Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 17 kol 2018 02:10. Sada je: 17 kol 2018 02:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




 [ 23 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 20:38 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10903
Lokacija: Samobor
Stevia rebaudiana je južnoamerički grm koji raste u polu-sušnim područjima Brazila i Paragvaja. Listovi biljke su generacijama korišteni kao zaslađivač, izvorno od strane naroda Guarani, a u novije vrijeme se koristi u cijeloj Južnoj Americi i Aziji. Kampanja zastrašivanja protiv stevie od strane FDA je dosad spriječavala da ovaj prirodni zaslađivač bude odobren za uporabu u hrani u SAD-u ili Europi. Trenutno se prodaje kao dodatak hrani, a prihvaćena je kao siguran i prirodan suplement, sladilo bez kalorijske vrijednosti.

Stevija ekstrakt ima 300 puta veću slatkoću od šećera, i lako se miješa u hranu ili pića. Ne uzrokuje povećanje razine šećera u krvi, te je sigurno za dijabetičare. Ne izaziva karijes, podnosi temperature do 212 stupnjeva, te se s njom može i kuhati. Iako mnogi stevija ekstrakti imaju blago gorki okus koji podsjeća na sladić, brojni proizvođači tvrde da znaju kako ukloniti tu gorčinu. Taj „metalni“ okus koji ostaje u ustima nakon konzumacije ovisi o brendu raznih sladila na bazi stevije, a ukoliko konzumirate svježe lišće stevije, tog okusa neće biti, navodi dr. Mercola.

Stevija, kao i sve druge biljke, sadrži veliki broj agenasa, uključujući razne steviozidne spojeve, rebaudiozide, glikozide i ostale sastojake kao što je voda. To sinergističko djelovanje svih ovih sastojaka čine prirodne proizvode poput bilja sposobnim za pružanje zdravstvenih prednosti s vrlo malo (ako ih ima) štetnih nuspojava. Često ti drugi “neaktivni” spojevi pružaju “zaštitu ugrađivanjem” protiv potencijalno štetnih učinaka iz aktivnih sastojaka.

Postavlja se pitanje: je li zaslađivač siguran za upotrebu s obzirom da se u njemu koristi jedna ili dvije komponente iz cijele biljke? Za sada, nitko to ne zna. U provedenoj studiji znanstvenici ističu da steviozidni spojevi i rebaudiozidi metaboliziraju na različitim nivoima, te je nemoguće procijeniti rizik od rebaudiozida tipa A od toksičnih procjena steviozida. U studiji ljudskog metabolizma, steviozidi i rebaudiozidi su imali različite farmakokinetičkih rezultate. To znači da vaše tijelo reagira drugačije na dva spoja, svaki spoj metabolizira drugačije i ostaje u vašem tijelu različito dugo.

Dakle, je li stevija sigurna zamjena za umjetna sladila? Dr. Mercola izjavljuje: “ Ekstrakt napravljen od lišća biljke stevije je nesumnjivo najsigurniji zaslađivač na tržištu. Za razliku od aspartama i drugih umjetnih sladila sa svojim opasnim otrovnostima, stevija je sigurna, prirodna alternativa koja je idealna ako pazite na svoju težinu, ili ako održavate svoje zdravlje izbjegavanjem šećera.“

Utvrđeno je da su ekstrakti iz lišća biljke stevija bogati antioksidansima koji spriječavaju oštećenje DNK, što je čimbenik koji dovodi do raka. Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Glavni autor studije, Srijani Ghanta s Indijskog Instituta za Kemijsku Biologiju u Kalkuti navodi: “Ovi rezultati pokazuju da stevia rebaudiana može biti korisna kao potencijalni izvor prirodnih antioksidansa“.

U istraživanju, istraživači su koristili dvije različite kemikalije (metanol i etil acetat) da bi dobili ekstrakte iz lišća stevije. Utvrđeno je da ekstrakti sadrže niz antioksidansa, uključujući apigenin, kaempferol i kvercitrina.

