Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 26 svi 2020 18:08. Sada je: 26 svi 2020 18:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Piratska stranka
PostPostano: 27 ožu 2012 09:25 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11050
Lokacija: Samobor
slikaNakon povijesnog ulaska u parlament u Berlinu, Piratska stranka u nedjelju je ušla i u skupštinu savezne pokrajine Saarland, no taj mladi pokret koji zagovara izravnu demokraciju na internetu nema jasno definiran program i čini se zatečen vlastitim uspjehom, ali i nespremnošću za politički rad.

Kancelarka Angela Merkel priznala je u ponedjeljak da su Pirati, koje je teško svrstati u danas poznate političke formacije, sa 7,4% osvojenih glasova na izborima u industrijskoj saveznoj pokrajini jugozapadne Njemačke postali »važan čimbenik«.

Pirati su u Saarlandu osvojili više od Zelenih (koji su dobili 5 posto) i znatno više od liberala (FDP), inače koalicijskog partnera kancelarke Merkel, jer FDP nije ni prešao izborni prag.

Osnovani 2006., Pirati su postali senzacija kada su na pokrajinskim izborima 18. rujna osvojili 9 posto za saveznu skupštinu u Berlinu. Pokret potječe iz Skandinavije i aktivan je u više od 30 zemalja, no osim Švedske koja ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, nigdje nisu tako uspješni kao u Njemačkoj.

Ljudi su vjerovali da su Pirati fenomen velikih gradova, ali uspjeh u Saarlandu iznanađuje, ističu stručnjaci.

Međutim, »Piratski« je politički program tanak. Kampanju vode twitterom i njihov zadnji kongres 4. prosinca u Offenbachu nalikovao je divovskom cybercafeu. Mladi političari u t-shirtu i »hudicama« 'tvitali' su kako bi govore koje su slušali odmah prenijeli svim članovima priključenima na društvene mreže.

Nijedna stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj nije se tako brzo širila. Pirati danas imaju ogranke u 16 njemačkih saveznih država, piše Der Spiegel. Uspoređuju ih sa Zelenim koji su također počeli kao pokret 80-ih godina na teme mira, ekologije i protiv nuklearne energije, a zatim su izrasli u stranke.

Iako stranka Pirata ima problema s popunjavanjem kadrova u regionalnim parlamentima u koje su ušli, kako ocjenjuje njemački tisak, ipak im ankete i dalje predviđaju uspjeh. Prema anketama Pirati bi trebali na pokrajinskim izborima u Schleswig Holsteinu osvojiti oko pet psoto te šest posto u pokrajini Sjevern Porajnje-Vestfalija. Žele i na savezne izbore u rujnu 2013., ali analitičari su skeptični i upozoravaju kako je moguće da prijeđu izborni prag od 5 posto za ulazak u Bundestag, no za taj će im pothvat trebati više političke supstance.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 11 tra 2012 00:28 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11050
Lokacija: Samobor
Piratska stranka pretekla 'Zelene': Postali su treća najjača stranka u Njemačkoj!

Njemačka Piratska stranka pretekla je stranku Zelenih i postala treća po snazi politička snaga u zemlji, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja

BERLIN - Njemačka Piratska stranka pretekla je stranku Zelenih i postala treća po snazi politička snaga u zemlji , pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja.

Istraživanje agencije Forsa za televiziju RTL pokazuje da se potpora Piratima, koji svoj program temelje na slobodi interneta i izravnijoj političkoj participaciji, kreće oko 13 posto i prvi je put pretekla Zelene.

Ogranak stranke osnovane u Švedskoj prije šest godina, njemački Pirati pojavili su se prošloga rujna na njemačkoj političkoj sceni i osvojili mandate u gradskom vijeću Berlina .

Isprva otpisivani od etablirabnih stranaka, Pirati su nastavili uspješni niz prošloga mjeseca na izborima u Saskoj i očekuju dobar rezultat u još dva regionalna parlamenta idućega mjeseca, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Schleswig Holsteinu.

