duplo brže nego u razdoblju vladavine Margaret Thatcher. Dok su najsiromašnije obitelji na putu prema tome da izgube 12% svojih prosječnih primanja, oni najbogatiji izgubit će tek 3% svojih prihoda.

S druge strane, inicijativa Republic na svojim web stranicama ističe kako kraljevska obitelj, čak i u ovim vremenima ekonomske krize, porezne obveznike ukupno košta 200 milijuna funti godišnje (umjesto 40 milijuna funti kako iz kraljevske obitelji sami navode) – što je ekvivalentno 9 560 medicinskih sestara ili 8 200 policajaca ili ulaganjima za otkrivanje lijekova protiv raka. Ova cifra čini ju najskupljom europskom monarhijom.

Iz Fabijanskog društva podsjećaju kako se u ovom razdoblju eksplozije nejednakosti Laburistička partija mora okrenuti svojim egalitarnim korijenima i zauvijek zapamtiti da je redistribucija dobara ključ rješenja problema.

advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Velika Britanija
PostPostano: 21 kol 2013 17:01 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11085
Lokacija: Samobor
Sloboda novinarstva pod napadom u "bastionu demokracije" - britanski agenti upali u urede Guardiana, naredili uništavanje računala: "Više nema razloga da pišete o NSA"

Urednik britanskog lista The Guardian, Alan Rusbridger, otkrio je jučer kako su u njihove urede stigli agenti britanske obavještajne službe GCHQ te mu poručili kako mora predati sve dokumente ili da se hard-diskovi Guardiana moraju uništiti. Nakon razgovora, ističe Rusbridger, dvojica "stručnjaka za sigurnost" iz GCHQ-a (britanska verzija američke NSA) u podrumu ureda Guardiana nadzirali su fizičko uništavanje hard-diskova s podacima.

"Sada možemo opozvati crne helikoptere", rekao je jedan od agenata u "šali", ističe Rusbridger. Jedan drugi izvor upoznat sa slučajem rekao je u razgovoru za Reuters kako su zaposlenici Guardiana uništili računala pred agentima GCHQ-a. Ovo je direktni napad na novinarsku slobodu u jednoj Britaniji koja ostatku svijeta drži lekcije o "slobodi govora i novinarstva". Prijetnje su konkretne - jedan od agenata, prema pisanju Reutersa, rekao je Guardianovom uredniku Rusbridgeru: "Potaknuli ste debatu. Više nema razloga da pišete o ovome".

Rusbridger nastavlja - "Objasnio sam prirodu međunarodne suradnje te kako, iskreno govoreći, mi ne moramo svoje izvještaje objavljivati iz Londona. Već se većina naših tekstova vezano uz NSA objavljuje i uređuje u New Yorku i nije li mu palo na pamet da naš reporter Glenn Greenwald živi u Brazilu? No, ovaj se nije ni pomaknuo te je tako uslijedio jedan od najbizarnijih trenutaka u dugoj povijesti lista The Guaridan (op.a. list je utemeljen 1821.) kada su dvojica GCHQ stručnjaka za sigurnost nadzirala uništavanje hard-diskova u podrumu Guardiana. Pregledavali su sve da ne bi slučajno ostao neki mali komadić metala koji bi potencijalno mogao zanimati prolazeće kineske agente", ističe Rusbridger ironično opisujući ovu nesvakidašnju situaciju te navodi: "Cijeli incident je izgledao kao nebitna simbolika koja ne shvaća ništa o digitalnoj eri u kojoj živimo".

Naime, jasno je kako se tajni NSA dokumenti - koje je Greenwaldu proslijedio Edward Snowden - zasigurno ne nalaze u podruma lista The Guardian u Londonu. To znaju i agenti GCHQ-a, no ovo zapravo nije ni bio stvarni pokušaj uništavanja NSA dokumenata, već slanje jedne prijeteće poruke novinarima Guardiana koji su, eto, mislili da mogu pisati što god požele.

Britanski agenti otvoreno su mu poručili kako se dokumenti koje je pribavio Snowden moraju predati ili uništiti. Guardianu se također prijeti sudom. Alan Rusbridger otkriva kako ga je još prije dva mjeseca kontaktirao jedan visoki vladin dužnosnik koji je rekao kako predstavlja stajalište premijera Davida Camerona. Taj dužnosnik poručio mu je kako se NSA dokumenti moraju ili predati ili uništiti.