Kako navodi Natural News, antioksidativno djelovanje ekstrakata ispitano je s 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) testom kako bi se utvrdilo koliko ekstrakta bi bilo potrebno da bi se uklonila polovica slobodnih radikala iz otopine. Za ekstrakt s metanolom, bilo je potrebno 47,66 mikrograma po mililitru, a samo 9,26 mikrograma po mililitru ekstrakta s etilnim acetatom. Kada je testiran protiv hidroksilnih radikala, iznos ekstrakta s etilacetatom pao je na 3,08 mikrograma po mililitru.

Istraživači su potom testirali sposobnost ekstrakta da zaštiti DNA od oštećenja uzrokovanih hidroksilnim radikalima. Bilo je potrebno samo 0,1 miligrama po litri etil acetata ekstrakta da bi se spriječila oštećenja DNA. Oštećenje DNA je povezano s različitim bolestima, posebno s rakom, reproduktivnim problemima i razvojnim defektima. Zaustavljanje oštećenja DNK je također ključ za dugovječnost.


slika


FDA je, naravno, potisnula steviju da ne bi omela prodaju aspartama, umjetnog kemijskog zaslađivača. Nikada nije dokazano da je Aspartam siguran za ljudsku uporabu u bilo kojoj poštenoj studiji. Aspartam je pohod na svjetsko tržište započeo davne 1981., kada je Donald Rumsfeld, glavni direktor i predsjednik upravnog odbora kemijske kompanije G.D. Searle političkim muljažama uspio progurati na tržište iako se znalo da je Aspartam otrovan.

Iako je stevija bila korištena desetljećima bez ikakvih izvješća o zdravstvenim problemima, FDA ju je 1991. godine označila kao “nesiguran dodatak hrani” i ograničila je njenu uporabu kao dodatak prehrani. To također stavlja ograničenja na uvoz stevije, čak su zahtijevali da izdavači knjiga recepata unište knjige u kojima se stevija spominje u receptima.
FDA je navela da su “toksikološke informacije o steviji nedovoljne da pokažu njenu sigurnost.”
A aspartam je kao siguran? Politika FDA-a nalaže da se odobri status sigurnosti (GRAS) prirodnim tvarima koje se koriste od 1958. ili ranije ukoliko su izvješća bez negativnih učinaka. Nisu postojale takve studije, odnosno neke studije su navele da stevija može uzrokovati probleme s metabolizmom ili reproduktivnim sustavom, te da komponente stevije mogu transformirati u mutageni spoj. No, druge studije nisu uspjele pronaći loše zdravstvene posljedice koje uzrokuje korištenje stevije, čak predlažu da bi to moglo biti korisno. Pa kako je onda zabranjena? Odluka iz 1991. je donesena kao odgovor na anonimnu peticiju! Tko li je mogao napisati takvu peticiju i zašto? Samo onaj koji će imati štete od dozvole za njenu upotrebu u ljudskoj prehrani.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2006. je zaključila, nakon detaljnog pregleda nedavnog istraživanja o steviji, da ona ne oštećuje gene ljudi ili životinja, te da se neki od toksičnih učinaka viđenih u laboratorijskim studijama ne javljaju kod živih stanica. WHO je također napomenuo da je stevija pokazala neke pozitivne učinke za bolesnike s povišenim krvnim tlakom ili dijabetesom tipa 2.

Centar za znanost u javnom interesu (CSPI), koji podržava više istraživanja o steviji prije nego li se dopusti njena uporaba kao dodatak hrani, naveo je da ne postoji opasnost od zaslađivača pri malim dozama. Zatim su apsurdno nastavili: “Ako koristite steviju rijetko (jednom ili dva puta dnevno u šalicu čaja, na primjer), to nije velika prijetnja, no ako bi steviju prodavali širom svijeta i koristili kao zaslađivač u gaziranim pićima, to će konzumirati milijuni ljudi. A to bi moglo predstavljati prijetnju za javno zdravstvo.”

Zamislite tu izjavu! Što bi ti milijuni ljudi trebali reći onda na aspartam koji uzrokuje moždane udare i tumore, a koji se uredno i dalje unatoč svim studijama i dokazima dodaje u pića širom svijeta?