Njihov uspon bacio je Zelene u defenzivni položaj i ugrozio njihov oslonac među mlađim biračima razočaranim dvjema velikim strankama, Kršćanskim demokratima (CDU) i Socijaldemokratima (SPD) koje dominiraju poratnom politikom u Njemačkoj.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 11 tra 2012 09:53 
Offline
Avatar

Pridružen: 03 tra 2011 14:28
Postovi: 3544
Bravo za pirate :plus:

_________________
slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 15 tra 2012 10:46 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11050
Lokacija: Samobor
Piratska stranka natjecat će se za Europski parlament

"Konferencija u Pragu prvi je korak u zajedničkoj kampanji prije izbora za Europski parlament 2014.", rekao je zamjenik predsjednika češke Piratske stranke Mikulas Ferjenčik

Više od dvjesto predstavnika piratskih stranaka iz dvadeset zemalja okupili su se u Pragu kako bi dogovorili zajedenički projekt izlaska Međunarodne piratske stranke na izbore za Europski parlament 2014. godine, prenosi Hina.

"Konferencija u Pragu prvi je korak u zajedničkoj kampanji prije izbora za Europski parlament 2014.", rekao je zamjenik predsjednika češke Piratske stranke Mikulas Ferjenčik.

Nezaobilazne teme su transparentnost, otvorena država i bolja komunikacija s građanima. Međunarodna piratska stranka okuplja piratske stranke cijelog svijeta, dodao je.

Prva piratska stranka je 2006. osnovana u Švedskoj.

Sudionici će razmotriti zajedničke poteze protiv međunarodnog sporazuma ACTA-e te europske direktive o zaštiti podataka, rekli su organizatori.

"Ovdje smo da ljude upozorimo da ACTA predstavlja prijetnju slobodi informiranja i govora", rekao je Pierre Magnin, predsjednik Piratske stranke s Reuniona, koja je članica francuske Piratske stranke.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 15 tra 2012 22:34 
Offline
Avatar

Pridružen: 20 ruj 2011 03:34
Postovi: 525
Davno sam pisao o Vaperskoj stranci i Kintu za predsjednika.... :rotfl:


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 18 tra 2012 17:24 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11050
Lokacija: Samobor
Pirati, ujedinite se!

Politička se slika Europe očito mijenja - mlađa populacija je u piratima našla svoj politički glas. Sigurno je da je taj glas još u razvoju, ali je izašao iz povoja anonimnosti

Kako je zapravo malo potrebno da se politička slika Starog kontinenta počne mijenjati: početak su bili lokalni izbori u Berlinu na kojima je Piratska stranka osvojila više nego solidnih 8,9 posto glasova. Osnova programa je jednostavna: reforma autorskih prava, slobodan i besplatan wireless internet i besplatan javni prijevoz.

Da su pirati na tim izborima napravili pravu malu revoluciju, dokazuje i to da su tada Slobodni demokrati, tradicionalno skloni krupnom kapitalu i poslovnom svijetu, osvojili samo 1,8 posto glasova.

Pirati su od lanjskih berlinskih izbora i od osnutka prve Piratske stranke u Švedskoj 2006. godine prošli dovoljno dug razvojni put da imaju potencijala sastati se proteklog vikenda u Pragu. Neformalni svjetski kongres Piratskih stranaka bio je temelj za pripremu zajedničkog programa i i kampanje za sljedeće izbore za Europski parlament koji će biti održani za dvije godine. Treba reći da dvoje članova piratske stranke iz Švedske već sjedi u Strasbourghu - prošli su u Europarlament na izborima 2009. godine. U glavnom se gradu Češke okupilo respektabilnih tridesetak piratskih stranaka, odnosno njihovih dvjestotinjak predstavnika, prenose mediji, izborima je formalizirano i novo vodstvo Međunarodne unije piratskih stranaka, a članice su postale i piratska stranka iz Hrvatske, te iz Grčke. Program je i dalje jednostavan, bez pretjerana kompliciranja - ključna je točka reforma koncepta društvenog vlasništva i promjena pristupa prema građanima u korištenju novih informacijskih tehnologija. Još jednostavnije - dijeljenje sadržaja s interneta ne se može i ne smije kažnjavati, uz reviziju autorskih prava koja ograničavaju slobodno širenje filmova, računalnih programa, glazbe i ostalih intelektualnih dobara. Traži se i bolja komunikacija vlasti i građana, transparentnost, a globalni sporazum o autorskim pravima (ACTA) se, dakako, mora mijenjati.

