Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 07 srp 2022 07:06. Sada je: 07 srp 2022 07:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 1 post ] 
Autor Poruka
 Naslov: Mala škola sigurnosti plaćanja kreditnim karticama
PostPostano: 03 srp 2011 13:54 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11167
Lokacija: Samobor
Kao prvo da objasnimo jednu stvar. Razloga za strah od kupovine kreditnim karticama na internetu – IMA. I tko vam kaže da to nije tako, ne govori istinu.

Međutim, isto tako treba napomenuti da su za krađu informacija o karticama, u najvećem postotku, krivi sami vlasnici kartica zbog neznanja i nemara. Tehnologija je napravila najviše moguće kako bi vlasnike kartica zaštitila od prevare i krađe, te konstantno radi na poboljšanju sustava zaštite korisnika.

Ovaj je tekst pripremljen zato da nauči korisnike kreditnih kartica kako da koriste mogućnosti kupovine na Internetu na siguran i zaštićen način. Moramo ipak napomenuti da ovaj dokument ne jamči apsolutnu zaštitu vlasnika kartice i njegovih podataka, već je tu kako bi pomogao u otklanjanju rizika na koje nailazimo dok kupujemo na Internetu.

Kako stvari rade

Što danas radite kada imate neku povjerljivu informaciju o sebi? Čuvate ju brižno i ne dopuštate nikome da ju vidi, pročita ili na bilo koji način sazna. Povjerljive informacije podijeliti ćete samo sa osobama od najvećeg povjerenja. Oni to neće širiti dalje i čuvati će te informacije pod svaku cijenu.

Ručate u restoranu i želite dobar obrok platiti kreditnom karticom. Konobar ispostavlja račun i vi mu dajete kreditnu karticu kako bi on izvršio naplatu. Konobar odlazi za šank i u tom trenutku vi imate potpuno povjerenje u konobara i restoran da on neće ukrasti broj kreditne kartice. Isto tako imate povjerenja da nitko drugi, tijekom procesa naplate, neće doći do informacija o vašoj kartici osim vašeg konobara.

Kako je u normalnom životu, tako je i na Internetu - sve je pitanje povjerenja. Vi kao kupac morate vjerovati web sajtu i organizaciji koja stoji iza njega da će čuvati informacije o vašoj kreditnoj kartici. Kako bi zadobila vaše povjerenje, tvrtka koja prodaje na Internetu mora se vama predstaviti i vi morate vjerovati da su oni stvarno oni za koje se predstavljaju. Dodatno, morate biti sigurni da će podatkovni kanal kojim putuju informacije biti zaštićen i nitko neće moći neovlašteno pročitati povjerljive informacije.

Ukoliko bilo koja od komponenti povjerenja izostane u oba slučaja, informacije o kartici ćete zadržati za sebe.

Surfanje

Za pregled sadržaja na Internetu je uobičajeno korištenje web preglednika (browsera). Na svom računalu možete imati jedan ili više web browsera koje su izradili razni proizvođači. Najpoznatiji su Microsoft Internet explorer, Mozilla Firefox i Opera.

Dok koristite svoj web browser za pregledavanje Internet sadržaja na većini web stranica podaci putuju nezaštićeni. Podaci s većine web stranica niti ne trebaju biti zaštićeni jer se uglavnom tamo nalaze javne informacije koje su svima dostupne i nisu tajna. Vaš web browser koristi http (hyper-text-transfer-protokol) – informacijski protokol za razmjenu web stranica na Internetu. Oznaka http:// ispred adrese web stranice označava upravo taj protokol, protokol koji razmjenjuje podatke nezaštićeno.

Najosjetljiviji trenutak kod kupovine na Internetu jest plaćanje, odnosno predaja osobnih podataka (username, password) i podataka kreditnih kartica. Prilikom razmjene ovih informacija, podaci trebaju biti zaštićeni kako bi se izbjegla mogućnost da dođu u krive i zlonamjerne ruke. Podaci se do web browsera tada trebaju prenositi putem https (hyper-text-transfer-protokol secure) protokola koji kriptira podatke na mreži.