Nadalje, Rusbridger ističe kako mu je prije mjesec dana jedan također visoki dužnosnik u Cameronovoj vladi otvoreno rekao: "Imali ste svoju zabavu. Sada želimo da nam sve to predate". Rusbridger navodi kako Guardian neće pokleknuti pod pritiskom te kako će nastaviti pisati o NSA skandalu, samo ne više iz Londona.

Otkrića Rusbridgera su zapanjujuća i pokazuju do koje su mjere spremne ići britanske vlasti u zastrašivanju i prijetnjama. Da se ovako nešto događa u Turskoj ne bi iznenadilo, no Britanija - kao i SAD - se perfidno predstavlja kao kakva zaštitnica slobode govora, informacija i novinarstva. Da, štiti se novinarstvo, ali samo onda kada je riječ o režimskim medijima kao što je BBC. Novinarski tim The Guardian, predvođen hrabrim Glennom Greenwaldom, usudio se obavljati novinarstvo na način kako bi to i trebalo biti - usudili su se prokazati kriminalnu špijunsku mrežu NSA-a i GCHQ-a i sada snose posljedice.

Ove informacije koje otkriva Rusbridger dolaze svega dan nakon što su britanske službe u zračnoj luci privele i ispitivale punih 9 sati Greenwaldovog partnera Davidu Mirandu. Odvjetnica Eva Golinger komentirala je situaciju te istaknula kako je Britanija prekršila sve koncepte slobode novinarstva. "Govorimo o privođenju i ispitivanju novinara i njihovih partnera. Očito je kako je donijeta odluka da se mora krenuti protiv Snowdenovih dokumenata svim raspoloživim sredstvima, kršeći pritom prava pojedinaca i državne zakone".

Prvi intervju Mirande nakon maltretiranja u Londonu - "Prijetili su mi da će me baciti u zatvor ako ne budem surađivao"

David Miranda - partner i supružnik novinara Glenna Greenwalda koji je objavio tajne NSA podatke koje je dobio od Edwarda Snowdena - dao je jučer prvi intervju za The Guardian nakon što su ga ove nedjelje u londonskoj zračnoj luci priveli agenti te ga ispitivali punih 9 sati o Greenwaldu, novinarima Guardiana i NSA podacima. Miranda je u intervjuu s pravom istaknuo kako Britanija apsolutno zlostavlja moć. Priveli su ga na temelju protuterorističkog zakona, natjerali ga da im preda lozinke za njegovo računalo i mobilni telefon te su mu uskratili odvjetnika.

"Cijelo vrijeme su mi prijetili te mi govorili kako će me baciti u zatvor ako ne budem surađivao. Ponašali su se prema meni kao da sam kriminalac ili netko tko se upravo sprema izvesti napad na Britaniju. Bilo je iscrpljujuće i frustrirajuće, ali znao sam da nisam učinio ništa pogrešno", rekao je Miranda, koji je brazilski državljanin. Ističe kako mu nisu dopustili da kontaktira Glenna, koji je osim što je novinar inače i odvjetnik u SAD-u. Također mu nisu htjeli dati prevodioca. "Nalazio sam se u drugoj zemlji, s drugim zakonima. Agenti su ulazili i izlazili iz sobe te mi postavljali pitanja. Mislio sam da se svašta može dogoditi, mislio sam da bi me mogli zatvoriti na drugo vremena", rekao je.

"Natjerali su me da im dam lozinku za računalo i mobitel. Rekli su mi kako moram dati odgovor na sva njihova pitanja te su često spominjali riječ 'zatvor' i 'policijska stanica'".

Ističe kako su mu postavljali razna pitanja, pa i o Brazilu. "Čak su me ispitivali o prosvjedima u Brazilu, zašto su ljudi tamo nezadovoljni i koga poznajem u brazilskoj vladi", rekao je. Policijski dokumenti ističu kako je Miranda bio zadržan od 08:05 do 17:00. Kao i mnogi drugi, Miranda se slaže kako su britanske vlasti ovdje odrađivale posao po direktnom nalogu SAD-a, no unatoč toj opravdanoj sumnji ističe kako mu se njegov pogled na Britaniju nakon ovog tretmana potpuno promijenio.