Europska se politička slika očito mijenja - mlađa populacija je u piratima našla svoj politički glas. Sigurno je da je taj glas još u razvoju, ali je izašao iz povoja anonimnosti. U njemačkoj su Pirati postali treća politička snaga, s 13 posto podrške birača, dok su u još bližoj nam Austriji na lokalnim izborima u Innsbrucku prije nekoliko dana osvojili gotovo četiri posto glasova, što je njihova predstavnika lansiralo u gradsku vijećnicu. Piratske su stranke tako programom koji je u skladu sa zahtjevima mlađe populacije pretekli nekad favorizirane Zelene, koji su nekako u međuvremenu vjerojatno ostarili i postali dio glavnih političkih struja koje već uobičajeno, nisu pretjerano naklonjene mlađim biračima.

Piratske stranke trenutačno postoje u više od 50 svjetskih zemalja, uključujući i Bjelorusiju te Tunis. Iako Pirati na svom političkom putu pobiru i dosta kritika, prije svega zbog neiskustva, koje rađa i poneke nespretnosti, novi »advokati internetske slobode«, kako ih naziva njemački Der Spiegel, imaju sve više poklonika. Analitičari upozoravaju da za veće (nacionalne) uspjehe Pirati trebaju riješiti pitanje vodstva, dok politički oponenti prigovaraju njihovoj političkoj »bezbojnosti«, zahtijevajući da se pozicioniraju - ili lijevo ili desno. Taj su zahtjev javno izrekli njemački Zeleni, koje sada izravno ugrožava nova i mlađa politička konkurencija.

No možda stvarno i nije na početku važno opredjeljenje »lijevo« ili »desno« - ono će se ionako s vremenom samo izbistriti, dok god Pirati imaju konkretan program koji zanima sve više ljudi širom svijeta. A mainstream politika ionako im je dala vjetar u leđa, ubacivši na stol karte na kojima piše ACTA, PIPA i SOPA.

Dada ZEČIĆ PIVAC - Vjesnik

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 21 vel 2013 17:46 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11050
Lokacija: Samobor
Ako nemate pojma za koga biste glasovali na lokalnim izborima, ako vam je više dosta i 'lijevih' i 'desnih', i 'demokršćana' i 'narodnjaka', starih i izlizanih političkih 'faca', ili nedajboževiše 'kontroverznih poduzetnika' i svih njihovih ispraznih obećanja, možda je vrijeme da glasački fokus usmjerite na nešto sasvim drugačije. Evo tko se još nudi.

Piratsku sranku u Hrvatskoj čine ljudi čiji je prosjek godina od 25 do 35. Većinom su to visokoobrazovani ljudi tehnološkog usmjerenja direktnodemokratski osviješteni i koji izbjegavaju bilo kakvo određivanje prema trenutnom političkom sustavu. Piratska stranka u Hrvatskoj vodi se najvećim dijelom međunarodnim uputama i smjernicama zadanima Deklaracijom iz Uppsale, a koje su dio politike svih piratskih stranaka.

Središnja pitanja Uppsala deklaracije su, među ostalim, reforma autorskih prava i smanjenje trajanja zaštite autorskih prava, reforma zakona o patentima, posebno navodeći da patenti životnog vijeka (uključujući patente na sjemenkama i na genima) i softwareu ne bi trebali biti dopušteni, zatim jačanje građanskih prava, transparentna vlada, brzo i pravedno suđenje te sloboda govora i proširenje prava na anonimnost u komunikaciji.

"Piratska stranka u Hrvatskoj nastala je kada su u Hrvatskoj osnovane dvije Piratske stranke u isto vrijeme - u Zagrebu i u Rijeci. Te su se dvije skupine spojile i dogovorile da će ići na zajedničko osnivanje jer zalažu se za iste ideje. U travnju 2012. odobreno je osnivanje stranke", priča za Danas.hr Ivan Ožvatić, glavni tajnik i član Upravnog odbora Piratske stranke.

"Program stranke kod nas je malo prilagođen našoj situaciji. Svodi se uglavnom na prilagodbu autorskih i srodnih prava trenutnoj situaciji u svijetu, promjenama u patentnom i intelektualnom vlasništvu u smislu da se smanje ograničenja za koja smatramo da su prevelika. Tu su i ljudska prava, pravo na privatnost i zaštitu osobnih podataka. Za primjer možemo uzeti i nadzorne kamere koje su u Zagrebu postavljene bez javne rasprave o tome, a kojima se omogućava nadgledanje ljudi, a da građani toga nisu uopće svjesni. Zalažemo se i za prelazak na formate otvorenog koda, odnosno otvorene formate koje bi svatko mogao koristiti", objašnjava nam Ožvatić.