Steviju sigurno konzumiraju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, bez ikakvih štetnih učinaka na zdravlje. U usporedbi s opasnostima od aspartama, sukraloze ili saharina i drugih kemijskih sladila, stevija je daleko bolji izbor.

U međuvremenu, FDA i Europska Unija odobrili su uporabu stevije kao zaslađivača u hrani i piću. Kompanije Coca-Cola i Cargill su se udružile kako bi započele reklamiranje sladila izvedenog iz stevije, i nadaju se odobrenju za proizvod u SAD-u i Europi. Nisu to napravile, naravno, zbog brige o zdravlju svojih potrošača, nego su uvidjeli ekonomsku računicu pri korištenju u svojim proizvodima bez šećera.

Dakle, usprkos kvaziznastvenim mišljenjima, naručenim i plaćenim studijama i svim zabranama, stevija je slobodna u prodaji kao sastavni dio pića i hrane, kao zdravi nadomjestak umjesto štetnog šećera il umjetnih zaslađivača. Ovo je tipični primjer kako javnost ne smije nikada odustati od svojih ispravnih, zdravih razmišljanja i ciljeva, o problemima treba govoriti i pisati, isticati zdravstvene prednosti, ukazivati na zavjere i prevare. Pod pritiskom javnosti, prije ili kasnije vlade svijeta i regulatorne agencije će poslušati glas naroda.



slika



Sinisa sa sadnicama

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 20:53 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10903
Lokacija: Samobor
Stevija (Stevia rebaudianaBERTONI) višegodišnji je zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), koji može narasti u vis i do 1 m.. Rod Stevia ima oko 150 vrsta, primejrice Stevia ovata, Stevia eupatoria, Stevia serrata i, dakako, Stevia rebaudiana, koja, za razliku od ostalih vrsta iz svog roda, sadržava značajne količine slatkih glikozida. Listovi stevije dugi su oko 5 cm, a široki oko 2 cm. Svježe lišće stevije ugodna je, slatkog okusa zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200 - 300 puta slađi od šećera.

Podrijeklom iz Paragvaja stevija se danas uzgaja u Brazilu, Urugvaju, središnoj Americi, Izraelu, Tajlandu, Australiji, Japanu, Koreji i Kini. U drugim dijelovima svijeta stevija je niz godina, zahvaljujući američkom tvrdom stavu o “štetnosti”, zbog interesa velikih kompanija umjetnih zaslađivača i šećera, bila “zabranjena” biljka. Napokon, nakon 30 godina američka agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno je promijenila stajalište i stevija od kraja 2008. godine više nije “zabranjena” biljka. Dobila je “GRAS-status” kojim se sastojci stevije (slatki glikozidi) smatraju sigurnim za uporabu, pa se mogu koristiti kao prirodni zaslađivači pića i hrane. Time će se konačno moći zamijeniti umjetna sladila (saccharin, aspartami i sl.). Nakon promjene tog stava, velike su američke kompanije osvježavajućih pića (Coca-Cola, Pepsi-Cola i sl.) obznanile da će ubuduće koristiti samo prirodni zaslađivač stevije, nakon čega je potreba za stevijom porasla u čitavom svijetu.

Steviju su inače stoljećima upotrebljavali Guarani indijanci u Paragvaju u medicinske svrhe i kao zaslađivač. Svakako treba naznačiti da je još 1922. godine stevija bila priznata u Hrvatskoj kao ljekovita biljka. Na žalost, trebalo je proći 80-tak godina da bi se u Hrvatskoj konačno počela uzgajati ta nedvojbeno korisna biljka.

Posušeno lišće stevije je oko 40 puta slađe od šećera. U listovima stevije nalazi se osam različitih glukozida, a najznačajni su steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti “slatki”.