Kriptiranje podataka

Kriptiranje podataka jest način da se originalna, čitljiva poruka pretvori u nečitljivih niz znakova, kako bi se tako zaštićena prenijela do primaoca. Primalac je jedini koji zna raspakirati i pročitati originalnu poruku.

Kriptirana poruka nije čitljiva ljudskoj osobi.


slika


Zlonamjernik koji prati promet na mreži iz ne-kriptirane poruke može puno toga saznati (tekst obojan crvenom) dok iz kriptirane ne može.

Kriptiranje se obično vrši pomoću 128-bitnog ili 256-bitnog ključa. Ovakvu je zaštitu nemoguće probiti u realnom vremenu, pa čak i koristeći današnje najnaprednije računalne sustave.

Certifikati

Na Internetu se nalaze postavljeni web poslužitelji (serveri) i na njima se nalaze sadržaji koje vi tražite putem svojih browsera i pregledavate.
Da bi web server vama dokazao svoj identitet on mora imati instaliran SSL (secure-socket-layer) certifikat.
SSL je tehnologija koja služi za uspostavljanje https protokola.
U certifikatu se nalaze informacije o nazivu web sajta, nazivu tvrtke, datum trajanja certifikata i ostale informacije.

Tri su parametra koja moraju biti zadovoljena kako bi serverski certifikat bio pouzdan za vas kao kupca:

Vrijeme trajanja certifikata:
Kako bi se osigurala vremenska ažurnost, svaki se certifikat izdaje na određeno vrijeme. Vrijeme od kada-do kada vrijedi certifikat zapisano je u samom certifikatu.

Adresa web sajta za koji je izdan certifikat:
Kada se izdaje certifikat, potrebno je točno odrediti za koji web sajt na Internetu se izdaje certifikat. Ovime se osigurava da niti jedan drugi web sajt ne može koristiti dotični certifikat. Podatak se čuva u samom certifikatu.

Autorizacijska kuća ili organizacija koja je certifikat izdala:
Ukoliko netko želi koristiti https za zaštitu podataka mora imati certifikat. U svijetu postoji niz autorizacijskih organizacija koje izdaju profesionalne certifikate, koji su provjereni i jamče ispravnu zaštitu podataka. Primjer: Comodo, Verisign, Thawte. Trgovac može odabrati kupiti pravi pouzdani certifikat od ovakvih organizacija, može si ga izdati sam ili zatražiti od neke treće stranke.

Za svjetske autorizacijske kuće se smatra da su to organizacije od povjerenja. To su organizacije koje konstantno ulažu ogromna sredstva kako bi osigurali surferima povjerenje u sigurnost sustava i protokola. Ukoliko web trgovina koristi takav certifkat, možemo biti sigurni da će naši podaci biti zaštićeni.

Jedina hrvatska autorizacijska organizacija jest FINA (FINancijska Agencija). Ona izdaje komercijalne certifkate za svakojake upotrebe. Međutim, web browseri ne vjeruju certifikatima izdanima od strane FINA-e.

Vaš web browser se brine o tome da su sva tri parametra ispravna. U protivnom vas upozorava da nešto nije u redu i daje vam mogućnost da odlučite što dalje.


Kupovina na Internetu

Početak kupovine svodi se na pregledavanje kataloga proizvoda i ubacivanje u košaricu. Ovaj se proces najčešće odvija na nezaštićenom dijelu web trgovine (koristeći http protokol). Podaci su javni i ne trebaju biti zaštićeni.

U trenutku kada želimo realizirati kupovinu odlazimo na "Naplatu", "Blagajnu", "Checkout" ili kako je to već nazvao izvođač web trgovine. O ovom koraku se obično prijavljujete tako da upišete korisničko ime ili e-mail i lozinku kako bi vas web trgovina prepoznala (ukoliko ste prvi puta tu, morate se registrirati kao novi korisnik).

Ovo je trenutak kada bi trebala započeti zaštita vaših podataka od strane same web trgovine. U prvom koraku se štiti vaša lozinka i osobni podaci, a kasnije i informacije o plaćanju karticama i slično.

Postoji nekoliko opcija koje se mogu dogoditi u ovom koraku, a za svaku od njih ćemo vam preporučiti kako reagirati.

