Zadnje tri godine prije definitivnog prelaska na paru, samo domaći duhan, ali ne s placa, već od lokalnih "dobavljača" (ipak živim u županiji gdje je cca 90% proizvodnje hrvatskog duhana) i mogu reći da sam naletio dosta puta na opako dobre, svježe, mirisne rezane duhane, rezanci dužine cca 20 cm, uhvatiš između prsta za vrh hrpe, a izvčeš bar pola kile, poznavaoci "materije" znaju o čemu pričam (kad sam vidi što se kod vas u ZG prodaje, ja sam to bacao kao ostatke sa dna koji mi se nisu dali motati...). Ručno motani, ponekad sa malim dodatkom nekog Halfzwarware ili još bolje Zware duhana (legalno kupljeni), recimo vrećicu od 30 grama Zware duhana bi potrošio na cca 200 grama "domaćeg" (skoro kao začin) u svakom slučaju puuuunooo bolja opcija od cigareta, o cijeni da ni ne pričam, kupovao 1 kg po cijeni od 80-120 kn. I imao puno manje posljedica pušenja nego od tvorničkih cigareta, već nakon ovih motanih, tvorničke su mi bile smeće. Ali problem je u nabavi, jer dobrog duhana ima samo na jesen i zimi, u kasno proljeće već kriza, što zbog skladištenja (dobar duhan se hoće i pokvariti, za razliku od tvorničkog smeća), što zbog današnje represije i teške dobavljivosti dobrog materijala. No nekad bilo, sad samo para, i mislim ostati zauvijek na njoj (makar i nikotin nabavljao kod
lokalnog dobavljača 
)