Prema novijim svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti u:

juhama, umacima, raznim predjelima;
salatama, jelima od sira, tjesteninama itd.;
u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira);
u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC;
posušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kave, mlijeka, kakaoa, voćnim sokovima i ostalim pićima;
osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u ljudskom organizmu;
redovitim korištenjem stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i nivo glukoze u krvi;
stevija nema kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0;
odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više insulina);
učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikro-cirkulacija krvi) u cijelom tijelu;
poboljšava funkciju miokarda;
stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje);
jača regeneracijske procesu u organizmu;
neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide);
usklađuje rad endokrinih žlijezda;
stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu;
ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za “čišćenje” kože);
korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju itd.
Generalna preporuka o doziranju pri korištenju stevije je 3-5 mg/kg/tt (tjelesne težine), ovisno o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno) ili samo o prirodno samljevenome suhom lišću.

Istraživanja o velikim mogućnostima stevije se iz dana u dan u svijetu naglo povećavaju, jer su krakteristike te biljke takve da nude neslućene mogućnosti njezinog korištenja u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, biokemiji, ali i mnogo šire.
Zvog toga smo 2006. godine na Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakultetu sveučilišta u Zagrebu počeli provoditi pilot-projekt o mogućnostima uzgoja stevije u Hrvatskoj. Klimatske prilike u Hrvatskoj omogućuju uzgoj stevije u kontinetalnom, ali posebice u mediteranskom dijelu. Istraživanja će, nadamo se, pridonijeti prepoznavanju vrijednosti te biljke od relevantnih subjekata čime bi se brzo mogla stvoriti nova vrijednost u hrvatskom gospodarstvu. Težište naših istraživanja bilo je tehnološke prirode, odnosno stvaranje preduvjeta za brže širenje stevije, a to je proizvodnja sjemena, kvalitetnih reznica i ispitivanje tehnologije uzgoja. Poznato je iz literature da sjeme stevije ima slabu klijavost (3-4 %), no mi smo na Zavodu za povrćarstvo uspjeli riješiti taj problem i klijavos povećati te je ona sada od 70 do 80 %.

Stevija je višegodišnja biljka, kada su klimatske prilike takve da se zimi temperatura ne spušta ispod 0 ºC. U protivnom, potrebno je biljke zaštititi od niskih temperatura ili unijeti u zaštićeni prostor. Biljka se može kvalitetno uzgajati oko tri godine, nakon čega je potreba obnova nasada. Prvi preliminarni rezultati pokazuju da se biljka može vrlo kvalitetno uzgajati i u kontinentalnom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, jer je dala mnogo kvalitetnog lišća po stabljici, a organoleptička testiranja su pokazala visok postotak steviozida u lišću. Sušenjem i mljevenjem lišća dobiven je zeleni prah izuzetnih sposobnosti i postojane zelene boje. Steviju je moguće koristiti na taj način, kao i čisti ekstrakt ali se može napraviti i vodena otopina.

Kako se stevija uzgaja?

Sjetva-sadnja

Stevija se može uzgajati iz sjemena (sjeme→presadnica→sadnja) ili iz reznica. Koju od tih dviju mogućnosti izabrati ovisi o financijskim mogućnostima, odnosno logistici (zaštićeni prostori, laboratoriji i sl.).
Sjeme se sije u zaštićeni prostor i nakon 50-tak dana mala se biljka može presaditi u plastični lončić promjera 10 cm. U našim klimatskim uvjetima biljke stevije sade se na otvoreno polovicom svibnja, kada prođe opasnost od kasnoga mraza. Razmaci sadnje ovise o klimatskim uvjetima, malčiranju i načinu sadnje, a kreću se od 80-100 cm x 30-40 cm, čime se postiže sklop od 4-6 b/m2.

Tlo

Stevija je tolerantna prema tipu tla, ali najbolji rezultati se postižu na pjeskovito ilovastim tlima. Najvažnije je da tla budu ocjedita i da se voda ne zadržava oko korijena, jer može doći do truljenja. Na teškim tlima treba unijeti dosta organske mase, čime će se omogućiti dobar vodozračni režim u zoni korijena. Stevija podnosi kiselost tla od 4,5 do 7,5 pH, ali ne raste dobro na zaslanjenim tlima.

Gnojidba

Stevija ima relativno malu potrebu za hranivima u odnosu na druge povrtne kulture. Preporučuje se gnojidba od 100 do 150 kg/ha NPK formulacije 5-20-30. Poželjno je gnojiti i kvalitetnim kopostom pogotovo ako se radi o težem tlu.

