Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 22 lis 2018 10:58. Sada je: 22 lis 2018 10:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




 [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Sirovi kakao
PostPostano: 19 sij 2013 21:59 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10921
Lokacija: Samobor
Čokolada je među najpopularnijim namirnicama u svijetu. Ljudi ju daju kao dar, primaju od svojih voljenih, jedu ju da savladaju stres. Ipak većina čokoholičara nikad nije okusila ono što čini čokoladu – prava sirova zrna kakaa.
Kakao je jedno od najnevjerojatnijih bilja na zemlji. Sadrži više od 300 odredivih kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Kakao je najbolji prirodni prehrambeni izvor sljedećih hranjivih tvari:

Magnezij: Čini se da je kakao broj 1 izvor magnezija u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom. Magnezij je jedan od uvelike alkalnih minerala. Pomaže srcu, mozgu i probavnom sustava (djeluje protiv začepljenja). Magnezij je također važan za razvoj snažnih kostiju. Ovo je vjerojatno primaran razlog zašto žene žude za čokoladom tijekom mjesečnog ciklusa. Magnezij pruža ravnotežu kemije mozga, razvija snažne kosti i povezan je s više sreće. Magnezij je najmanje zastupani mineral u standardnoj ishrani. Kakao ima dovoljno magnezija da pomogne izjednačiti nedostatke ovog minerala.

Željezo: U 28 grama kakaa dobivamo 314% dnevne preporučene količine željeza. Željezo je ključan mineral u prehrani. Željezo je dio proteina koji prenosi kisik zvan hemoglobin koji odražava zdravlje naše krvi.

Krom: Krom je esencijalan mineral u tragovima koji pomaže izbalansirati krvni šećer. Gotovo 80% Amerikanaca pokazuje nedostatke ovog minerala u tragovima. Kakao ima dovoljno kroma da pomogne izjednačiti nedostatke ovog minerala.

Anandamid: Anandamid (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje) je endorfin koje ljudsko tijelo prirodno proizvodi poslije vježbanja. Anandamid je pronađen samo u jednoj biljci - u kakau. Anandamid je poznat kao "Bliss Chemical" (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje) jer se ispušta dok se osjećamo dobro. Kakao sadržava inhibitore enzima koji umanjuju sposobnost našeg tijela da rastavimo anandamide. To znači da e, dok jedemo kakao, prirodan anandamid i / ili kakao anandamid dulje zadržava u našem organizmu, a to znači da smo dulje dobrog raspoloženja.

Teobromin: Kakao obično sadrži oko 1% teobromina. Teobromin je učinkovita anti‐bakterijska tvar i uništava bakteriju streptococcus mutans (primarni organizam koji uzrokuje karijes). Teobromin je kemijski u srodstvu s kofeinom ali ne stimulira živčani sustav. Teobromin proširuje kardiovaskularni sustav i tako srcu olakšava posao. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je kakao važan dio zdrave ishrane za srce.

Antioksidanti: Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak, i goji bobe ZAJEDNO.
Mangan: Mangan je ključan mineral u tragovima. Mangan pomaže željezu u oksigenaciji krvi i oblikovanju hemoglobina. Zanimljivo, mangan se također koncentrirano nalazi u suzama.

Cink: Cink je esencijalan mineral u tragovima. Cink igra važnu ulogu u imunološkom sustavu, jetri, gušterači i koži. Pored toga je cink uključen u tisuću enzimskih reakcija u cijelom ljudskom tijelu.

Bakar: Bakar je esencijalan mineral u tragovima. Bakar je pronađen prirodno u biljkama s vitaminom C. U ljudskom tijelu bakar pomaže pri tvorbi zdrave krvi.
Vitamin C: Kakao mora biti sirov da bi sadržavao vitamin C. Skuhana i obrađena čokolada ne sadrži vitamin C. 28 grama zrna kakaa daje 21 % dnevne preporučene količine vitamina C.

Omega‐6 masne kiseline: Kakao sadržava bitne omega‐6 masne kiseline. Skuhana i obrađena čokolada sadrži užežene omega‐6 masne kiseline (trans‐masnoća) koje mogu izazvati upalnu reakciju kada jedete kuhanu čokoladu.