Ispravna zaštita

U trenutku kada trebate predati osjetljive podatke na web, trebate prekontrolirati par detalja. Ako primijetite da ste u bilo kojem trenutku prešli sa http na https konekciju, a da vas web browser nije na ništa upozorio - možete mirno nastaviti dalje bez brige. Stranica je ispravno zaštićena.

Što se u stvari dogodilo? Web browser je provjerio serverski certifikat prema tri ranije spomenuta parametra i zaključio je da je sve u redu. Vas nije nepotrebno uznemiravao i ponudio vam je nastavak rada.

Provjeru certifikata možete izvršiti sami.


slika


Odabirom slike lokota u Internet Exploreru 7 možemo pogledati detaljne informacije o certifikatu. Na karticama certifikata vidimo da nema nikakvih upozorenja. Dakle, certifikat je povjerljiv i kupovina je sigurna. Na sličan način provjeru možete obaviti u ostalim web browserima.

Napomena: Neki web sajtovi mogu imati prvu stranicu (na kojoj upisujete osjetljive podatke) na http protokolu, ali onda vam eksplicitno moraju naznačiti da je slijedeći korak na sigurnom https protokolu. U tom slučaju link pokazuje na https zaštićenu stranicu. To znači da će vaši upisani podaci biti predani na zaštićenu stranicu i neće se moći zlorabiti.


slika


Ovakva situacija je dopuštena i sasvim u redu.

U stranicu možete imati potpuno povjerenje. Vaši podaci biti će zaštićeni na putu do servera. Svjetska autorizacijska organizacija je izdala punovažan certifikat koji jamči da je identitet tvrtke, kojoj predajete informacije, potvrđen. Sa 100%-tnom sigurnošću možete biti uvjereni da do informacija o kartici neće doći zlonamjernici i - možete slobodno nastaviti kupovinu!

Napomena: Nitko na svijetu ne može vam jamčiti što će se dogoditi s vašim informacijama jednom kada one sigurno stignu na odredište. Način na koji će dotična tvrtka raspolagati s vašim informacijama može se pretpostaviti samo prema renomeu tvrtke na tržištu i njenom imenu.
Ali opet, nitko vam to isto ne može jamčiti za konobara u restoranu, ili radnika za pultom na benzinskoj crpki. A ipak im dajete kartice.

Djelomična ili upitna zaštita

Ukoliko bilo koji od tri ranije spomenuta parametra certifikata nije ispravan, vaš web browser će vas obavijestiti o tome i prepustiti vama da se odlučite za daljnje akcije. Nekoliko slijedećih ilustracija će vam pomoći kako da identificirate takve slučajeve u raznim browserima.


slika

Opera
slika


Za svaki od navedenih slučajeva, browser vas pita da li želite nastaviti raditi. Nastavak ne znači da će vaši podaci putovati ne-kriptirani. Naprotiv, vaši podaci će biti uspješno kriptirani i zaštićeni od zlonamjernika koji "skeniraju" promet po mreži. Međutim, kako certifkat nije validan i provjeren, preporučljivo bi bilo provjeriti vlasnika web stranice prije nego se odlučite za nastavak.
Ukoliko nemate potpuno i 100%-tno povjerenje u prodavatelja - odmah odustanite od kupovine!

Bez zaštite

Ukoliko primijetite da web adresa, na kojoj je postavljen vaš browser, započinje sa http://, a na web stranici trebate predati povjerljive podatke, dobro razmislite hoćete li to učiniti. Dodatno, ukoliko primijetite da niti slijedeća stranica, na koju prosljeđujete podatke, nije zaštićena koristeći https, budite svjesni da će podaci putovati mrežom potpuno nezaštićeni.


slika


Iako uvijek treba štititi vlastite podatke, zaštita je daleko važnija na stranici na kojoj se predaju informacije o kreditnim karticama. Ukoliko naletite na takvu stranicu na nezaštićenom http protokolu - odmah odustanite od kupovine!

Zaključak

Kupovina na Internetu nije bauk, već komocija. Trebaju je se bojati samo oni koji ne razumiju osnovne principe. Nadamo se da će vam ova uputa pomoći u razbijanju psiholoških barijera i straha od novih tehnologija.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club