Navodnjavanje

Stevija ne podnosi konstantnu sušu, pa je ovisno o klimatu potrebno povremeno navodnjavanje
U izuzetno vrućim ljetima najbolje je navodnjavanje u razmacima 3-5 dana.

Kontrola korova

Stevija ne podnosi zakorovljeno tlo, jer ima relativno plitak korijen, pa je poželjno malčiranje ili povremeno mehaničko uklanjanje korova, ali treba paziti da se pri obradi ne ošteti korijen.

Štetnici i bolesti

Zbog njezina slatkog okusa štetnici nerado napadaju steviju, pa se ona čak sadi i međuredno sa povrtnim biljkama, jer repelentno djeluje na većinu insekata. Moguća je pojava nekih gljivičnih oboljenja, ali ako je biljka u dobroj kondiciji većih oštećenja neće biti.

Berba

Berba može biti jednokratna ili višekratna (biljke se podbiru u određenim razmacima). S berbom se obično započinje u kolovozu i završava prije prvih mrazeva. Prinosi se, ovisno o tehnologiji uzgoja, kreću od 12-14 t/ha zelenog lišća, što daje od 2-3 t/ha suhog lišća godišnje. Gustoćom sadnje 80 cm x 30 cm (4 b/m2), moguće je prema našim istraživanjima, dobiti oko 1,5 t/ha lišća u jednoj sezoni.

Želeći ubrzati širenje stevije i edukaciju, Zavoda za povrćarstvo proizveo je određenu količinu sjemena, koja će se moći nabaviti u prostorijama Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Svetošimunska 25. Dodatne informacije o steviji na tel. 01 2393 810.

Doc. dr. sc. Bruno Novak, Zavod za povrćarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 28. ožujka 2009.

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:02 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10903
Lokacija: Samobor
Podvale sa stevijom:

Trgujući po svijetu skupili smo dovoljno iskustva da sa lakočom u startu prepoznamo pravu robu i pravog tgovca a isto tako da sa lakočom zaobiđemo prevarante i lopove.

Ljudi se danas svime bave, pa nebi vjerovali tako vam i podvaljuju već rabljeni list stevie kao pod novi :) O čemu se radi.



Igra 1

Stevia list nakon što je prošao određen proces vađenja slatkoče,(ne bilo kakvi proces, već samo određen) on ostane fizički po izgledu neoštečen , malo je izgužvan. Pojedini prozvođaći tada tako već iskorišten list jednostavno posuše i prodaju vam ga kao pod novi, svježe ubran i osušen. A takav rabljeni list daleko je manje sladak od onog pravog suhog lista. Tako da vam se zna desiti da dobijete prave velike cijele suhe listove stevie, a da bi zasladili čaj treba vam 10 grama :) A pravog lista vam treba 0.1 gram.



Igra 2

Pojedine firme za povečanje mase, mljevenog suhog lista stevie, koriste druge biljke te tako smanjuju slatkoču i okus, a više zarade.



Igra 3

Što se tiče extrakta,bijeli prah, u 99,99 % slučajeva u njega se stavljaju sadržaji za recimo povečanje volumena, bolji izgled, bolji okus itd. Jednostavno ne možete znati 100% što točno konzumirate jer su zakoni takvi da dozvoljavaju proizvođačima da preko deklaracija sakriju neke loše supstance.Jednostavno vam ne vele sve, jer nisu obavezni da vam napišu.

Tko je imao prilike kušati svježe otrgnuti list stevie primjetio je određenu gorčinu. Prirodno i posve nomalo je da gorčina postoji kod steve i normalno je da se ta gorčina i zadrži u otopini ili u extraktu.

Igra 4.

Najveća igra je kada vam tamo neka istočna firma tvrdi da je njihov extrakt odlične kvalitete. Vi primječujete da je taj extrakt jako gorak i uopče nije sladak. Bez obzira na sve vi imate u najgorem slučaju proljev i završite na ispiranju želuca. Pitanje je šta su vam sve podvalili. No šta ako je ta firma ok i njihov je proizvod dobar. U tom slučaju vaš lokalni diler povečava volumen extrakta na neograničen broj načina :)

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:07 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10903
Lokacija: Samobor
Kako napraviti “tekući” zaslađivač?