"Imam prijatelje u Britaniji i volio sam dolaziti ovdje, ali jednostavno ne možete ići u zemlji koja ima zakone koji mogu ovako zlostavljati slobodu pojedinca", istaknuo je.

Iz Bijele Kuće su se oglasili jučer te istaknuli kako SAD nije stajao iza odluke da se Mirandu zadrži u londonskoj zračnoj luci. No, glasnogovornik Bijele Kuće priznao je kako su britanski dužnosnici unaprijed obavijestili američke dužnosnike kako će Miranda biti priveden. Zašto su ih obavijestili? Od travnja 2011. do ožujka 2012. ukupno je na ovaj način privedeno čak 69,109 osoba, no svega 42 su zadržane preko 6 sati. Podsjetimo, nakon 9 sati ispitivanja - tj. maltretiranja - Mirandu su pustili jer ga nisu imali na temelju čega uhitit. Zašto bi britanski dužnosnici "unaprijed" obavještavali Washington o privođenju Davida Mirande na ispitivanje? Zar nije ovo kristalno jasan dokaz da je cijela ova operacija zastrašivanja izvedena po nalogu SAD?

Miranda se vratio u Brazil te ističe kako je osjećaj jako dobar. "U Brazilu se osjećam jako sigurno. Znam da će me moja zemlja zaštititi", rekao je.

Napadi na slobodu novinarstva od strane lažnih bastiona slobode

Maltretiranje, prijetnje, uništavanje računala, izjave poput "više ne smijete pisati o ovome"... zar su to postupci zemlje koja bi svim našim "mladim demokracijama" trebala služiti kao uzor? Jesu li to postupci zemlje koja u ovom trenutku aktivno "širi" te "demokratske vrijednosti" Afrikom i Bliskim Istokom? Zapadna demokracija sve više nalikuje prikrivenoj diktaturi. Da, sve je dozvoljeno, sve se smije, osim pisati kontra vladajuće elite i njihovih malicioznih projekata.

Aktualni primjeri nam pokazuju kako Snowdenova otkrića već prelaze okvire razotkrivanja NSA špijunskog projekta - koji je blisko povezan s britanskim špijunskim agencijama - te indirektno utječu na razotkrivanje znatno širih razmjera. Moramo se stoga zapitati - ako se ovoliki pritisak vrši od strane vladajućih političkih elita na slobodu novinarstva, kako onda uopće možemo proizvode medija koji se nalaze pod takvim restrikcijama shvaćati kao vjerodostojne informacije? Svaka čast listu The Guardian u kojem su očito stasali hrabri novinari i urednici koji shvaćaju kako je gubitak novinarske neovisnosti i pokoravanje vlastima nedopustivo, no to svakako ne vrijedi za veliku većinu drugih utjecajnih medija.

Svjesno podilaženje vladajućim strukturama, bilo da se radi o političkim, ekonomskim ili nekim trećim interesima, za jednog novinara nije samo prodaja obraza, to je zločin protiv naroda, tj. čitatelja, koje se tim procesom obmanjuje i manipulira. Naročito kada govorimo o globalnim medijskim udruženim kartelima koji kroje globalno javno mnijenje, a samim time i sudbinu - koja se često svodi na život ili smrt - milijuna ljudi diljem svijeta.

Ove britanske akcije protiv Guuardiana i njihovih ljudi, koje - kao i prizemljivanje Moralesovog zrakoplova - vjerojatno dolaze u sklopu naredbi iz Washingtona, ne ciljaju samo istaknutu skupinu, ovo je prijetnja svim novinarima koji žele svoju profesiju obavljati časno i u službi prokazivanja nepravde, laži i zločina.

advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Velika Britanija
PostPostano: 05 svi 2015 21:27 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 lis 2014 12:54
Postovi: 1646
Lokacija: Zagreb
http://www.dnevno.hr/planet-x/otkrivena ... kopcu-foto
:vaper: :popcorn:

_________________
slika
Practice what you preach

"zašto kad pet puta kliknem na fajer tipku, mod više ne radi"


Povratak na vrh
  
 
 [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club