Za primjer nam daje natječaj objavljen prije dva dana za kupnju Microsoftovih licenci na koje država namjera potrošiti gotovo 200 milijuna kuna. "München je, s druge strane, nedavno prešao na otvoreni kod u svojoj javnoj upravi i time uštedio 20-ak milijuna eura", upozorava član vodstva Piratske stranke.

Po pitanju zaštite autorskih prava, Ožvatića smo pitali što misli o ZAMP-u. "ZAMP je dosta loše rješenje zaštite autorskih prava. Ono, kao prvo, nije ni u najmanju ruku transparentno, a uspio je ozakoniti pomalo sumnjive namete građanima na način da za svaki medij koji kupite ZAMP-u plaćate određenu naknadu jer se a priori smatra da ćete vi taj medij koristiti za dijeljenje i korištenje piratskih sadržaja. Radi se o tome da se građane RH unaprijed proglašava kriminalcima. Naplata koja se provodi izrazito je netransparentna jer se sa svakim posebno dogovara kolika će biti naknada što po našem mišljenju nije regularno", kaže nam Ožvatić.

Pitali smo ga i kako bi Piratska stranka riješila pitanje financiranja internetskih news portala. "Još uvijek nemamo striktnu viziju o tome kako bi to bilo riješeno. Postoje neka rješenja prema kojima bi država ili velike tehnološke kompanije izdvajale dio sredstava u fondove putem kojih bi se financirali novi mediji, a rješenje bi moglo biti i u tome da se od pretplate, koja se sada plaća isključivo za HRT, dio novca usmjeri za podršku novim medijima.

Ono što mi možemo ponuditi jest mogućnost da ljudi sami sudjeluju u donošenju odluka o tome i to putem sustava internetskog e-odlučivanja, na način da svaka osoba ima svoj digitalni potpis, što se u Hrvatskoj kroz neko vrijeme tek mora provesti. Na taj način svaka bi osoba mogla putem interneta dati svoje mišljenje o nekom zakonu, prijedlogu zakona, i tako dalje. To bi bio pomak prema jednoj modernijoj demokraciji koja bi bila najbolje rješenje za sve te probleme", ističe Ožvatić.

Piratska stranka planira izaći i na lokalne izbore, i to za sada u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Slavonskom Brodu, te na izbore za Europski parlament. Rade i na organiziranju Piratske stranke Europske unije - PPEU - a slijedom toga, u Zagrebu u ožujku u organizaciji s ostalim piratskim europskim strankama imaju konferenciju.

Inače, švedska Piratska stranka prva je piratska stranka osnovana u Europi, 1. siječnja 2006. godine, pod vodstvom Rickarda Falkvingea. Njezino ime izvedeno je od Piratbyran, organizacije koja se protivi intelektualnom vlasništvu. Članovi Piratbyrana su ranije osnovali BitTorrent stranicu The Pirate Bay. Grupa je odabrala "piratsku" oznaku, koja je bila upotrebljena od strane medija i filmske industrije u kampanjama protiv kršenja autorskih prava, kao pokušaj izbjegavanja negativnog značenja te riječi.

Stranke u drugim zemljama, kao Piratska stranka Austrije (osnovana u srpnju 2006.) i Piratska stranka Njemačke (rujan 2006.), inspirirane su švedskim primjerom. U listopadu 2006. Piratske Internacionalne Stranke osnovane su kao krovna organizacija. U izborima Europskog Parlamenta 2009. švedska Piratska stranka je primila 7,1 posto glasova, osvojivši dva mjesta i postižući prvo veliko dostignuće Piratske stranke u izborima. Njemačka Piratska stranka je uspjela osvojiti 8,9 posto glasova u Berlinskom izboru 2011.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Piratska stranka
PostPostano: 21 vel 2013 20:51 
Offline
Avatar

Pridružen: 05 kol 2012 11:34
Postovi: 1034
Mozda su i oni o nama donosili senzacionalisticke naslove zadnjih 20 godina ,nesto kao: Propali pukovnik postao predsednik ili Iz restorana sa pilicima u ministarsku fotelju :rotfl:

_________________
I NOGA U GUZICU JE KORAK NAPRIJED...


Povratak na vrh
  
 
 [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club