Uz pomoć ovog recepta napraviti ćete „tekući“ zaslađivač gotovo bez kalorija i niskog glikemijskog indexa, a naša „slatka voda“ je ujedno zdrava i ekološki prihvatljiva i što nije za odbaciti u ova recesijska vremena, značajno je jeftinija od „komercijalnih“ umjetnih zaslađivača.

Za početak vam trebaju tri stvari; biljka Stevia (moja je na prozoru), mikrovalna pečnica i voda.

Uberite nekoliko listova Stevije. Operite ih. Stavite lišće u mikrovalnu. Zatim je uključite na srednjoj snazi u intervalima 30-60 sekundi (kako vam listovi ne bi izgorili). Gotovi ste kada je lišće potpuno suho i lako se lomi pod prstima.

Kako biste izvukli „maksimum“, lišće je potrebno usitniti. Za to će vam biti idealno mlinac za kavu. Ukoliko ga je moguće podešavati stavite ga na što finije mljevenje.

Nakon nekoliko sekundi, vaša Stevia pretvorena je u fini prah.
Zakipite dva decilitra vode (na štednjaku ili u mikrovalnoj). U tu posudu dodajte dvije čajne žličice praha od Stevie. Ostavite prah u vodi (koja ključa), pet do deset minuta. Zatim dobivenu tekućinu procjedite kroz filter (najbolji su filteri za čaj ili kavu).

Ukoliko svoj „tekući“ zaslađivač radite na ovaj način, krajnji rezultat je zelene boje. Ako istu želite izbjeći, recept je jednostavan. Istu količinu Stevia praha stavite u mlaku vodu. Ostavite da se namače 24 sata. U početku će ova tekućina biti prozirna. No sa vremenom će i ona poprimiti zelenu nijansu.

Obje tekućine potrebno je čuvati u frižideru.

Ja u čaj stavljam 1 do 1,5 čajne žličice. Isto tako, tekućinu smo koristili za izradu mafina i pekmeza od jabuka. Ispalo je odlično. Slatko, a bez kalorija.

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:10 
Offline
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 15:52
Postovi: 77
Lokacija: Bjelovar-Masanzzago
Kinta ti si se baš potrudio i ono nisam ja jer nisam tako ljep.
U istoj takvoj košari mi je Mavre dovezao biljčice.
Obrao sam ih i osušio lišće sad mi ostaje još samo da nađem ukrasni kotlić za peć rakiju i probam destilirati. Ovom prilikom molim sve koji možda imaju informaciju gdje bi ga mogao kupiti a da nije 1500 kuna malo je preskupo za experiment.
Probao sam ju samljet i zasladiti kavu sa njom i mogu reći da mi se uopče ne sviđa.
Kao prvo stavio sam cjelu kavenu žličicu i nije mi bilo slatko, u šalici sam imao mrvica koje se nisu otopile a okus je kao i od zaslađivaća NATREN.
Mislim da bi se ta aroma zaslađivača izgubila destilacijom (nisam siguran ali bi htio probati).
Najveća koncentracija sladora se dobiva kristalizacijom ili istim procesom na koji se dobiva šećer međutim u HR je to nemoguće. Sa druge strane sa samom kristalizacijom se gube ljekovita svojstva te biljke a dobiva se veći slatkoća.
Toliko od mene, Ostaje mi još samo da nađem taj kotlić od 2-3 litre pa da probam sa destilacijom.

_________________
Ja sam svoje popušio!!! Sada se inhaliram sa E-cigaretom.
slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:15 
Offline
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 15:52
Postovi: 77
Lokacija: Bjelovar-Masanzzago
Ja sam kupio jedan paket i mislim da je baš kupio ono što je Kinta napisao.

