Forum    FAQ

.

Početna » Korištenje e-cigareta » Problemi i savjeti

[ 45 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Nešto malo o baterijama
 Post Postano: 20 pro 2013 11:59 

Daklem, mislim da sam neke stvari ipak shvatio, pa da podijelim. I također, da me netko ispravi ako griješim, a sve za dobrobit svih koji pročitaju.

Prvo, da odvojimo MEHANIČKE modove od REGULIRANIH. Koristit ću MEH ili REG kratice gdje bude trebalo.

SIGURNOST
MEH:
[*] Najveći problem je max discharge baterije, koji mora biti IZNAD onog što će se bateriji podmetati. Dakle, ako se izračuna da će draw biti 10A, onda se ne uzima baterija kojoj je max discharge 10A, nego se uzme jača, da se ima rezervu i da se dozvole manja odstupanja, kako kod proizvođača tako i kod zavojnice koju korisnik radi.
[*] Ima smisla uzeti PROTECTED (zaštićene) baterije, koje imaju malo elektronike na sebi koja će u slučaju prevelike struje izbaciti. Nije to toliko bitno za preveliki draw (jer to bi se trebalo PRIJE kupovine i upotrebe znati), nego (po meni) najviše za slučaj kratkog spoja. S druge strane, treba provjeriti pri kojoj struji taj safety uskače, jer ako safety skače na 8A a baterija je označena kao 20A, onda je to nepotrebna glupost.
[*] Preporuča se IMR, ponajprije zbog toga što u najgorem slučaju (ode baterija k vragu) nemaju eksplozije nego odlaze "u miru", tiše, pa neće korisniku (koji se nije informirao na vrijeme) odnijeti nos s lica.

REG:
[*] Max discharge rate nije bitan, jer su REG modovi ograničeni na max. 5A. A to svaka baterija daje, dakle s te strane je sve OK.
[*] Zaštita (PROTECTED) na baterijama nije bitna, jer sam mod i njegova elektronika to obavljaju.
[*] Tehnologija nije toliko bitna - tu su sve zaštite tako da baterija nikako neće otići u vječna lovišta zbog kratkog spoja ili prevelikog drawa.

TRAJANJE
E tu dolazimo do problema. Ovdje bih se ograničio samo na REG modove, s tim da o MEH imam tek par logičkih zaključaka, koje nisam provjeravao jer nemam meh mod.
Dakle, ako smo odlučili o veličini baterije (fizičkoj veličini, dakle 18350, 18500 ili 18650), iduća stavka su mAh. Mnogi preprodavači iz Kine krivo deklariraju svoje baterije, ili ih pak deklariraju točno no ta brojka s nama pariocima nema veze. Zašto? Evo primjera: Panasonic NCR18650B je deklarirana kao 3400mAh, a reklamirana kao najveći kapacitet koji danas postoji kod 18650 baterija. I to je točno, kapacitet JEST taj deklarirani, i to JEST najveći trenutno nabavljivi. Ali, rekoh, nama to malo znači. Jer ako se gledaju stranice proizvođača i podaci o testovima, tih 3400mAh postignuto je na 2.84V discharge. Dakle, ako ti potrošač dere 2.84V, imat ćeš 3400mAh. I to sigurno stoji. Samo što NITKO ne pari na 2.84V. REG modovi prestanu radit sa 3.2-3.3V, a oni na MEH mijenjaju bateriju i prije, već na 3.5 najčešće, jer "više ne daje kao puna". Dakle sav onaj mAh kapacitet koji se nalazi ispod te 3.2-3.3 granice (za REG modove) je neupotrebljiv za nas vapere.
A koliko je upotrebljivo? Koliko je, dakle, u rasponu od 4.2 do 3.3 volta? To ne deklarira nitko, nego treba ili testirati bateriju ili naći na webu podatke nekoga tko je to testiranje obavio za nas.

Jedan bitni faktor kod trajanja je opet kemija baterije. NCR baterije (popularno zvane "obične Li-ion") su lošije od IMR baterija (mangan) i po tome što su IMR sposobne dati više mAh u ovom našem vaperskom rasponu. Neće dati SVE svoje mAh u našem rasponu, ali od deklariranih 2000mAh (AW IMR) dat će recimo 1500mAh u našem rasponu, dok će NCR od 3400 dati oko 1200-1600 u našem rasponu. Razlika od 1200 do 1500 je nikakva, skoro pa neprimjetna za parioce, dakle sigurnija IMR baterija je svakako bolji izbor, pogotovo što IMR baterije u pravilu (mada NE UVIJEK) imaju viši max discharge rate od NCR baterija.

