Nije to tak komplicirano. Postoji matematika za to i izvediva je u tim mikrokontrolerima koji su u modovima.
Ne znam na kakva odstupanja misliš, ali temperaturni koeficijent je konstanta isto kao i otpor po metru koji je definiran na 20°C i ako mjeriš struju uz konstantni napon, izračunaš koji je koeficijent. To napravi mod kod prvog uključivanja.
Logika je ta da nakon izmjerenih 0 oma, treba napraviti kalibraciju kada nešto prepozna. Prvo uključenje će biti s regulacijom snage i nakon toga će izračunati koji je koeficijent i može ga ispitati.
Vidio sam takav mod. Ne znam kak se zove, samo znam da je "made in Germany, olovka stil). U nekom od napradnih izbornika piše koji je koeficijent. Vidio.
Podatke o različitim žicama ima ovdje:
http://kanthal.com/en/products/materials-in-wire-and-strip-form/wire/resistance-heating-wire-and-resistance-wire/list-of-alloys/Ono što svi mi zovemo kantal je zapravo prva grupa. Otpor ovisi o sastavu, a temperaturni koeficijent je do 600°C zanemariv.
To je parametar "Ct". 1.00 znači da je na toj temperaturi otpor kao i na 20°C.
1.01 znači da je na toj temperaturi 1% veći nego na 20°C
Temperaturna kontrola bolje radi s većim Ct-om.
Tu je NiFetal 70 sa 91% promjene otpora do 200°C. Po meni to je najbolja žica za temperaturnu kontrolu.
Za "običnu" verziju, bi bilo interesantno probati s "ribbon" verzijom Kanthal A
Primjena: (copy paste)
Examples of applications are elements embedded in ceramics for panel heaters, infrared heaters, warming plates, irons, ceramic pots,
in cartridge heaters for liquid heating, storage heaters, in ceramic heaters for cooking plates, air guns, hobby kilns, radiators, in quartz tube heaters for space heating, toasters, toaster ovens, grills, industrial infrared dryers, coils on molded ceramic fibre for cooking plates with ceramic hobs.