Kinta, svaka čast. Da ja podijelim svoju priču:
Dakle, oduvijek sam bio elegantno prepunjen (debeo, da se ne lažemo). Sve do 2005. Inače sam rođen 1971. godine, visok cca. 175 cm i uvijek balansirao oko 100kg (uglavnom sam imao koju kilu manje od 100). Negdje oko Uskrsa 2004. godine sam stao na vagu i prenerazio se - 110kg je stvarno bilo previše i kap koja je prelila čašu. Odlučio sam promijeniti način života.
Kako također imam sjedilački posao, odlučio sam ići pješke. Ne znam koliko je točno km, ali znam da mi je bilo potrebno cca. 30 min. ubrzanog hodanja u jednom smjeru (s laptopom na leđima). Živim na 8. katu, radim na 5., pa sam prestao upotrebljavati lift. U početku sam se sav znao zajapuriti dok se popnem (posebno na posao, jer zgrada ima dosta visoke stropove, pa mi je teže padalo tih 5 katova, nego onih 8 u zgradi u kojoj stanujem). Kasnije sam trčkarao gore.
Što se hrane tiče - ovako je izgledao moj tipičan dan:
doručak - čim dođem u firmu (cca. 8 ujutro) popijem voćni jogurt (najčešće sam uzimao AB kulturu koja je imala najmanji udio mliječne masti). Znam da nije najzdravija hrana, ali sam bio prelijen nešto si posebno pripremati. Ovo je bilo najlakše.
međuobrok - negdje oko podne pojeo sam jednu jabuku
ručak - negdje oko 14:00. Kako smo imali organiziranu kuhinju u firmi, izabrao sam jedan od tri dostupna menija. Uglavnom je to bila riba (ribu smo imali na izboru barem 4 dana u tjednu), s prilogom (ok, često je to bila krumpir salata, ali ajd), dvostruka porcija svježe salate i obvezno bez kruha
međuobrok - ako sam prije odlaska kući bio gladnjikav, maznuo sam još jednu voćku - naranču, jabuku ili sl.
večera - nix. Nema je. Nisam večerao. Uglavnom ništa nisam jeo poslije 16:00 sati (a često sam preskočio i ovaj zadnji međuobrok)
Piće:
voda, voda, voda - 2-3 litre dnevno. Non-stop sam cuclao bočicu.
kava - ujutro jedna ili dvije šalice espresso kratke kave bez šećera, bez zaslađivača, bez mlijeka - dakle samo kava. Navikao sam se piti takvu kavu još devedesetih, dok sam studirao i danas mi smeta ako u kavi ima bilo čega osim kave i vode
čaj - ponekad, također bez šećera ili zaslađivača (čak ni med ne stavljam).
I to je to - nema sokova, nema alkohola (ovo mi je najteže padalo), nix.
Za cca. 3-4 mjeseca skinuo sam nevjerojatnih 35 kilograma - pao na 75 i izgledao kao da sam pobjegao iz Bijafre. Sve se istopilo - salo, mišići, sve. Ljudi koje sam susretao na ulici su me pitali jesam li bolestan itd. Kasnije sam počeo ići u teretanu, da malo uobličim to svoje novonastalo tijelo. Negdje 2007. godine sam se osjećao fenomenalno - imao sam 78-80kg, pun snage, malo sam izgradio mišićnu masu, trčao sam par puta tjedno po 5km i išao u teretanu svaki drugi dan. Tad sam upoznao svoju

i stvari su kroz godinu-dvije krenule nizbrdo, što se izgleda tiče. Držao sam se, manje-više OK do negdje 2009. godine, ali tad je palo vjenčanje i sve je otišlo u k. Dok ovo kucam opet sam se približio na onih 110kg i opet krećem u akciju "kile dolje".
Inače, nikome ne bih preporučio ovaj moj način mršavljenja, jer sam jeo premalo (lagana večera je dobrodošla, a i malo zdraviji izbor namirnica). Često mi se znalo mantati u glavi od nedostatka energije. Sad idem drugačije, gledaću jesti zdravije, više nego prije i kile skidati polako.
Inače, moja krvna slika je ipak nešto bolja nego Kintina:
kolesterol: 5.1
LDL: 3.2
HDL: 1.1
trigliceridi: e sad, ubij me neznam (nalaz mi kod kuće - editiraću kad dođem s posla).
tlak: 145/90
Ali se osjećam otromboljeno, sve mi je teško, uspušem se začas. Danas je prvi dan ostatka mog života i od danas krećem zdravo! Ne živim više na 8. katu, nego u kući, a i office mi se spustio jedan kat, ali nema veze. Ujutro sam već pojeo, po Kintinom receptu, svježi sir preliven lanenim uljem. Maloprije sam maznuo jabuku i sad idem u trgovinu po nešto sa ručak (kuhinju više nemamo, jbg). Vjerojatno neku salatu i, ako bude u toploteci neka riba (sardine, srdele...). Kupio sam jabuke i naranče jutros na pijaci (dok sam išao na posao), a kod kuće imam domaćih oraha. Navečer se žena prijetila nekim mahunama, pa će to biti lagana večera. Uglavnom - idemo!