I treća bitna stavka je interni otpor baterije. On ulazi u ukupni otpor cijelog moda/setupa, što se najviše očituje kod MEH modova - mada ne i SAMO kod MEH modova nego i kod REG također. Ukratko govoreći, što manji unutarnji otpor, to bolje. A unutarnji otpor se zbraja u strujnom krugu sa ostalim otporima, te doprinosi VOLT DROPU, što je ono što nas zanima.
Praktički, neka je zavojnica na 0.8 ohma, neka sam MEH mod ima 0.1ohm otpora, tu treba dodati i bateriju. Nek i ona ima 0.1 ohm, to je sve skupa 1ohm. To znači da struja ne ide samo u 0.8ohm grijač te ga grije, nego grije i 0.1ohm mod i 0.1ohm bateriju. Ne bude im ništa bilo, ni modu ni bateriji, ali konačni volt drop će biti primjetan, te će od neke baterije koja trenutno ima 4.0V na našu zavojnicu dolaziti 3.8V recimo. Kod modova tome možemo pomoći raznim materijalima (pozlaćeni kontakti, srebrni mod, bakar...) te čišćenjem kontakata, a dodatna pomoć je svakako i baterija sa što manjim unutarnjim otporom. To također znači i da će se baterija s manjim unutarnjim otporom manje grijati.

Eto... Znam da nekima otkrivam toplu vodu, ali je isto tako nekima to dosta novo - kao meni, na primjer. Sad mi je konačno jasno zašto jedna AW IMR 2000mAh baterija traje jednako kao jedna Panasonic NCR18650B 3400mAh (ili tek neznatno kraće) u modu, i zašto tih 3400mAh - iako su pravi - za mene kao parioca ne znače ama baš ništa sami za sebe.

Moj savjet pariocima - kupite IMR baterije. Razlika u cijeni nije toliko velika, pogotovo što će većina nas baterije kupovati maksimalno jednom godišnje, ako ne i jednom u dvije godine, pošto IMR ima deklarirano >500 ciklusa punjenja. Tih par € po bateriji jednom godišnje stvarno nije nikakva cifra kad se zna da će baterija dobro i dugo raditi, te da će čak i ako se dovede u kratki spoj i ode k vragu ipak ostaviti pariocu lice na glavi tamo gdje je i originalno zamišljeno da stoji (naprijed), a ne na dijelu koji s razlogom zovemo "tjeme" - ili još gore, na stropu.

Please, ako sam što krivo naveo ili zaključio, ispravite me.

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Nešto malo o baterijama
 Post Postano: 20 pro 2013 12:28 
Administrator

Prvo - zaboravite IMR baterije. IMR baterije su tehnoloski pregazene i otici se u povijest vrlo brzo i biti zamijenjene tipom kao sto je Panasonic NCR18650PD viewtopic.php?f=32&t=3020

Izmjereni kapacitet baterije ovisi o struji praznjenja, sto je struja manja to ce izmjereni kapacitet biti veci. Klasicna je podvala mjerenja kapaciteta baterije strujom praznjenja od 0,1A gdje i smece od baterije postize zavidne rezultate.

PCB zastita od kratkog spoja za 18650 bateriju u pravilu je postavljena na 5A. Medjutim nasi dragi kinezi znaju staviti PCB koji im je trenutno na zalihi i zato se treba cuvati jeftinih baterija za koje nikad ne znate sto cete dobiti. Vjerojatno najbolju zastitu proizvodi Seiko i njihov PCB ugradjuje Nitecore a ako sam dobro shvatio i Xtar. Za ostale ne znam.

Moje misljenje je da osnovna prednost mehanickog moda nije u koristenju subohm grijaca na atomizerima, nego dugotrajnost i jednostavnost u koristenju. Kao i cuvanje baterije koja se stavlja na punjac ˝bas u pravom trenutku˝. Koristenjem modova s ugradjenom elektronikom bateriju skoro redovno praznite duboko sto vijek trajanja baterije smanjuje za nekoliko puta.

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 12:43 

Citat:
Prvo - zaboravite IMR baterije. IMR baterije su tehnoloski pregazene i otici se u povijest vrlo brzo i biti zamijenjene tipom kao sto je Panasonic NCR18650PD viewtopic.php?f=32&t=3020
Sorry, nisam vidio podatak na kojoj voltaži daje tih 2900mAh. A dio je sigurno ispod nama korisnih 3.3V, dakle taj dio je i dalje za otpis.

Citat:
Izmjereni kapacitet baterije ovisi o struji praznjenja, sto je struja manja to ce izmjereni kapacitet biti veci. Klasicna je podvala mjerenja kapaciteta baterije strujom praznjenja od 0,1A gdje i smece od baterije postize zavidne rezultate.
Stoji apsolutno.

Citat:
PCB zastita od kratkog spoja za 18650 bateriju u pravilu je postavljena na 5A. Medjutim nasi dragi kinezi znaju staviti PCB koji im je trenutno na zalihi i zato se treba cuvati jeftinih baterija za koje nikad ne znate sto cete dobiti. Vjerojatno najbolju zastitu proizvodi Seiko i njihov PCB ugradjuje Nitecore a ako sam dobro shvatio i Xtar. Za ostale ne znam.
Kao što sam rekao, koristim samo REG mod, pa mi PCB ništa ne znači. Shvaćam čemu služi i što radi, i shvaćam korist toga (dapače!) - no samo kod MEH modova.