Igra 1

Stevia list nakon što je prošao određen proces vađenja slatkoče,(ne bilo kakvi proces, već samo određen) on ostane fizički po izgledu neoštečen , malo je izgužvan. Pojedini prozvođaći tada tako već iskorišten list jednostavno posuše i prodaju vam ga kao pod novi, svježe ubran i osušen. A takav rabljeni list daleko je manje sladak od onog pravog suhog lista. Tako da vam se zna desiti da dobijete prave velike cijele suhe listove stevie, a da bi zasladili čaj treba vam 10 grama :) A pravog lista vam treba 0.1 gram.

_________________
Ja sam svoje popušio!!! Sada se inhaliram sa E-cigaretom.
slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:16 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10903
Lokacija: Samobor
Mozda ti ovo moze pomoci?

Biljka stevia ima 8 glavnih komponenti od kojih je Reb A najslađi i najčišći a ujedno je i najisplativiji dio biljke.

Stevia bijeli prah - extrakt je od 250 -do čak 600 puta slađi od šečera.

Gdje je razlika ?

Na tržištu postoji mnogo vrsti bijelog extrakta stevie. Postoje kao dvije glavne vrste tog extrakta, takozvani Stevioside i Rab - A .

Steviosid ili steviol glycosides dobiva se iskorištavanjem donjeg djela biljke, te najčešće se prodaje u koncentraciji od 80%, 90% te 95 %.

80 %-tni je cca 200 puta slađi od šečera, 85 %-tni - 250 a 90 %-tni cca 300 puta.

Nakon konzumacije pojavi se mali okus gorčine a slatkoća se duže zadržava u usnoj šupljini.

Rab- A ili Rebaudioside dobiva se iskorištavanjem samo kvalitetnog lišća biljke stevie.

Postoji u koncentraciji od 40 % pa do visokih 99 % .

40 %-tni je 300 puta slađi od šečera a 99 % -tni je cca 600 puta slađi od šečera.

Za usporedbu dajem vam tržišnu informaciju.

Otprilike na tržištu cijena 1 kilograma Steviosid-a 90 % je 50 $ , a 1 kilogram Reb A 97% varira između $280 - $380 $.

Ako je proizvod dobar neće ostavljati okus gorćine niti će se nakon konzumacije slatkoća duže vrijeme zadržavati u usnoj šupljini.

Ovisi od proizvođača do proizvođača neki stavljaju određene dodatke , neki ne, no to nikada ne možete znati bez obzira na deklaraciju.

Banalan primjer je bijeli šečer. Otrov koji je dozvoljen, hm...

Steviosid nije zdraviji ili štetniji od Reb A, sve se to uzima u jako malim količinama, isto kao i šečer, malo po malo pa eto problema, dijabetis isl..

Sa extraktom od stevie je drugačije, malo po malo pa eto više zdravlja i manje kilograma :)

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:35 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10903
Lokacija: Samobor
Ovaj google street view je strasna stvar ... plantaza stevie u blizini Zagreba:



slika

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 29 ruj 2012 21:44 
Offline
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 16:24
Postovi: 1370
Lokacija: Zagreb,Krapinhagen
Mogu reći samo da steviju koristim dvije godine i to onu u kapima jer mi takva više odgovara.Najviše u kavi i čaju,a slastice koje sam probala raditi sa stevijom nisu mi dobre.Ili je bilo premalo slatko,a ako sam stavila više stevije, bilo je pregorko.Još uvijek sam u potrazi za "idealnom stevijom" za kolače :)

_________________
slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Stevija
PostPostano: 07 lis 2012 07:58 
Offline
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 15:52
Postovi: 77
Lokacija: Bjelovar-Masanzzago
sanja je napisao:
Mogu reći samo da steviju koristim dvije godine i to onu u kapima jer mi takva više odgovara.Najviše u kavi i čaju,a slastice koje sam probala raditi sa stevijom nisu mi dobre.Ili je bilo premalo slatko,a ako sam stavila više stevije, bilo je pregorko.Još uvijek sam u potrazi za "idealnom stevijom" za kolače :)

Sanja dali ti stevia mjenja okus kave ?
Meni je kao da sam stavio natren u kavu, bljak.

_________________
Ja sam svoje popušio!!! Sada se inhaliram sa E-cigaretom.
slika


Povratak na vrh
  
 
 [ 23 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl, Google [Bot] i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club