Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 28 ruj 2020 14:22. Sada je: 28 ruj 2020 14:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Etička banka
PostPostano: 30 tra 2013 16:29 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11066
Lokacija: Samobor
Pokret etičkih banaka pokrenut je unutar država Europske unije sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, i to dobrim dijelom u zemljama anglosaksonske tradicije.

Etičke banke izniknule su u sklopu nevladinih udruga i zadruga te sindikalnih pokreta koji propovijedaju drugačiji pristup ekonomiji i bankarstvu u kojemu maksimalizacija profita nije jedini cilj, u kojemu banka služi unaprjeđenju gospodarstva, a ne stvaranju fiktivnog novca.

Danas, kada proživljavamo razdoblje akutnog divljanja financijskih špekulacija, pomisao na banku koja se u poslovanju rukovodi etičkim načelima izgleda kao nešto što nema baš puno dodirnih točaka s nezdravom zbiljom. Ipak, takav sustav postoji i djelatan je: u Italiji je prva takva banka utemeljena 1999. i danas uz središnjicu u Padovi raspolaže mrežom od 13 poslovnica koje pokrivaju cijeli nacionalni prostor.

Andrea Baranes, član fondacije koja djeluje u sklopu talijanske Etičke banke (Banca popolare etica), objašnjava nam na jednostavan način suštinu rada te banke.

- Ako tražiš način da svoj novac, odnosno ušteđevinu, izvučeš iz začaranog kruga financijskih špekulacija, da bi izbjegao osobnu odgovornost u propasti svijeta, naša banka ti stoji na raspolaganju. S nama ćeš se moći suprotstaviti općem negativnom trendu koji je zavladao svjetskim financijskim tržištem jednostavnom porukom: gospodo, i dalje špekulirajte i mešetarite, ali ne mojim novcem, veli Baranes.

Etička banka koja je utemeljena u Italiji 1999. nudi zanimljivu kreditnu liniju iz koje je razvidna uloga te atipične banke. Primjera radi, ona se bavi tzv. mikrokreditima (mali iznosi do 30.000 eura uz povoljne kamatne stope), čime financira mrežu solidarne trgovine - nevjerojatan sklop zadruga i prodajnih punktova diljem svijeta kojima je cilj neposredni dodir proizvođača, seljaka i zanatlija s potrošačima, bez posredovanja velikih multinacionalnih kompanija.Solidarna trgovina unutar EU-a dostigla je promet od oko 800 milijuna eura i čini je mreža od oko 80.000 prodajnih punktova organiziranih u udrugama ili zadrugama. Trgovine nude poljoprivredne i zanatske proizvode iz više od pedeset zemalja siromašnijeg dijela svijeta, a u Italiji su koncentrirane na sjeveru poluotoka: tu ćete naći banane čiji su se proizvođači istrgnuli iz konteksta kontrole moćnih multinacionalnih korporacija, naći ćete rižu, papar, kakao, čokoladu sitnih proizvođača iz Afrike, Latinske Amerike i s Dalekog istoka.

To je tek dio aktivnosti Etičke banke koja posluje kao svaka druga bankarska institucija, nudi jednake usluge svojim korisnicima i štedišama, ali je poslovanje javno i dostupno svim članovima.

- Preko današnjeg bankarskog sustava financira se i proizvodnja i trgovina oružjem. To mi ne činimo, naš je novac usmjeren unapređenju zdrave ekonomije koja potiče ekološki uravnotežen, odnosno održivi razvoj, veli nam Baranes.

U programu ulaganja Etičke banke nalazimo niz projekata koji su vezani uz proizvodnju zdrave energije, poput promicanja sustava iskorištavanja sunčeve energije. Tu je i kreditna pomoć udrugama civilnog društva koje su svojevremeno od države preuzele imovinu (zgrade, poljoprivredna zemljišta, poslovne prostorije) konfisciranu mafiji i dodijeljenu građanima.

Ulaganja u poljoprivredi usmjerena su pretežito na kreditiranje zadruga i malih individualnih proizvođača koji promiču biološki čistu poljoprivredu.

Djelokrug aktivnosti je proširen, a banka nudi i sve uobičajene vrste kredita te financijskih ulaganja i štednje. Danas Etička banka, čije je sjedište u Padovi, a ima niz poslovnica diljem Italije, raspolaže društvenim kapitalom od 34 milijuna eura, a pohranjena štednja iznosi 697 milijuna eura.

Ova banka nastala je udruživanjem snaga raznih nevladinih udruga i zadruga osnovanih u sklopu različitih političkih i sindikalnih pokreta. Među osnivačima nalazimo katoličku udrugu ACLI, ali i laičku lijevo orijentiranu udrugu ARCI, a među članovima banke su i moćne talijanske sindikalne organizacije CGIL i CISL. Zaključno s rujnom ove godine banka je odobrila kreditiranje 5.099 projekata, s ukupnom investicijom više od 700 milijuna eura.

Tršćanin Franco Dalben veli nam da je pripadnost toj banci u prvom redu odraz socijalnog i društvenog angažmana pojedinca; ako je u načinu poslovanja jednaka ostalim bankama, etička banka se od drugih razlikuje po ciljevima, a to je socijalno, ekološko i gospodarsko unaprjeđenje sredine u kojoj pojedinac živi. Uskoro će Etička banka otvoriti poslovnicu i u Trstu.

Vele nam djelatnici Etičke banke u Padovi da državljanstvo nije presudan uvjet da bi netko postao korisnikom usluga banke; uvjet je stalni boravak u Italiji. Dakle, hrvatski državljani mogu postati štediše banke ako imaju stalni boravak u Italiji, a to podrazumijeva da su u radnom odnosu, odnosno da imaju dozvolu boravka i matični broj građana (codice fiscale).

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Etička banka
PostPostano: 30 tra 2013 16:31 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11066
Lokacija: Samobor
Tijekom mjeseca travnja u u Španjolskoj je pokrenuta inicijativa "Remueve tu dinero" (Ukloni svoj ​​novac) s kojom će razne organizacije pokušati uvjeriti građane da povuku svoj ​​novac iz tradicionalnih banaka, koje su najodgovornije za ekonomsku krizu, te da ga čuvaju u drugim novonastalim financijskim institucijama, koje se naziva 'etičko bankarstvo'.

"Novac možete povjeriti kapitalističkim bankama koje su se već iskazale svojom skandaloznom politikom, oslabile ekonomiju i milijune ljudi gurnule u siromaštvo ili ga možete povjeriti etičkim bankama koje će podupirati kolektivnu produktivnost", naglašavaju organizatori španjolske akcije.

http://es.globalvoicesonline.org/2013/0 ... en-espana/

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club