Citat:
Koristenjem modova s ugradjenom elektronikom bateriju skoro redovno praznite duboko sto vijek trajanja baterije smanjuje za nekoliko puta.
Što znači "praznite duboko"? Ako sam REG mod isključuje bateriju kad padne na 3.2 ili 3.3V, to nije "duboko pražnjenje", nego je dosta iznad onog preporučenog "ne prazniti ispod 2.x volti". Koliko sam vidio REG modove, nikad niti jedan nije ispraznio bateriju ispod 3.2V. OK, nije ni MEH, jer vjerujem da su performanse na/ispod 3.2V nikakve, ali svejedno to ne bih kategorizirao kao "duboko pražnjenje".

A imam i jedno pitanje, malo mozgam pa mi ne ide :D

1.5 ohm zavojnica @ 10w --> 3,87V, 2,58A
2.0 ohm zavojnica @ 10w --> 4,47V, 2,23A
Dakle, veći otpor zavojnice troši manje A, ali treba više V. Pitanje: na kojem setupu će baterija duže trajati? Tamo gdje se troši više V a manje A, ili tamo gdje se troši više A a manje V?

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 13:06 
Administrator

bluedevil je napisao:
Što znači "praznite duboko"? Ako sam REG mod isključuje bateriju kad padne na 3.2 ili 3.3V, to nije "duboko pražnjenje", nego je dosta iznad onog preporučenog "ne prazniti ispod 2.x volti". Koliko sam vidio REG modove, nikad niti jedan nije ispraznio bateriju ispod 3.2V. OK, nije ni MEH, jer vjerujem da su performanse na/ispod 3.2V nikakve, ali svejedno to ne bih kategorizirao kao "duboko pražnjenje".

Ima tablica na forumu ali kako je imageplay.net u banani :shake: znaci da nema. Potrazit cu pa postati iznova.
Uglavnom svako praznjenje ispod 3,8-3,7V smanjuje vijek trajanja. Praznjenje na 3,2-3,3V kako navodis skracuje vijek trajanja baterije za otprilike 4 puta.

Ovo zadnje je nebitno jer je razlika 0,000001%
P=U*I jos uvijek, ali sto je jaca struja baterija ce se prije isprazniti.

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 13:32 
Administrator

BTW pustite diskusije po internetu klinaca koje jos nije struja stepla. Ako zelite saznati vise o baterijama http://batteryuniversity.com/
Ima nesto zastarjelih podataka ali ono sto je vazno tu je.

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 13:43 

Kinta je napisao:
bateriju skoro redovno praznite duboko sto vijek trajanja baterije smanjuje za nekoliko puta.

negdje sam cital da je vijek trajanja baterije uvjetovan ili ogranicen brojem ciklusa punjenja sto bi znacilo da ju je bolje vise ispraznit jer ces s tim dobit vise sati rada.

il to vrijedi samo za neke druge baterije?

# Ithaka, kayfun lite, oddy, T3s

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 13:52 
Administrator

flux je napisao:
Kinta je napisao:
bateriju skoro redovno praznite duboko sto vijek trajanja baterije smanjuje za nekoliko puta.

negdje sam cital da je vijek trajanja baterije uvjetovan ili ogranicen brojem ciklusa punjenja sto bi znacilo da ju je bolje vise ispraznit jer ces s tim dobit vise sati rada.

To je iskrivljena slika prave istine i nema veze s pravim stanjem stvari. A povezano je s laptop sklopom baterija koje imaju chip koji broji punjenja i onda naprave cuttoff kad ima je odredjeno.

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 14:32 

Kinta je napisao:
flux je napisao:
Kinta je napisao:

To je iskrivljena slika prave istine i nema veze s pravim stanjem stvari. A povezano je s laptop sklopom baterija koje imaju chip koji broji punjenja i onda naprave cuttoff kad ima je odredjeno.

da, bila je rijec o laptopima :)

# Ithaka, kayfun lite, oddy, T3s

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 14:35 

bluedevil je napisao:

A imam i jedno pitanje, malo mozgam pa mi ne ide :D

1.5 ohm zavojnica @ 10w --> 3,87V, 2,58A
2.0 ohm zavojnica @ 10w --> 4,47V, 2,23A
Dakle, veći otpor zavojnice troši manje A, ali treba više V. Pitanje: na kojem setupu će baterija duže trajati? Tamo gdje se troši više V a manje A, ili tamo gdje se troši više A a manje V?

Odgovor ti se sam nameće... veći otpor i viša voltaža jednako duze trajanje baterije...

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh 

Post Postano: 20 pro 2013 14:47 

sto vise ampera to brze se prazni baterija, osnove elektrotehnike 1.
ko nije zavrsio takve skole trebaju mu doslovno dvije formule I=U/R i P=U*I (I-struja u amperima, U-napon u voltima, P-snaga u wattima i R-otpor grijaca u ohmima. kalkulator i igrajte se.

Panzer, Hana Modz V3, Kayfun Lite, Taifun GT, Helios, RSST, DID

Povratak na vrh 

[ 45 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Početna » Korištenje e-cigareta » Problemi i savjeti

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club