veljo_81 je napisao:
...kako da vas pitam a da ne ispadne glupo pitanje?

Pribavio ja sebi xpro m80, prvi moj vw mod nakon skoro godinu dana mehanike, zasto mi se cini da mi je para ljepsa kad ga prebacim u mech mode nego kad je wattage, istu snagu postavim npr sad sa ovom napunjenoscu baterija je 9,3 w, kad u vw stavim 9,3 para je toplija i imam manje arome nego u mech mode?
Ati je lemo2 sa 1,5 mc-om, 10 namotaja 0,36 ncr-a 3mm precnik?
Koliko se sjećam, xpro prilikom stepdowna ide u pwm. Vamo je radio na PWM i još neki ređaji. Moj iStick 50W radi na PWM kad ide na napon manji od baterije, i zato gledam da uvijek složim grijač sa dovoljno visokim otporom da nikada ne ide ispod 4.2V napona. To ti je jedan od razloga zašto mehanika "ljepše" radi na punoj bateriji, niži napon ali konstantan.
Kada kažem niži napon na mehanici, to i mislim. Niži je zbog voltdropa, i ovisno od mehanike, ako bi želio isti napon na elektronici, trebao bi ići da ti je realni napon nekakvih 3.8-3.9V na elektronici, da bi dobio otprilike isti osjećaj. Naravno, na 3.8V napona na elektronici, ona je uglavnom u PWM modu, osim ako ti baterija nije do pola prazna, pa ti je automatski i osjećaj parenja drugačiji.
Unatoč tome što je Valter nekoć tvrdio da je PWM izmišljotina, i da svi modoi rade na PWM, ja i dalje tvrdim da nije izmišljotina, i da čip koji radi na 33Hz daje totalno drugačiji osjećaj parenja od onoga koji daje flat signal. Kada napravim setup na kaji recimo za mehaniku, cca 1.1 Ohm, što mi najljepše radi na mehanici, i onda taj setup prebacim na istick, i puknem ga na 16W što bi bio ekvivalent punoj bateriji bez voltropa, dakle 4.2V, dobijem puno topliju paru i aromu koja se pomalo počinje i deformirati u odnosu na ono na šta sam navikao. Isto je i kad kaju stavim na yihi. Međutim, ako yihi spustim na 13-14W, što ispada 3.8-3.9V osjećaj mi je isti kao da parim na mehanici. A ako isto to napravim na isticku, dobijem paru jednake topline, ali ne i arome. A razlog leži u PWM-u, u tome što istick ne očitava pravilno otpor, ne regulira PWM modulaciju pravilno, i na koncu konca, sama PWM mogulacija radi na prejakom signalu koji se na žici promjera 0.2 ili 0.25 osjeti u vidu cvrčanja setupa, a vjerojatno se i sam setup u trenutku kad je signal u fazi "on" mrvicu pregrije pa se i aroma u tom djeliću sekunde malo izgubi.
Čim razina napunjenosti padne do te mjere da mod izađe iz PWM signala, radi mi jednako kao i yihi ili mehanika.