Desilo se da sam u jednom trenu skinuo atty kako bih ga rebuildao, i kad sam ga vratio na SVD da vidim otpor, veli NON. Pregledam zavojnicu - čista ko suza. Ni švicarci nemaju tak fine u satovima kakve je bivši nam Premijer skupljao. I ja skinem zavojnicu i wick dolje (ne rasturim sve, ajd' bar nešto pametno od mene) i napravim novu. A ono ista stvar. I onda mi se učini da je center pin (nadalje: CP) nekako duboko unutra. Probam ga obrisati štapićem za uši i skužim da ne ide gore-dolje, a čini mi se (dakle nisam siguran) da je nekad išao.
I nošta, riješim stvar tako da odvrnem malo CP na Kayfunu, da viri više, i sve radi. Ali nije to to, i ne da mi mira. Drugi dan na poslu ulovim pola sata, čitam, Googlam, i vidim da se i na VAMU dešava često tako nešto, da CP potone. Mijenja se gumica, ili se podmetne mali o-ring ispod CP.
Ukratko, savjet s neta je:
1. lagano čačkalicom ili sitnim odvijačem izvući CP van. Malo ga se podigne s jedne strane, pa s druge, pa opet s prve, i tako polako dok ne izađe van.
2. PAŽLJIVO, jer je vezan žicom koju ne želite potrgati
3. Kad je vani, vidi se gumica u rupi, koju treba pincetom iskopati
4. Uzme se nova gumica, ili o-ring, pa se navuče preko CP i sve vrati kako je i bilo. Ako se koristi o-ring a ne gumica-cjevčica identična originalu, savjet je da se oko dna pina stavi malo izolirbanda ili termobužira, da se spriječi kontakt CP sa ostatkom moda, jer je to kratki spoj
No, za SVD nigdje ništa, ili vrlo malo. Tu sam na forumu dobio puno pomoći u vidu ponuđenih o-ringova, savjeta te čak cjevčica-gumica sa moda VAMO, ali nisam bio siguran kako moja na SVD izgleda i jesu li iste. A frka me bilo što dirati jer mi je to jedini mod, i ako nešto zeznem - što ću?
U međuvremenu naručujem novi mod, da imam rezervu, a ovog gledam pa rekoh ajde, da izvučem i CP van da vidim kako ta gumica izgleda. Izvučem ga, dakle, i u sekundi mi se sve posloži: taj CP na SVD je sa federom, koji je meni očito otišao k vragu.
To izgleda kao dva čavlića: prvi, vanjski, je šuplji, dakle ima rupu kroz glavu pa skroz do dolje. Drugi, unutarnji, ulazi u tu rupu. Kao seks izgleda. I tu, između njih, postoji (postojao je) nekakav mikro-feder koji je držao da ta dva čavlića budu razmaknuti. Kad to sve stoji u SVD glavi, onda taj federčić gura čavlić prema van, i to je CP, dok ovaj drugi stoji dolje fiksan. A sad nema federa, te gornji pada u donji. To je tako tanko da nema kontakta između CP i attyja, i zato SVD veli NON - ne vidi load, ne vidi atty.
Što sam napravio? Sve skupa je doslovno 5 minuta posla:
1. izvuči CP van, kako je gore opisano
2. noktom ili nečim tankim razdvojiti ta dva čavlića, dakle napraviti kao da feder radi, da se glave odvoje
3. uzeti mali, sitni o-ring (ja sam ga skinuo s nekog vraga koji sam našao, nema veze s parenjem) i umetnuti ga između ta dva čavlića, tako da služi kao feder
4. vratiti stvar natrag
Žao mi je što nisam slikao ništa, ali nije mi ni na kraj pameti bilo da ću stvar i popraviti na licu mjesta. U zamjenu, evo skica-dvije, da se shvati o čemu je riječ, mada je sve stvaro vrlo jasno kad se vidi i otvori.
Slika 1: Presjek originala, kako ga ja zamišljam. Crno su ti "vanjski" i "unutarnji" čavlići, a crveno je feder koji daje elastičnost i gura CP na van koliko treba.

Slika 2: Kako je to izgledalo kad je feder preselio na Ahiret

Čavlići su pali jedan u drugoga, nema kontakta prema attyju

Slika 3: Crveno je (presjek) o-ringa koji sam navukao preko gornjeg a iznad donjeg čavlića. Sad on služi kao feder. Vrlo je tanak, rekao bih ispod 1mm debljine

Nadam se da će nekom pomoći, ali još više se nadam da nikome neće zatrebati
EDIT, dan poslijeIpak ga Kayfun stisne unutra. Izvučem ga van čačkalicom pa radi sve 5, ali ga ipak stisne pa ovaj ostane dolje. Dakle fix nije 100%, ali dovoljan je da stvar opet radi.
Iduća ideja je provjeriti po netu postoji li gdje samo taj center pin, takav isti, sa federom, pa ga prelemiti.