Feniletilamin (PEA): Feniletilamin (PEA) se u obilju nalazi u kakau. PEA je osjetljiv na toplinu, mnogo PEA nedostaje u konvencionalno kuhanoj i obrađenoj čokoladi. PEA je kemijska tvar koju proizvodimo u našem tijelu kada se zaljubimo. Ovo je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto ljubav i čokolada imaju takav duboki spoj. PEA također igra ulogu u povećanoj koncentraciji i budnosti.

Triptofan: Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se pretvara u važan neurotransmiter koji štiti od stresa uključujući serotonin i melatonin. Triptofan je osjetljiv na toplinu i stoga je “iskuhan” u mnogo namirnica koje su bogate proteinima i u konvencionalno obrađenoj čokoladi.

Serotonin: Serotonin je primarni neurotransmiter u ljudskom tijelu. Serotonin je u svojem kemijskom sastavu sličan triptofanu i melatoninu. Serotonin nam pomaže da izgradimo svoj “obrambeni štit od stresa”.

U komercijalnoj čokoladi sve ove prednosti kakaa se gube prženjem, rastapanjem i otapanjem kakaa sa šećerom, mlijekom i kemijskim aditivima. Stoga se čokolada smatra nezdravom hranom s alergijskim reakcijama i nastajanjem akna. Ali sirovi kakao čuva prehranu te nema nikakvih alergijskih reakcija. Ima okus crne gorke čokolade, jer je 100% čokolada. Pravi sirovi kakao!

I gdje nabaviti:
http://www.building-body.com/shop/
http://www.polleosport.hr/proizvodi/39/
http://www.biodar.hr/Sirova-hrana/Sirov ... 150-g.html

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Sirovi kakao
PostPostano: 28 lis 2014 22:43 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10921
Lokacija: Samobor
Počeli ste zaboravljati? Prije spavanja počastite se šalicom toplog kakaa


Kakao može pomoći usporavanju, pa čak i “vraćanju unatrag” gubitka pamćenja povezanog sa starenjem, tvrdi se nakon istraživanja usmjerenog na dosad nepoznate mentalne dobrobiti glavnog sastojka čokolade.

Znanstvenici vjeruju kako flavanoli, antioksidanti iz zrna kakaa, mogu ljudima u šezdesetim godinama života dati pamćenje tipičnih 30-godišnjaka i 40-godišnjaka.

Istraživanje provedeno u medicinskom centru Sveučilišta Columbia u New Yorku pruža prve dokaza kako se protiv slabljenja pamćenja vezanog uz starenje, što je uobičajeni problem zbog kojeg stariji ljudi zaboravljaju male stvari poput imena poznanika ili gdje su nešto ostavili, možemo boriti promjenama u prehrani.

U istraživanju je sudjelovalo 37 volontera u dobi između 50 i 69 godina, podijeljenih u dvije skupine. Jedna skupina je dnevno pila kakao s visokim udjelom flavanola (900 miligrama), dok je druga uzimala piće sa samo deset miligrama dnevno.

Nakon tri mjeseca, skupina koja je uzimala veliku količinu flavanola pokazivala je znakove bržeg i jasnijeg prepoznavanja vizualnih uzoraka. Snimke mozga prije i nakon istraživanja pokazale su bolju prokrvljenost jednog od dijelova u kojemu se stvaraju nove moždane stanice.
- Ako je sudionik istraživanja imao na početku tipično pamćenje 60-godišnje osobe, nakon tri mjeseca imao je pamćenje 30-godišnje ili 40-godišnje osobe – kaže dr. Scott A. Small.

Znanstvenici kažu kako ovo ne znači da ljudi trebaju jesti više čokolade jer je u istraživanju bilo korišteno specijalno napravljeno piće od zrna kakaa, a ne odnosi se i na eventualni utjecaj kakaa na demenciju, koja se razlikuje od slabljenja pamćenja vezanog uz starenje.

Trebat će provesti puno opsežnije istraživanje kako bi se utvrdilo može li zaista veća količina flavonola u prehrani utjecati na poboljšanje pamćenja u starijoj životnoj dobi.

No, šalica toplog napitka od kvalitetnog kakaa prije spavanja zasigurno neće naštetiti, ako neki drugi zdravstveni problemi ne priječe konzumiranje takvog napitka.

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club